Innerst inne är vi alla en Bosse


Dansa runt i ringen, dansa runt ikring ‘en. Tjoflöjt!

Huset är tyst, den så hiskeligt morgonpigga släkten sover redan sött i sängarna och endast dodohönan Doris är vaken.
Tårtan är gjord, stången funnen och läget tycks vara hyfsat under kontroll. Sängen har redan svarat på tillrop och säger sig stå beredd för besök.
Fram emot lunch kommer ytterligare delar av släkten och sen är det snart dags att börja jobba.
En midsommarafton är minsann inget att man bara hafsar över!
Fast nuförtiden är firandet förstås blott en skugga av vad det en gång var.
Då, krävdes massor av händer för att räkna deltagarna. Nu, efter att den äldre generationen försvunnit en efter en, är det bara tappra spillror kvar.
Midsommarstången som förr krävde hårt arbete av 15-20 personer under flera timmar, har krympt till två tandpetare bundna i kors och lövpackas på under timmen.
Och inte finns det längre någon loge att löva.
Livet går vidare.
Blir det bara spridda regnskurar och en massa mygg och knott, så kommer det att kännas precis som förr!
Till minne av dessa fornstora dar, och eftersom jag är en lat typ, slänger jag i dag in en midsommartext från förr.
Ha det bra därute bland björklöven!!

        

Och så sätter vi fart där borta.
Rör på påkarna!
Havren skall skäras, björnen väckas och karusellen gå.
Skynda på, skynda på!

Allow me to introduce myself – släktens egen lilla Bossa Larsson.
Närhelst det drar ihop sig till långdans, allsång och diverse organiserat massbeteende står jag brett leende framför leden, redo att uppfylla fotfolkets förväntansfulla vädjan:
– Led oss!

Hur det hela började vet jag knappt längre, plötsligt stod jag bara där mitt i ringen. Förmodligen tack vare en myndig knuff i ryggen, utdelad av min käre far. Han är mycket för det där med att leda.
Själv har jag alltid avskytt att bli ledd och insåg snabbt fördelarna med att själv vara den som håller i piskan.
Vilken makt! Vilken känsla av överlägsenhet! Vilket tillfälle att ge igen för gammal ost!
– Rappa på där borta, faster Elsa. Här går det inte att dra benen efter sig.
– Och så klämmer vi i lite grann, farbror Gustav. Det här är inget midsommarfirande på TV. Här måste vi både dansa och sjunga själva!
Kräftskivor, sillsittningar och julbord i all ära, alla små Bosse Larsson-kopiors Eldorado heter Midsommar. En hel dag, en hel kväll och ibland rent av en hel natt, då släkt och vänner bara dräller omkring och väntar på att dirigeras runt i traditionerna.

        

Under många år, ja under hela min uppväxt och en bra bit in i vuxenåldern, led jag svårt av vanföreställningen att saker och ting löser sig av sig själva. Att en skock midsommarfirande släktingar nog klarar av att både klä midsommarstången, dansa runt den och sjunga visor i kvällningen utan att någon domptör anger takten.
Fastast var övertygelsen i tonåren.
Tillsammans med mina jämnåriga kusiner smög jag mig gång på gång försynt iväg mot buskarna för att söka skydd undan det plågsamma gruppandet.
Bara för att snabbt ropas tillbaka in i ringen. Här smiter ingen undan! Här skall det firas midsommar enligt konstens alla regler. Här skall dansas runt och sjungas för full hals, allt för att roa – ja, vem?
De yngsta och de äldsta naturligtvis. De som inte själva klarade att hålla takten och som mest sprang runt och lekte kull på gräsmattan eller satt och vilade sig på bänkarna. De äldre med en lätt drömsk uppsyn, minnandes sin egen glada ungdom. Och de yngre med barndomens hela lättsinne, fortfarande trygga i sin okunskap om traditionernas kvävande reglemente.

