Tangojakt i Helsinki


Men var finns tangon då?

– Vet du nått bra tangokafé, frågar jag chauffören som hämtar oss på Helsinki flygplats.
Ja, fast på engelska då.
Tjejen bak ratten tittar lite undrande på mig och förklarar aningen stapplande att hon själv kommer från den lilla hålan utanför stan till vilken vi just är på väg, och nej – hon har inte en aning.
Fast hon kan kolla.
Själv är hon mer intresserad av att köra motorcykel, gärna i Sverige. Bra vägar. Och så hade hon sett fram emot årets Bikemeet på High Chaparall. Men det är inställt, polisen har begärt 1,7 miljoner kronor för bevakningen.
– Helt vansinnigt! Jag har varit där flera gånger och inte sett ett enda bråk. Och ändå brukar det vara närmare 10 000 som kommer.
Flera hundra poliser hade kallats dit förra året. Och jo, det är nog de kriminella mc-gängen man egentligen är ute efter, Hells Angels, Bandidos och Outlaws.
Annars är det suspekt bara att höra HD i Finland, berättar hon.
Efter att ha kört Suzuki i alla år, bytte hon själv nyligen till just en Harley Davidson. Och då ville försäkringsbolaget plötsligt inte vara med längre.
– Fast sen när jag sa att min pojkvän kör Suzuki gick det bra.
Den där pojkvännen finns dock bara i fantasin, erkänner hon sen skrattande.
Tangostället hon luskar fram är också mer fantasi än verklighet visar det sig.
 
 
Små hus med stora tak finns det gott om i Helsinki. Värre är det med den finska tangon.
Inne i Helsinki tycks tangon inte heller stå särskilt högt i kurs.
Eller jo, det kanske den gör, om man bara visste var! De ställen jag letat fram via nätet verkar alla ha försvunnit och på hotellet rekommenderas discon och isbarer.
Ganska långt från de tangokaféer som lilla lillsyrran sett i Kaurismäkis filmer.
Planlöst irrande omkring i det snöblandade regnet enas vi istället om att slinka in på närmast pub.
Och hamnar rakt i Hemingways troférum med svärdfiskar på väggarna. Lite retrorock till det och ölen glider raskt genom struparna.
Vilken lycka: att få sitta inomhus, dricka öl och RÖKA!!
Tycker den förtappade delen av församlingen, medan ätteläggen beklagar sig högt och ihärdigt.
Men eftersom inte heller de har nån aning om var de riktigt hippa ställena finns, dvs de ”mystiska” undergroundfesterna i förorterna . . . stannar de kvar och lyckas ha rätt trevligt de med.
På väg hem stiftar vi bekantskap med Otto, Finlands svar på bankomaten.
 
– Vad är det med er tyskar och M.A Numminen, undrar killen i skivaffären.
Under en paus i turistandet, då delar av sällskapet försvunnit in på stora varuhuset Stockmanns, någon begett sig till MacDonald och resten gått upp i rök, passar jag på att försöka hitta nått för öronen.
Varför inte Numminen? Gav inte han ut nått med ”Finska tangoorkestern” för några år sedan. Hett i Berlin har jag hört.
Men nej, jag är svensk – inte tysk.
– Vad är det med er svenskar och M.A Numminen, undrar skivkillen.
– Hm, jo, äh , ”Äkta finsk negerjazz på svenska” är det, svarar jag.
För inte kan jag riktigt med att säga att det är ungefär allt jag kan om finsk musik.
Någon tangoskiva med nämnde herr Numminen har de dock inte och inte mycket tango för övrigt heller. Var visst nån inne och köpte det mesta häromdagen.
Istället kommer jag ut med en gammal olyssnad relik med en av de få övriga finska grupper jag känner igen från förr, Tasavallan Presidenti.
Och så något nytt och olyssnat vid namn Marzi, som skivkillen rekommenderar.
Jo, en samlingsskiva med Numminen vart det förstås också.
Tre grisar i en säck.
Sen blir mer okänt, om än modernt, på Kiasma, Museet för Nutidskonst.
De gamla godingarna, Gallen-Kallela och grabbarna, sparar vi till sista dagen.
 
Och sen åker vi hem.
 
PS. Elvis? undrade Millroll. Jo, han väntade i vindrutan på bilen som parkerats på Landvetter.
För den som är intresserad, finns bilder från Helsinki i fotoalbumet. DS
 //For Your Ears: M.A. Numminen – Perkele //
 

Långt till vår i Helsinki.
Annons

12 svar till “Tangojakt i Helsinki

 1. Var musiken bra då? Testfrågor… tjaa, man måste ju kontrollera hur de potentiella pojkvännerna ser på olika saker. 😉 Den här föll på att han tydligen anser att man inte ska ha ett liv efter att man skaffat barn. OK, det kanske var en elak tolkning av hans svar, men i alla fall. Jag hade tänkt mig att kunna fortsätta resa och göra saker även med framtida barn. Sen får man förstås planera lite mer och anpassa sig, men det fiinns ju folk som luffar i Asien med barnen… sa jag, varpå han svarade med ett lätt föraktfullt tonfall att "ja, om folk vill ge sina barn fågelinfluensan så varsågod". Ridå. (Jag avstod från att påpeka att fågelinfluensan finns i Sverige numera…)

