Frid i Dodo-bo


En Yemanja är ensam, tre är trängsel. Senast anlända dam, hon till vänster, har tydligen badat lite väl mycket, så urblekt som klänningen är. Damen i mitten, åldermor i församlingen, tar det hela med ro, medan plastelinan till höger mest försöker se ut som Morticia.

Sent om kvällen den andra dagen anländer unge herr Son, i ett stycke, med buss från Köpenhamn.
Dodo-mamman som kollat in Swebus ankomsttider och kört för att hämta i god tid, fall bussen är tidig, kommer bara tio minuter efter att Säfflebuss anlänt.
Som vanligt inte många siffror rätt.
Ändringen av flygbiljetten hade visst inte heller gått igenom ordentligt. Ingen herr Son inbokad på planet från Sao Paulo
Fast det löste sig ändå, tack vare snälla Swiss Air-damer.
Så där står han nu, plutten, och ser ut som en gyllenbrun skojare i sin sommartunna jacka.
Och dodo-mamman ler förnöjt.
 
Väl hemma fylls det nystädade herr Son-rummet snabbt med diverse smutsiga kläder och medhavda souvenirer. Den här gången är det hängmattor som gäller, stora och sovvänliga saker. Och så en fulltryckt med brasilianska flaggor och förväntansfulla slagord inför årets fotbolls-VM.
O hexa – sjätte segern hägrar.
– Den skall jag ta med till Tyskland, fall jag kommer dit i sommar, säger unge herrn och ser segerviss ut.
Tro det, tänker jag och undrar hur allt det där resandet skall finansieras. Var det inte plugg och USA som gällde nu?
Det är mycket man inte begriper, som en viss Plaskman brukar säga.
Så jag nöjer mig med att visligen tiga still och istället placera ut min nyfådda smörtjusiga Yemanja i vardagsrummet.
Tjat blir det nog tillräckligt av vad det lider.
 
Brasilianska spekulationer inför sjätte VM-segern.
Annons

15 svar till “Frid i Dodo-bo

 1. Vilken nyfikenhetscirkus det blev… det går ju att googla om yemanjor, men vi vill så gärna höra Aniaras/Doris förklaring, den är säkert mycket bättre, och intressantare!
   
  Du kan kvista förbi mitt space i morgon nån gång och berätta om Yemanjorna och passa på att fira min födelsedag! Jag har bjudit in en bunt med trevliga människor och bjuder på spacetårta och annan onyttig spacemat som vi kan frossa i utan att bli tjocka! Välkommen dig och ta gärna med dig flera!

 2. Haha, jo jag vet hur det kan vara att känna sig lite "lost" i en stad, fast i mitt fall i Göteborg då…Brukar också säga att jag inte fattar hur det hänger ihop…Gammelstan och Askim, Majorna och Liseberg och hela köret. Skillnaden med Stockholm är ju att det faktiskt knappt hänger ihop…det är ju så mycket vatten mellan stadsdelarna, men för mig känns det mer begripligt på något vis. Avgränsat på något sätt. Och sen…tja…I Göteborg har jag varit rejält nyförälskad (över 20 år sedan)och därför känner jag mig väl alltid lite yr när jag åker dit och därmed desorienterad. Men trivsamt är det ju fortfarande att komma dit. Brasilien har jag ju alltid velat åka till men är nästan lite rädd att bli besviken. Man tror ju att det står musiker i varenda gathörn och spelar samba och att kvällarna på stranden är ljumma och att …tja…vad vet jag ? Egentligen är det väl lite blåsigt och karlarna är macho och drinkarna smakar surt och fattigdomen är ohygglig och musiken låter som någon urvattnad Ricky Martin-pastisch och allting är alldeles, alldeles …underbart…?
  Ha det gôtt och pyssla om din lille telning nu innan han försvinner igen..men skynda dig !
  (Förresten…om du ska se nåt i Stockholm…åk först 4:ans buss från Odenplan till Skanstull..Västerbrons utsikt är fin..Ta 3:an därifrån mot Karolinska och byt vid Sheraton till 62:an upp mot Storängsbotten, Östermalm, byt vid Dramaten, Nybroplan, till 47:an ut mot Djurgården. När du kommer till Skansen går du av och går in på ett tjeckiskt fik mittemot Skansen med väldigt god tjeckisk öl, för det kan du behöva vid det laget, därpå promenerar du ner förbi Gröna Lund och tar färjan till Slussen om du inte vill kliva av redan på Skeppsholmen, för lite konst på Moderna…de har också väldigt bra restaurant nuförtiden och muséet är ju gratis…Ett tips bara till nästa gång och det är faktiskt skönare med uteserveringar på våren och sommaren…See you later, alligator !)