        

I de övre tonåren försökte vi ibland lätta upp reglementet genom att ”spä ut” det. Det klirrade försynt bak buskarna.
Skarpögda gamla stofiler omöjliggjorde dock alla våra planer på att på allvar släppa lös dansen runt stången.
Så vi flydde, en efter en. Några för gott och andra endast för ett par valhänta försök att finna alternativa sätt att fira.
Men traditionernas makt är stor. Vi kom tillbaks, de flesta av oss, en efter en. I år fler än någonsin förr.
Och så slår då sanningens timma. Idag skall jag stå, iklädd min alltför stora Bosse Larsson-kostym, och stirra mina gamla buskkompisar i vitögat.
De prydligt inordnade i ringen och jag, hysteriskt brett leende, vid stången i mitten.
Jag tror det är dags att åter preparera en buske eller två!

Annons

16 svar till “Innerst inne är vi alla en Bosse

 1. Hur tidiga morgnar har du?
  ..och så fort jag har vägarna förbi Götet så kommer jag och börjar leka "Bosse drar runt möbler, rensar å städar"
  å pekar med hela handen..
  den dit å den hit och så kastar vi de å de å de..
  peace
   

 2. Och ikväll är det allsång på Skansen…kan vara skönt för dig att veta att någon annan tar över "tjoandet och tjimmandet".
  Hoppas att du hämtar dig snart .
  Ha det !

 3. Goda tårtor har jag lystet tittat på, ja, kanske mest jordgubbarna, överlägset bäst bland gubbar 😉 +  pöbelns vilda icke-Bossa-dansande.
  Anno 1956 (tror jag, eller 57) såg jag Bosse Larsson för första gången, dessutom live, på en utomhusscen i Västerhaninge (numera ingåendes i storkommunen Haninge). Lite reyaktigt var det, mest om oljekrisen (Suezkanalen å det där). Det var dock inte Bosse som agerade Olga Slåpåtjäftsky i grön glittrande aftonklänning och med ballonger till bröst… de brast…
  Av förklarliga skäl ( min ringa ålder vid tillfället) minns jag inte mycket mer. Men Bosse Larsson är från Västerhaninge. Jag växte upp i samhället lite söder därom, Tungelsta, innan familjen drog till Östergötland.
  Bossiga kramar från Pova
  sörmlänning, Vingåkerstrakten (Tungelsta bodde vi bara i 😉

 4.  
  Jag har aldrig varit en Bosse, inte ens längst inne, möjligen en Bossa Nova 🙂
   
  Jaha, nu är du tillbaks på kneget, tänk vad arbetet inkräktar på fritiden, för att inte tala om bloggtiden. Härnere är det typiskt bloggväder, blåser en kall vind, så man måste ha kläder på sig om man lämnar bloggvärlden. Solen lyser med sin frånvaro. … MEN, på måndag börjar min semester 😀
   
  Min Dojj-utställning får nog frysa inne ety de ska sända ett sådant program i veckan 😦
   
  *kram*
   

 5. En ny dag,en ny vecka.
  Lyckades efter lite tankeverksamhet få sovrumsgardinerna på plats.
  Idag skall jag ge mig på tvättmaskinen,får se hur det går.
  Firar hon Midsommar ännu?
   
  Välling och snaps till frukost
  Tjingeling

 6. Luften gick visst ur oss båda …eller nått …
   
   

 7. Heeja Bosse!
  Kanske ett blivande estraknäck?
  Välkommen upp till Dalarna för att leda allsång och dans kring midsommar. Du förstår så livat med en göteborska vid "spakarna". 
   
  Ledin låten är den dära "gilla läget" (do forsto? du veta?)
  Nääääe jag grubblar inte allls det.
  Jag var bakis och hade självömkan och lite ångest över att jag druckit fööör mycket och insåg att jag inte är mig själv när jag är full (nähä?!)
   
  peace

 8. Tänkte ett tag dra ner till Göteborg i veckan, men väder och vind, kattvaktsbrist och annat smått och gott satte käppar i hjulen…blir nog möte på Linnégatan i en annan tid, ett annat rum…. men förhoppningsvis samma liv.
  Hoppas du har vaknat upp ur din "midsommartomhet"(om det nu var frågan om en sådan ?)…mot nya djärva mål !

