Censurens tecknade ansikten

Små gulliga figurer? Nej, inte särskilt.
Möt Cha Cha och Jing Jing, de kinesiska internetpoliserna!
Sedan den första januari i år flyger de omkring på sina brunnslock på sajter, webbsidor, diskussionsforum etc från staden Shenzhen. Allt för att påminna om att nätet minsann är en offentlig plats och att det är bäst att tänka på vad man gör och säger.
Ett klick på cyberpoliserna leder vidare till en likaledes cyberistisk polisstation, där det går att ställa frågor om vad som egentligen gäller på internet. Därbak i kulisserna väntar dock livs levande poliser ur Shenzhens nyinrättade internetstyrka på att ge besked direkt.
Längst ut i högermarginalen på den här sajten kan du se Cha Cha och Jing Jing i aktion.

Farhågor har väckts, i media utanför Kina, att de två tecknade cyberpoliserna helt enkelt är för gulliga. Vilka webbusar har vett på att bli rädda för dem?
Eller vakta sin tunga.
Och varför saknar de båda figurerna NÄSOR?!

Från vänster: Fisken Beibei, pandan Jingjing, olympiska flamman Huanhuan, tibetanska antilopen Yingying och svalan Nini.

Ett visst släktskap med de ”fem vänliga”, som Kinas OS-maskotar kallas, har också noterats.
De fem kan för övrigt ses lite här och där på nätet utövandes en hel rad ”ovänliga kinesiska sporter” som exempelvis avrättning, censurering, organlöpning med flera.
För närmare titt på föreslagna sporter, kolla här och här.

Fotnot:
Staden Shenzhen utsågs 1978 till att bli en av de sk särskilda ekonomiska zoner vilka skulle konkurrera med staden Hong Kong, då fortfarande en brittisk koloni.

Mer om OS-maskotarna, Bejing 2008.

Officiell information om den tecknade cyberpolisen (på engelska).

Mer om staden Shenzhen.

PS. Skift-klicka på länkarna för att få upp dem i nya fönster!
Enda sättet sedan de förgrymmade kodknackarna på MSN Spaces tagit bort möjligheten att lägga in dylik kod i bloggposterna. Grrrrrrrrrr och åter grrrrrrrrrrrrrr!

Annons

17 svar till “Censurens tecknade ansikten

 1. Jag gillar de där gulliga os-figurerna!De är så söta!

 2. Och dit ska man åka… ja, visst är det mysigt… Ibland är jag tacksam för det svenska språket. Sannolikheten att de börjar bråka om sökningar på svenska är väl rätt liten, så länge man undviker att skriva om bekanta i Falun eller nåt. :-)Och jodå, det ska bloggas vidare från Shanghai. Får väl se hur bra MSN funkar där borta…

 3. Ser du "nått" där … *fniss*

 4. Ja det gör jag….vågar fan inte längre…..trodde inte du såg det…..var står du 🙂

 5. Söta och bedrägliga… men ser inte speciellt kinesiska ut, dom har ju små sneda ögon där inte såna där stora, men de hade iaf fått svart hår. Det är inte som den nya plågan som alla ungar bara måste älska, manga och anime, japanskt tecknat, där japanerna tydligen måste avsky sitt eget utseende eftersom de tecknade figurerna alltid är långa och blonda med sjukt stora ögon – och de har heller sällan några näsor…

 6. Storebror ser dig i ny tappning! Surfa lugnt,//F

 7. Hellu, här kommer svar:Exakt som jag skrev så har hela MSN spärrats. Jag kan alltså inte gå in på min hotmail eller några MSN-sidor.Det handlar om att vi förfogar över hela Sveriges brottsstatistik på vårt nätverk. MSN gör tydligen nätverket mer känsligt och därför finns inte möjligheten att gå in på dessa sidor. Fler sidor är spärrade men jag vet inte vilka.Inte Kinesiska polisen alltså, inte ens den svenska….bara lilla BRÅ.;)

 8. Apropå begåvning…jo, i somras hörde jag Tomas Alfredsson tala i "Sommar" om att han ville bli trummis som barn, men han tyckte kanske inte att han gjorde så enorma framsteg så han frågade sin trumlärare, Petur "Island" Östlund, HUR man vet om man ska BLI trummis eller inte; Då sa "Island"(som han kallas): "Om du kan LÅTA BLI att spela hela tiden, då ska du inte bli trummis !". Och då visste Tomas A. Han skulle inte bli trummis.Det tycker jag är väldigt tänkvärt !Man glömmer bort den aspekten ibland när man är "nästan" bra på mycket konstnärligt, som du sa (hos mig).Hej & Hå ! Ha det gôrgôtt !

 9. MSNs egna nätdeckare har varit inne ett par gånger hos mig idag … jag följde efter dem … via google.uk … där har de sökt på tre ord …MSN gett ide… det är programspionerna … vad ska de mer finna i våra arma bloggar … huh

 10. Det där med msn, om det går att komma in och se, men kanske inte kommentera, hm måste fråga Emma om det.Låter lite konstigt att de skulle ha spärrat vissa sidor.Nästan som om kinesiska nätpolisen varit framme ju!Återkommer fall jag får svar!

 11. Kul o läsvärt…dom e oss på spåret då……sen blir jag grrrrymt lycklig över att det i alla fall finns ett sätt att öppna nytt fönster….lycklig över denna nyfunna upptäckt klickar jag mig nu genast lite gladare runt….tack…..men ett frågetecken går jag vidare med…vad säger Emma….går det alltså inte att komma in på spacen om man inte har msn installerat….eller……. så illa kan det väl inte vara…måste vara den egna inställningen som företaget gjort…att dom spärrat vissa adresser internt….eller…. ???

 12. Du ska inte prata om Australien – mig skickar du till Kina, det tog en stund – svårt att läsa också..Jag tror det är en tanke med att de är så "gulliga", det ser ofarligt ut, ingen blir rädd och i hastigheten kläcker folk ur sig både det ena o det andra som nät-polisen inte gillar.. så vips – åker intet ont anande bloggare fast.By the way: Nät-poliser. De måste då vara mycket små, iklädda nätundertröja -sk brynja, ett alternativ till skyddsväst- Sporterna du tipsar om hoppar jag över. Vill inte må illa – det räcker med att jag är förkyld.Fortsätt jaga du. Både elaka poliser och ovilliga dansare ;.d

 13. *S*Jag vet fasen inte hur många gånger jag ska säga det…BLOGSPOT!!!Du förresten; tack för all uppmärksamhet och ursäkta min sporadiska närvaro här. Verkligheten tar så sjukt mycket tid så jag hinner i princip inte blogga på annan tid än på jobbet…och där är MSN helt totalt spärrat.Det GÅR alltså inte att gå in på din sida.Ännu en anledning att bya till blogspot.;)

 14. Och apropå "yankees rule"…hur uppochnervänd världsbild har de egentligen, dessa amerikaner ? Inte undra på att det blir galet ibland ! Och Annifrids finger ? Är det sant ?

 15. Lite förvånad är jag, hur har du gjort för att inte få med den stackars i övrigt såå trakaserade Badaren i denna blogg.

 16. Förresten … hmmm … inga näsor? Förklädda fiskar således … andas genom öronen ;-))

 17. Morrn morrn … så pälisen är på spåret 🙂 Söte e´de

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s