Åt skogen utan Braque


OBS! Aj och fy, målningen, Le Portugais (The Emigrant)
1911-12, är något beskuren i över- och underkant!
Tillbaks i Gruvan, folk säger att de saknat mig. Kul, men själv saknar jag just nu de andra. De som är kvar där borta.
En arbetsblyghet utan dess like slår till och jag undrar hur fasiken det skall gå att dra igång i 200 procent. Blir väl nåt sånt nästa vecka när stora projektet slutligen skall förverkligas på allvar.
Kanske.
Kan ju bli fler tekniska små haverier. Typ.
Det jag själv skulle ha gjort när jag var borta, lyckas jag utarbeta en hemsittardag till. Fast det blir nu i helgen, förstås.
Gör aldrig idag vad du kan göra senare.
Särskilt inte när solen skiner.
Kan ju dessutom regna imorgon.
Eventuellt.

För övrigt sätter jag min lit till vårens veckliga lilla verklighetsflykt, nu senast omdöpt till ”wanna be Braque”. Efter närmare tre veckors frånvaro är det dags att gå och kludda igen. Pastisch-övning, meaning what? Måla eget motiv i en någon känd konstnärs stil, säger läraren.
Jaha, och nån sån har jag inte valt ut och inte hittar jag nåt jag vare sig känner för att ge mig på eller tror mig om att klara i de luntor han släpat med.
Syrran, som är mer strukturerat förutseende, ger sig raskt på att låta de förbipasserande spårvagnarna lyfta i chagallsk stil. Själv sätter jag mig att sucka och undra vad jag har där att göra.
När milde farbror lärare till slut kommit varvet runt och undrar ”hur går det? Hittar du inget?” drar jag, lite otippat till med Braque.
Ja, om han hade funnits med i de böcker magistern tagit med.
Varpå herr magister självklart snabbt plockar fram ännu en bok ur sin ryggsäck.
Och se där . . .
Och sen då?
Vad skall jag måla och hur?
Gräver i min väska och hittar ett fotografi, Elvis dinglande i bilfönstret framför ringlande landsväg kantad med skog. Ganska häftigt djup i.
Fast det skall det tydligen inte vara i braquesk tappning, tvärtom. Rums- och perspektivförskjutningar och bla bla bla, dämpade färger – åtminstone i de tidigare verken – och läraren förklarar och förklarar.
Jag fattar hälften.
Möjligen.
Fast en sak fattar jag med besvärande tydlighet.
Det här kommer att gå åt skogen.
Fast inte a la Braque.

Mer Braque hittar den intresserade HÄR.

// I Edra öron just nu: Badliver och hans Brustna Hjärtan – Slå Dank //

Annons

11 svar till “Åt skogen utan Braque

 1. Konst, konst och konst. Överallt är jag omringad av konst. Min kära har idag kommit tillbaka från Japan där hon har ställt ut sin konst tillsammans med några andra svenska konstnärer i Linnes andan. Hon träffade både den svenska kungaparet och den japanske kejsaren. Hon är så lyrisk att det är ett rent nöje att lyssna på henne. Men nu är jag tvungen att besöka och fotografera konstutställningen nu när jag kommer till Tokyo.
  Jo Doris, det pirrar i magen för att japanerna har ordnat min vistelse där så att jag inte kommer att kunna sova på tio dar. Jag får väl ta en vecka ledig från jobbet när jag kommer hem så att jag blir en människa igen.
   
  Hur går det med dina cappuccino?
   
  Kram och glad Påsk

 2. Gäller att sitta på en kubbe och tänka kubiskt som en gubbe :-))Du fixar det Aniara!< Anna-Lys >

 3. Det kan inte varit lätt att suttit inne den här helgen. Skall det gås åt skogen så skall det väl göras med musik och inte med ett brak. 

 4. Konst, ja… du lär nog lyckas bra mycket bättre än jag skulle ha gjort, i alla fall. 🙂 Vilket i och för sig inte säger särskilt mycket… Och här var det en hel del att läsa om jag ska hinna läsa ikapp. Hunnit ta dig hem igen har du gjort också. Bäst jag sätter igång med läsandet nu då!

 5. Ställ dig framför duken.Doppa penseln i någon extrem färgnyans och slicka därefter på den.Spotta och fräs ut din frustration och vips så har du ett mästerverk framför näsan!Hälsningar från en demon som gjort det mesta i omvänd ordning, utan skyddsnät.

 6. Gick en runda med gräsklipparen och kollade efter ditt lantställe som behövde klippas. Tror inte att jag hittade det men klippte ändå lite här och där på känn liksom. Alltid var det väl till glädje för nån, kanske…
  Ha det gott i gruvan och sånt

 7. Lycka till med konsten…gick en akvarellkurs för några år sen men se konstnärligt lagd är jag inte…. men smaken är som baken kanske någon som gillar även mina alster. Ha det gott kram

 8. Vart jag än går så följer jag i dina spår,,
  Fiskande efter både gräsklippare o damsugare,, men den 2 hadde nog nån dubbelmening med det han skrev,,
  ha det så bra

 9. Hello little love-bird. What path have you been taken now?
  Nej, det är ju inte i denna bloggen man pratar engelska…
  Väl vald musik till hemarbete 😉 Får säkert igång arbetslusten.
  Nej, skärpning nu. Hut går hem! som Kapten Stofil alltid brukade säga.
   
  Der Schwartze
   

 10. Jag tyckte nog bättre om den där uppe till höger än de där Braque-bilderna som jag nyss kollat in. Lite kubism och så, jo. Snygga mättade färger var det i alla fall, men…den du gjorde var ju tuff…fast inte riktigt i Braques stil kanske, nej..
  Men vad gör det om hundra år ? Fint i alla fall !

 11. Regnet lär du inte få imorgon i alla fall så jobbet blir nog ingte gjort då heller. Ska väl vara på natten då när solen så att säga är släckt. Men du, stora konstnärer får inte inspiration på beställning, det måste värkas och lidas fram. Kanske kommer när du gör ditt hemarbete 😀
   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s