 9. …tihi…ja hur det kan va…att ALLA behöver någon som leder dem..hur kan det vara så?…Det är mycket konstigt att om ingen tar tag i det som ska göras….så blir det plötsligt inget gjort..är själv en "sån" som du "blivit"…det förväntas att JAG ska sätta andra i arbete…och visst jag gör det "oftast" men sen ibland vill JAG bara inte….-kan ingen annan GÖRA det…varför måste JAG alltid besluta en massa…jag vill bara vara…och njuta..och sedan komma och inta det som gjorts..men icke…ja ja man får väl kanske finna sig…eller möjligen skaffa sig en "ny släkt"/nya vänner eller vad vet jag :-))….hoppas Du nu återhämtat all kraft igen efter en välbehövd midsommardagsvila….och en återhämtningssöndag…för det var väl nån annan som städade..efter "allt" *L*           *kramis*                  "Lilla" My 

 10.  
  När jag åkt till Legoland med grabbarna har resan dit och resan hem gett mig mer än själva Legoland. Tror faktiskt att sönerna tycker detsamma även om de aldrig skulle erkänna det 😀
   
  *Kram*
   
   

 11. Tom i bollen…var ordet….luften gick väl ur, inte minst svenska fotbollslandslaget ikväll, så varför inte ur också dig…andas ut nu. Tänk inte på det där, eller gör det, fast gör det på ditt sätt (eller mitt…?) Jag vet inte vad jag har dragit igång för prestationsnojegrej, egentligen ? Det var ju egentligen bara en liten kul tanke från början…och va ?  Vad blev det…? Än så länge bara en liten "sommarsporre"…gör nåt kul av din sommar men låt det inte bli någon börda, var det meningen.
  Du, jag tror på dig, faktiskt, fast inte just ikväll, dan efter ett Bosse Larsson-pass och en massa groddans och snapsande och skålande och skrålande och sen bara tystnad och fågelkvitter…
  Om du sen är intresserad en annan vacker dag så kan jag lära dig allt jag kan, vilket går fortare än man kan ana, och så…..?
  Jo midsommar var en jättefin tillställning bland och hos vänner och vi överlevde även dagen efter. Men lite tomt känns det allt. Vart tog VM vägen ?
  Och får du någon sommarsemester ?
  Bara undrar…ha det gott bland mygg och knott !
  Vi hörs !
  (Och så många goda skratt som jag fått här hos dig den här veckan  bland dina "shortsval" har jag inte fått på länge….Det är liksom inte mer än det du vanligtvis snyter ur skjortärmen jag förväntar mig att höra eller läsa -man får ju skriva, har jag ju sagt – från dig i ett sommarprogram. Förstått ? Nähä….Mitt pedagogiska jag har just tagit semester !)
  Sov Gott !
   

 12.  
  Hinner du vila lite?
   
   
   

 13. Imponerande !

 14. Härligt att läsa om en riktig LEDARE. Först släkten, sedan Världen. Det är alltid den ordningsföljden. Hoppas att du får en midsommar med erforderlig diciplin. Whip it!
  Whipitgood!

 15. Det är minsann inte bara Arjeplog som kan njuta av det Svenska midsommar vädret, även badarens lilla del av vårt avlånga land får en släng av sle… njää… vädret ska dé vara.
  Tio minuter regn och åska, tio minuter sol och så börjar det om.
  Men klurig som gubben är så rotade han fram ett från någon "solresa" behändigt föremål nämligen det vid regn fantastiska lilla "drinkparapyet", och vips så slipper vi vattenskadad bira.
  MIDSOMMAR på er där på Sveriges BLÅSKUST. 

 16. Hej, tänkte bara kika in och berätta att det just nu spöregnar i Arjeplog. Bok + filt = nu…=)
   
  Trevlig midsommar…
   
  Hugs
  /Lillemor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s