 3. Men det är väl inte så svårt att lista ut va Yemanja är .. det är ju slanguttryck .. för morsor/fruar .. Ge man Ja … eller?
   
  Det är väl sonens kärleksfulla tack till dig .. Mamma ger/ställer alltid upp!
   
  Vänligen
  Eder
  Hulda  Klara B Sked

 4. Hans nystädade rum??? Hmm..som han städade innan han åkte, eller som du vädrade ut i 2minuter och tyckte att det fick duga..??
  Slarvmaja….me like!
   
  Kram

 5. Bra att han kom hem ordentligt! 🙂 Men jag instämmer med tidigare som undrat: vad är en Yemanja?!? Hmm, kanske ska kolla på Google…? 🙂

 6. Resa…sol och värme…
  Jag brukar inte komma längre än till sänggaveln.
  Å andra sidan är det väl där jag trivs bäst…i sängen alltså.
   
  Queenies WD/ Som gör det han är bäst på

 7. …Hmmm!
   
  En annan som är "nyfrälst" och har mött "det"…är ju naturligt-vis mest medveten om vem Kärleks-gudinnan är…däremot brukar hon prata om en viss syster…hmmm!  😉
  Men…antagligen är väll en "divine service" i antågande…så jag limmar ihop och säjer…
   
  * May The Sea Be With You* 
   
  //~CY
   
   

 8. Du kan ju ej släppa en nyfikenhetsbomb så där bara 😦
  Vad är en Yemanja?
   
  …. och nu är det enkom köttbullsrullning som gäller till lille plutten?
   
   

 9. Att avstå utmaningar är helt tillåtet 🙂
  Jag tittade lite på dina fina bilder i albumet. Vintern är ju vacker, även om jag helst ser den på bild i skuggan en varm sommardag.
  Ha det bra!

 10. Ja, precis som Eva är jag nyfiken på Yemanja. Vad är det..? Vad står de för. ÄR det några gudinnor eller helgon eller..Doris, snälla berätta!!
   
  Tack för pep-write om mitt skrivande…:-)
  lathunden
  san
   

 11. Hepp!
  Slängde in resten till dig i forumet…
  Härliga mjuka tongångar som vanligt…stannar å lyssnar en stund till innan kudden får ha mig hos sig…
   
  På tal om Yoni…den har jag he,he. =))
  Vi kör väll hela texten då…den e ju läsvärd tycker jag:
   
  You know, when you are born, you first see light of day through the gap between your mother’s legs, . . . that’s the truth . . .
  and from that minute on, most of us guys, and some of you girls, spend our life trying to get into a hole . . . hhmmm . . .
   But don’t worry, because if you make it, if you don’t make it, they gonna dig a hole for you eventually in the ground, and slut you right back to Mother Earth.
  Mother Earth is waiting for you, yes she is . . .
  *Natti-Natti*
  //:~CY,nyfrälst och salig…
   

 12. Måste kännas skönt att ha honom hemma igen! Som Amaltea redan sagt; skönt att veta var man har dem! (speciellt när de sover…) 

 13. Så då är även jag glad…för att du har din son i "hamn" för denna gången 🙂 Det e rätt gött o veta var man har dom 🙂

 14. Hälsa sonen att jag just har börjat en portugisisk språkkurs på nätet (ännu en, för mig, omöjlig uppgift) för att förstå alla, eller delvis alla lustiga ord jag hör i min Mp3-spelare om morgnarna…Först är det jättelätt och sen blir det omedelbart svårt. Stön..Inte är det min inställning det är fel på. Inte till språket i alla fall…möjligen till mig själv.
  Gnatt.
  (Skönt att du kom hem och slapp klaga mer på vår vackra huvudstad.)

 15. Det var ju skönt att han kom hem ordentligt efter allt flygbiljettstrul!
   
  Men vad är en Yemanja? (mer än ett slags kvinnlig statyett med stjärna i pannan)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s