 2. Tjenare ack du beresta kvinna..tänk att bara dra iväg på en lite tripp till Helsinki?!
  skulle gärna dra iväg på en tripp åt vart fan som helst..JAg har kommit ur sjukdomen med mitt allra jävligaste humör i behåll
   
  peace ändå
  grinSan

 3. Det krävs två för en tango har jag hört, så det var kanske därför den uteblev. Konstigt att de stela finnarna inte är världsmästare på den dansformen. Näe, nu var jag elak som en gammal bäver. Kul att läsa var det i alla fall, men rökridån viftade jag först undan. En som behöver leva väl med hälsan,
  //Fri-lufsarn

 4. Nej, Göingeflickorna var tre till antalet (hur räknar Aniara egentligen?).
   
  M.A.Numminen är ju väldigt respekterad bland svenska skickliga musiker, för det är ett faktum att det krävs stor musikalisk skicklighet för att kunna sjunga så urj-vligt (f\’låt \’personligt\’) som den gode M.A. I den Bejiska samlingen finns en LP med M.A. med, nämligen: \’Om och om och om igen\’ (ABBAs \’I do I do I do\’ i sin ultimata uttolkning).
   
  Må väl! /Bj.

 5. Låter som det var trevligt i Helsinki
  Jag har just varit på en underbar musikteater. Värmlandsoperan spelar just nu Jekyll och Hyde. De är så duktiga
  ha det bra
  kram eva

 6. ja jag kan inte annart än hålla med. sitta och ta en bira och en cigg. mmmm ja det saknar man. visst är vår historia seg. men vilka kämpar vi haft. eller hur. jag tycker det var värt att skriva om det. att sen inte vissa  män genom årtionden ej förstått att det är kriminellt att slå kvinnor pratar sitt eget språk. hur segt det än är så är det viktigt att vi känner till vår historia.//fancy

 7. Du ! Just idag står det i DN en recension av en skiva med Maria Kallaniemi "Bellow Poetry" som beskrivs som en slags finländsk instrumentalfado. Den tycks vara i allra högsta grad hörvärd. Bättre sent än aldrig att försöka hitta den finländska musiksjälen…och röka kan du väl göra hemma då (fast jag har ju sagt att det är livsfarligt, i och för sig) medan du lyssnar på CD:n som du har gått och köpt och lyckan är fullständig….Nja, öl finns på bolaget …men det vet du ju….och sen….?

 8. Alltså jo, det där med tangokaféernas frånvaro är nog sant. Vad som visas i finska "roadmovies" och vad som finns i verkligheten är kanske inte samma sak.
  Å andra sidan står det ju liksom överallt i tursitinformation om finskarnas kärlek till sin egen tangovariant!
  I vart fall började delar av sällskapet (den yngre delen) fundera på om det kanske rent av skulle vara kul att dra land och rike runt i landet en sommar och tja, liksom ramla på ställena.
  Kanske.
   
  Vad gäller rökningen – ja hm, det är väl barbariskt. Å andra sidan är det lätt för gamla pudlar att lära sig ligga platt bara för att det plötsligen bestäms att det minnsan inte skall bolmas på krogen längre.
  Och det är ju fortfarande tillåtet att röka och förstöra sin hälsa – frågan är bara VAR!?
  Ständigt stående utomhus, huttrandes i kylan och snålblåsten?
  Var glada alla ni som INTE torskat dit på skiten. Men hm, var inte för kaxiga för det.
  Kunde lätt varit annorlunda ju.
  Känt folk röker Kent . . . . .
  😉

 9. Det bästa med Helsinki var tydligen att sitta inne och dricka öl och röka. Röka inomhus låter som något man gjorde på stenåldern. Jag var i Frankrike i januari och även där rökte man på resturanger och pubar. Och trottoarena var minerade med hundskit. Barbariskt! Förhoppningsvis kommer civilisation även till dessa länder så småningom.

 10.  
  Ljuveliga toner till mitt öra når…
   
  Dagen är räddad!
   
  Japp.
   
   

 11.  
  Vad glad jag blev att åtminstonde en av mina gamla bloggarvänner tittade in till mig. 😀
  De andra från "förr" har helt gått upp i rök … i alla fall på mitt place … hm … undras om det är tapeterna de är trötta på? Eller kanske de fått ont i magen av för mycket starkt skånskt Zoegas?
   
  Vad trist att du inte fann ett Tango-place … fast å andra sidan, hade en turist i Göteborg funnit någon svensk spelmanshåla? Eller om man söker på Bellman och Places … var hamnar man då? Egentligen tryggt att höra att även finnarna förändras över tid 🙂
   
  *kram*
   
  Anna-Lys
   
   

 12. Tjohoo! Ser ut som att du var vaken lika länge som jag var förra natten. Var tvungen att försöka få mig lite sömn igår kväll, har stigit upp kl 5 nu på morgonen, ska iväg på kickboxning. Går inte att vara med där om man inte har ätit, och äter man strax innan man åker finns det ju risk för…urk!
   
  Kul att du gillade rymden!!
   
  Tango…nja men det finns ju mycket annan bra finsk musik. Lordi, Nightwish och H.I.M. till exempel. Kanske borde spela lite i mitt hemmaspejs idag om jag får tid. Faaast då får väl badarn ont i öronen igen;o)
   
  Kram o hej
   
  /Lillemor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s