Trasig tand tiger ej

Ibland går min tandläkare omkring på gatorna som en vanlig man.
När jag ser honom viker jag snabbt över till andra sidan, men inte hjälper det inte.
På natten drömmer jag att tänderna mals sönder till grus och vaknar spottande.
På morgonen kommer kallelsen, som ett kort på posten.

Min tandläkare är för övrigt av den tykna sorten. Som med förkärlek fyller upp min mun med diverse tandläkarattiraljer för att sedan spy galla över hela min fd yrkeskår.
Eller bara kommer med lite provocerande uttalanden, så där i allmänhet.
-Gurg, gobbel, gurg, säger jag då.
Vilket bara får honom att veva på ännu mer.
Gärna med borren också.
Som han helst hanterar utan bedövning.
– Äh, det kommer knappt att kännas. Det går så fort. Bedövningen är värre.
Säger han ja!
Annars gillar han att slänga in lite glada uppmaningar typ: Ät gärna mer godis och borsta för all del inte tänderna för noga.
– Jag håller på och bygger nytt hus och behöver pengar.
För pengar kostar det ju att hålla tänderna i trim. En förmögenhet numera. Och så blev tandstatus återigen en klassfråga.
Skulle vara intressant, om än skrämmande, att räkna ut hur stor del av hans nybygge som betalats ur min ficka.
En hel del lär det ha blivit genom åren, som är ganska många. ”Fick honom” någon gång i slutet på sjuttiotalet, då det under en period var ganska ont om käftisar. Han var relativt nykläckt och fräsch, till skillnad från den synnerligen övermogna familjetandläkare jag hade oturen att besöka under några år efter att skoltandvården gjort sitt.
En riktig skräckis den gubben, som fortfarande körde typ trampborr och med noll koll på vad Karius och Baktus egentligen hade för sig. Det enda han var riktigt bra på var att putsa tänderna.
De sken som aldrig vare sig förr eller senare. Fast fortfarande med hål då.

Alltså, det där med tänder kan man ju fundera över. Hur kunde han göra en sån miss – den store uppfinnaren?!
Inte nog med att tänder är den enda kroppsdel som inte växer till sig utan måste bytas ut för att passa bättre i storlek, när de väl byts ut – så gör de det i ett så tidigt skede att de inte ens hunnit bli särskilt slitna.
Själva konstruktionen är inte mycket att hurra för, den heller. Tänder är alldeles för veka.
En arm eller ett ben som går av läker, med lite hjälp, ihop. En tand som går sönder, blir aldrig mer sig lik.
Små hål blir snart stora och till slut ruttnar de allihop och ramlar ut. Tänderna alltså. Det finns liksom inget mellanläge. Utan tänder, inget tugg – ingen mat i magen.
Stackars hedenhösarna! För visst var det värre förr, före tandläkarna. På den tiden var enda alternativet till outhärdlig smärta och föruttnelse att dra ut eländet – under outhärdlig smärta.

Men det är just det där med smärta.
Det gör ont om du inte går till käftis, det gör ont när du går dit.
Ibland gör det till och med mer ont EFTER att du varit där än innan.
Inte minst i plånboken.
Då är det svårt att klamra sig fast vid tanken att det var värre förr och att det blir bättre sen.
Och än svårare att känna nått medlidande när tandläkaren ledsen i ögat kläcker ur sig:
– Det är aldrig nån som gillar mig. Jag förstår inte varför.
Nähä du . . .

 

OBS Som tröst för det obehagliga innehållet i dagens blogg, spelas en gammal favorit från förr vilken länge var "försvunnen", Suzanne i Nina Simones tappning. Men ja, orginalet med dear Leonard är förstås höjdare nummer ett.

Annons

23 svar till “Trasig tand tiger ej

 1. Tandläkare ja usch… de må gå runt på stan och låtsas att de är vanliga människor men det är de inte… de gillar att plåga folk så de är inte vanliga, och vilken människa med förnuftet i behåll vill titta ner i massa otäcka munnar dagarna i ända… alla är ju inte lika fräscha direkt…
   
  Jag brukar inte råka så illa ut, jag går på koll varje år för säkerhets skull men det villl dom ju ha en rejäl hacka för, och en gång tappade jag en fyllning och bet av en bit av tanden och det kostade multum att fixa det igen…
   
  Man önskar ibland att man hade en sån där människoätande blomma som i Little Shop of Horror att mata med tandläkare…

 2. Frisk…men du sitter kvar här….på med hattaskrålan nu…and join the Easter Parade 😉

 3.  
  Hej du 😉
   
  Jag har sån himla tur, så jag har inte tandproblem, fast jag har mina egna tänder kvar. Men, jag ondgör mig ändå över de okerpriser som gröpar ur plånboken på folk. Idag är ju tänder en klar klassfråga … man stötter på flera i egen ålder som antingen har ont om tänder, eller ont i de tänder de har eller både ock …
   
  Ja, ja en får vällan vara tacksam för den febern man ojsar sig över här mellan lakanen!
   
