Det bräckligt fladdrande

”Bring out the dead”.
Orden rullar runt i hjärnans talcentrum där vi irrar omkring på stora kyrkogården och letar efter våra döda.
Jag uttalar dem inte högt. Vågar inte.
Fast i år är vi för en gångs skull ute i ljusan tid. Mindre stämningfullt, men även mindre spökligt.
Undrar om vår far ser att vi gör som han bad om? Kommer och tittar till graven nångång. Ibland.
Själv har jag också redan tagit plats där. Lite oroväckande, fast jag vant mig med åren.
Att vara döpt efter sin farmor har sina sidor.
De tända ljusens lågor fladdrar lika bräckligt som våra liv. Vi irrar vidare för att leta efter systerns kompis farfar.
Var han ligger har hon ingen aning om. Det blir många vägangivningssamtal på mobilen.
Till vägens slut, kullen till vänster, rund sten, stor.
Just som fullmånen går upp som en ohyvlad ost, finner vi farfadern. Vid en annan vägs ände, en rak och liten sten.
Han får ett fladdrande ljus han också.

PS. Varifrån kommer alla dessa fraser farandes? Har en vag känsla av att det ursprungligen hade med pesten, digerdöden att göra.
Lite gogglande ger svaret att spanska sjukan slog än värre åren 1918-1919. Och samma rop hördes.
Fast sen är det en film av Scorsese också.
Och en låt. Som jag inte hört.
(Recension av lördagens konsert kommer lite senare)
Annons

12 svar till “Det bräckligt fladdrande

 1. Det var nog bra att du inte sa det högt ja… Det kan vara väldigt spöklikt på kyrkogårdar i mörker, lite påverkad är man ju av hemska filmer… Annars gillar jag att gå på gamla kyrkogårdar på somrarna och läsa på gravstenarna, det ska vara riktigt gamla helst från sjuttonhundratalet och äldre, man kan spåra epidemier när man ser att många dött samtidigt, hitta många ovanliga namn och formuleringar på gravstenarna. Går man dessutom som jag ofta runt på kyrkogården i Blackstad i Småland där många av mina förfäder ligger begravda får man dessutom akta sig så man inte trampar på de otäcksstora vinbergssnäckorna, sniglar i jättekolossalformat som kryper runt där… det var visst en kyrkoherde för länge sen som gillade att äta såna och såg till att de kom dit, de bor visst inte där naturligt annars.
   
  Man kanske skulle skriva till panduro och påpeka att den där tomtemor inte är riktigt anständig…. nästan orättvist att tomtefar inte hade nåt alls att komma med (får ett infall och beställer hem de där tomtarna och ser till att tomtefar blir utrustad han också… en tändsticka eller nåt? nej usch på mig…)

 2. Kom inte iväg till gravarna iår. De är ju ändå inte där!! Tänder ett ljus hemma. Inne.
  En moster till mig dog i spanska sjukan – då vid 1:a världskriget. De hittade inte någon hästskjuts i tid..
  Vem vet. Kanske är det de döda som är lyckosamma o vi levande som har mycket kvar att lära o lida. Usch, så pessimistiskt. När vi gråter över de döda är det för att vi blir lämnade ensamma/övergivna eller gråter vi över den som inte fick leva.
  Nej hej hopp – här vilar inga ledsamheter. Har inte bloggat på ett tag till förfång, eller vad det nu heter, för somliga o andra inte. haha
  hoppas att du mår bra
  tycker Ibbe
   

 3. Hej o tack för besöket,,varit borta från detta i några dagar,, in loves name,, men nu är jag tillbaks,, kommer senare

 4. Hej Aniara.
  Jag har flyttat.
  Men jag vill hålla mig lite hemlig, så du får väl gissa vem det är 🙂
   

 5. Hej! och tack för dina ord på mitt space, ja det där med kyrkogårdar kan vara lite olika hur man upplever det, jag bor själv som närmaste granne till en sådan, en riktigt fin med stora träd och på sommaren välklippta gräsmattor, jag personligen har nog vant mig med åren och tar gärna en promenad där när som helst på dygnat, trots avsikten med en sådan så finns det massor av liv där, fåglarna, kaninerna och rådjuren trivs där, så spöklikt, nej, men vackert och stämningsfullt vill jag kalla det
  ha det riktigt bra.
  Gunnar

 6. Jadu… man blir aldrif en fullfjädrad filosof om man inte för jämnan hänger med de döda.:d Jag tycker om att vara på kyrkogårdar.:) Den vackraste kyrkogården jag sett var den i Söderhamn… tror jag åker upp vid tillfälle och kikar in där.:)
  Ha en fin dag!:)
  /G.

 7. …Sorry!
  Men Dodo var som vanligt på rätt spår! =)
   
  Have a nice day…

 8. Hej på dig!!!
   
  Nu struntar vi att debattera Bonde söker fru eller vad tycker du??? Tror inget i livet är en slump. Jag är 57 år och sjukpensionär Har arbetat med barn hela mitt verksamma yrkesliv. Jag är gift för andra gången och har 2 vuxna barn Nu fick du lite data om mig det var bara skummet på ytan. Tror det vore trevligt att blogga lite mer med dig. Önskar dig en riktigt bra vecka och hoppas vi hörs av mera.
   
  Inger

 9. Bring out the Dead! Ahh, det var tider det när dessa rop skallade mellan husväggarna. Tider när en sån som jag kunde gå omkring på nätterna och tas på allvar och till och med mötas av respekt. När folk ödmjukt vek undan av rädsla för den "Svarte" i hopp om att just deras familj skulle skonas från den fasansfulla döden. En finstämd tolkning av denna tid står ju annars Monty P för, i filmen Holy Grail. Bifogar ett så kallat ljudklipp.
   
  Digerdöden kallades för övrigt The Black Death på den tiden i de anglosaxiska språklägren, vilket jag åtminstone då var ganska stolt över.  

 10. Jag tycker faktiskt inte det är så hemskt att gå på kyrkogårdar…fundera lite…fast man kan ju bli lite sorgsen över de som dött i unga år…undrar hur, och varför?!Men de e klart, inte springer jag ju där mitt i natten i fullmåne. Inte mig veterligt i alla fall…=)

 11. Det första som slog mig när jag såg dina bilder var att även träden är döda. Ok, kanske inte döda men till synes eftersom alla löv har trillat av. Allt det gråa i bilderna är trots sin monotoni, väldigt vackert.

 12. Har inte varit på kyrkogården i år, men väl på Almodovars senaste film, som ju har lite anknytning till ämnet. Se den om du inte redan har ….
  Vackert ljus på den där kyrkogården och fina bilder, förstås…som vanligt. Och måne därtill ! Nästan lite mer spöklikt i dagsljus, konstigt nog. Att se sitt eget namn på en sten där gör ju inte saken bättre, heller ? 
  Men…var han bra…Valle igår ?
  Ha det bra, du ! Med eller utan son ? Mild eller vild ?
  Tjingeling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s