  Delle hälsar och känner sig också lite matt 😉
   
  *kram*
   
  Anna-Lys
   
   

 4.  
  Se Pia´s inlägg!
   
   

 5. Monsieur Baddare!Vad då massagestavar!? Har väl inte yrat om några sådana i samband med min tandläkare!?!?!Menar du typ bedövingssprutan då, eller nått . . . .?Typ
   
  Ja, Pia – det gäller att vara listig här på msn! 😉
   
  Annika, ok, fattar nu varför du ekpierar dig så. Vart lite oroad ett tag . ..  inte. 😉 Och souvenirer är ju kul ju!! Vore ju skam om de inte kom fram längs Sidenvägen NU när det gick för hundratals år sedan.
   
  Millroll, nya tapeter? Öh . . .nää? Kanske lyste det gamla lagret, som gömmer sig under "Tweak UI-lagret" igenom tillfälligtsvis.Det här spaces blir man ju aldrig klok på!
   
  Eric – jag med, jag med!!Hemskt när man tänker på det, hur många fantastiska våningar inne i centrum som förvandlats till tandläkarmottagningar och annat hemskt genom åren!Fast frågan är förstås om man skulle klara hyran!?

 6. Nu har jag en annan tandläkare. Men då hade jag en som nog skall fylla eller har precis fyllt sextio. Skulle för övrigt kunna tänka mig att ha den våningen som bostad.

 7.  
  Tacka vet jag bysmén…
   
  Han hålls inte med massagestavar o.dyl.  nä nä.
   
  Hos honom är dé äkta grejer som gäller, inga surrugat där inte. En redig tång… ett ryck… så är saken biff.
   
  Ja, eller…
   
   
   

 8. Hej jag va här för ett tag sen,, men den är borta,, alltså inlägget,, ja inte va det inlägget i tänderna för då hadde jag letat ännu,,,
  men tillbaks till förbjudna ord,, det va bara o byta dildo mot massagestav så poff så va han inne ja inte "dildon" utan inlägget
  som jag inte tappade här, jo det jorde jag,,nu blev det mycke

 9. Och du har nya tapeter här ser jag ! Fint…
  Lite tandinspirerat ?

 10. Second opinion ? Är du skvatt galen ? Skulle jag "typ" byta tandläkare redan….? (HeHe)Risken är väl att jag i så fall hamnar hos bror min (om han inte hinner gå i pension före Pappa. Han börjar komma i den åldern nu….hmm….Den som lever får se !) Jo, två tandläkare i släkten…rena skräcken…Familjen Adams, liksom…fast…jag lovar att de är väldigt snälla….men när jag var liten kunde jag i alla fall hota lite med det, som: "Min pappa är polis, så han kan komma och sätta dig i fängelse"..och då kunde jag säga: "Min pappa kan borra hål i alla dina tänder !"
  …Och den tog !

 11. Tandläkare är ett sånt där nödvändigt ont. Man borde få betalt för att gå dit… inte betala… men det blir ju liksom ännu värre om man skippar det… (både mer ont och dyrare)Jo, jag har nog shoppat klart kläder snart. 🙂 Är man så dum att man åker bort fem månader med bara några få tröjor och ett par byxor i väskan, då får man liksom så lov att handla lite… först var det varma tröjor, och nu är det dags för alla sommarkläder… kjolar och kortärmat och lite olika till fest och till vardags, och så… ja… :-)Men annars finns det förstås en massa onödiga små souvenirer att köpa, om man vill det. Jag betalade nog våldsamt överpris för några små kopior av terrakottasoldaterna från Xi\’an, men de var ju fina… skickade dem längs Sidenvägen hem, så vi får väl se om jag återser dem igen…

 12. Tandisar, ja de är allt ett släkte för sig.
  Ja du Millroll, tur att far din fortfarande är stadig på hand och alert också förutsätter jag.Tandisar, ja de är allt ett släkte för sig.
  Ja du Millroll, tur att far din fortfarande är stadig på hand och alert också förutsätter jag.Så var nu inte ritkigt fallet med den gamle mannen jag gick till under några år. Han hade som sagt var inte ens skaffat sig vattenborr och då talar vi ändå om mitten av 70-talet, då väl alla andra hade det!Men både farmor och farfar och far och farbröder och ja, de hade alla gått där och tandläkaren "var så bra, så bra".Bra var att min räkning liksom försvann, sattes väl upp på faderskapet efter vad jag kan minnas. Dåligt var att den gamle tandläkarmannen faktiskt inte riktigt visste vad han höll på med längre.Faktiskt min far som insåg det först. Fick problem och gick till en annan tandläkare som  . . . .  usch ja, det var många gamla missade saker där. . . .. Kanske är det faktiskt så att det inte vore fel att nångång ibland gå till en helt annan tandläkare och kolla?Ja, åtminstone om det "händer mycket i mun" på en.Det där med "second opinion" är vi ju inte riktigt vana vid här i landet, men borde nog faktiskt använda oss lite mer av.Inte minst när det gäller övrig medicin! Amaltea! Inga korsade fingrar! Mitt ord är lag! Bli FRISK!! GENAST!Det gör ont . . ..Näääääää, blääääääää!Men tack för lånet av Leonard =)
   
  Carin v Nörd – "sätter sprutan ömt och fint" . . .""i ett lyckorus" . . . antingen har du haft en vansinnig tur och funnit dig en exceptionell tandis eller hm, så har han väldigt kul jox i de där sprutorna . . . .;-) Lillemor!Framtänderna i asfalten! AJ! Stackars du! Tur att skolans försäkring täckte det. Vilket också visar på det viktiga att se till att både man själv och barn är försäkrade även på fritiden ju.Undrar om det skulle stanna på 12 000!!Filelodge, ja det kommer och går lite som det vill ju! Qilin – säger bara "Little Shop of Horrors". Ja, tandläkaren där, både i den gamla klassikern med Jack Nicholson som masochistisk patient, och den senare med Steve Martin som överste Borrdjävul. Eva, jo visst knäckte skoltandvården många av oss. Minns att det faktiskt var flera då (bland annat jag själv) som faktiskt inte ville ha bedövning, fast de tryckte ju dit den på ren slentrian. Var väl lättare för de gamla slaktarna att borra på som de ville då.Hm, kanske orättvis, men så upplevde vi det.´ Badaren – Om du är nöjd med bysme\’n så, varsågod. Jag tänker inte sno honom! San – Alltså, hoppas verkligen filelodge låter dig HÖRA Ninas version också . . . . låter den väl vara kvar ett tag, bara för din skull. ;-)Vad gäller bländande karlar på fest, hm, får kolla in till dig och se om det finns mer info där. GENAST!  He! Eric – Oj då, har du möjligen också legat under just tandläkare T:s stora jätteborr!!?Där ser man. Linnégatan är inte lång den.=) Affis C – låter som du haft en alldeles fantastisk tandläkare. Hoppas du hittar en lika bra ny en.

 13. Hej.. Kollade runt och hamnade här …
  Min härliga tandläkare som jag har haft i över 15 år har gått i pension… (krokodiltårar flödar)
  Han var den typen som tog fram journalen innan man kom in och la sig i stolen. Han var liksom redo med bedövningssprutan innan man ens hade hunnit slå mig ner… Underbart förutseende. Jag behövde aldrig känna mig löjlig  eller barnslig…Han visste hur jag mådde   när jag skulle laga någon tand…Vad ska jag ta mig till nu när han har slutat…(SUCK)…
  Ha det bra 

 14. Din grabb missade en häftig konsert.
   
  Jag har gått till den tandläkarmottagningen många ggr på Linnégatan.

 15. härlig titel det var på låten 😉
  Har bara hört Cohen sjunga den..
   
  Tandläkare, ja. JAg har gra gener säger tandläkaren..för jag går var 5:e-var 10:e år och får inte hål…pris ske lov..annars skulle min klass, min underklass verkligen lysa genom käften också..
   
  JAg stack på syrrans fest och tog med mig mitt griniga och likgiltiga humör..och så blev det så trevligt..jag blev blinded by the light som strålade ut från en karl…haha
   
  peace

 16.  
  Käftis… sånt bjäffs…
   
  Vad é dé för fel på bysmen´?
   
  Han dög åt vara förfäder, varför skulle han inte duga åt oss?
   
  Ja, eller…
   
   

 17. Tandläkaren har jag alltid varit rädd för, men som sagt det är ju ett nådvändigt ont. Mig har de också försökt lura att det tar så kort tid och bedövningen är värre, men det gick jag bara på en gång och det ångrade han för då fick han avbryta och bedöva för att kunna fortsätta, så det kom aldrig på tal igen.
  Står nog någon liten anteckning där på mitt kort :-))
  Vi blev ju skrämda som barn för tandläkaren, alla "snälla" äldre skolkamrate berättade hemskheter om borr som slant och att de hörde skrikande barn när de satt i väntrummet. Så man var ju väl förberedd….
  kram eva

 18. Hello Doris! Armar o ben som går av växer faktiskt inte heller ut igen. Trodde du det?Jag vill ha betalt av min tandläkare. Det släktet består av sadister som får sin tillfredställelse i jobbet, det borde inte vi behöva betala för. Grr avskyr tanddoktorn gör jag. Dumma dumma..Kram på dig!

 19. Vi satt just och pratade om ämnet tänder och tandläkare på jobbet i fredags, undrade ungefär som du varför skaparen (som bekant är jag inte så bekant med honom, nå iaf) inte konstruerade människan såsom hajen. D v s att så fort man tappar en tand växer nästa ut.
   
  Vore alldeles ypperligt, eftersom jag slog ut största delen av mina framtänder i asfalten under en brännbollsmatch när jag var 9…
   
  Nå, nu hade skolan en försäkring som täckte kostnaden för fasta proteser bara jag gjorde dom innan jag fyllde 24. Så strax innan 24-årsdagen fixade jag skalfasader som är jättefina. Innan dess fick man gå med plastlagningar som inte höll särskilt bra.
   
  Får väl hoppas att inget händer med mina nuvarande kronor för då går det loss på ca 12000:-   Inte kul….
   
  Inte kul med filelodge i helgen heller…suck…musiklöst på cluben…
   
  Auf wiederschreiben!
   
  /Lillemor

 20. Hallå tjejen..Du kikar in när du har lust och tid. Kan inte påstå att jag är den som springer runt hos er andra, fy på sig Nördan, dåligt gjort…hihi..Håller mest på med en hemsida som jag svär ve å f-bannelse över.
  Tandläkare ja…Finns gott om taskfjärtar, men gulliga åxå. Och jag har fått tag i det sistnämnda..Han säger inte ett ont ord till mig, trots att jag alltid stinker en blandning av vitlök och halspastill. Han bara ler vacker, sätter sprutan så ömt och fint, ler med sina nötbruna ögon. Klappar mig smeksamt på kinden och säger att jag är så duktig. Jag går i ett lyckorus varje gång jag går ut från hans dörr, tills jag kommer till kassan…Öhhhh..
  Kramen//Nördiga Nördan

 21. E due ente redit redi….”bli frisk, genast” *fniss*
  Ok då…då blir jag det 🙂 *fingrarna i kors bakom ryggen*
  Hemma på min gata i stan,
  där bor det en tant……….o hon e inte heller riktigt redig…  🙂
   
  Sen e det märkligt att du snackar tandläkare idag….precis som om du ville säga just mig nått…och varför berättar du om mina drömmar…helvetet…det är dags…och det har varit det länge…dax alltså….undra hur länge det varar…dax…alltså….tills det gör ont…..det gör ont, det gör ont
  Ont, det gör ont, men det gör ont Det gör ont en stund på natten Men inget på dan Du vet att det gör ont  Det gör ont, men ändå Jag har klarat mig rätt länge Jag börjar blir van Och alla omkring, de märker ingenting Det gör ont Wooh
  Så HÄR är låten som jag tycker passar dagens blogg, om låten tycker jag ungefär samma som om tandläkaren …illa ….
  Och HÄR är min favoritlåt….. :-)….den du saknade…den får du minsan bara låna, jag ska ha tillbaka den *fniss*
   
  Annars e jag bättre, men bra bli jag aldrig 🙂

 22. Och NU hörs hon, den goda Simone…!

 23. Nina Simone lyser med sin frånvaro liksom musiken som jag tänkt lägga in till mitt fotoalbum om att dra till Bahia…det blir alltså varken det ena eller andra…men tandläkare, ja…ett intressant ämne. Jag går till Sveriges äldsta verksamma dito. Åtminstone stod han för några år sedan som Sveriges äldsta i Guiness Rekordbok, fast nu tror de väl inte att han håller på längre. Han är nämligen 93 och jag har gått hos honom hela mitt liv eftersom det är min pappa och eftersom det är gratis och eftersom jag är mindre rädd för honom nu än när jag var liten för då ville han aldrig ge bedövning. Nu kan jag säga till, och han lyder !
  Nej, han darrar inte på handen, för i så fall skulle han sluta säger han…och det säger mamma också. Ryktet säger att det är väldigt dyrt att gå till tandläkaren så jag kommer att rösta på det parti som drar ner på kostnaderna efter nästa val, för  kanske han ändå slutar under nästa mandatperiod…? Det kom en man från Praktilkerförbundet och kollade honom för några år sedan och han fick godkänt, fast då var han nog bara i 80-årsåldern och han erbjöds att gå kurser i hur man behandlar äldre patienter !!! Han är visserligen ett spänstfenomen, men ändå. Men hans gamla patienter (som numera är barn och barnbarn till hans första patienter) vill aldrig att han slutar, så frågan är vem som överlever vem ?
  Apropå gamla tandläkare alltså….Du och din kamera skulle nog ha mycket roligt i hans gamla praktik !
  Ha det ! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s