Weinervalsare och andra slörävar


Vänster: Det första de blivande valsarna bör lära sig är naturligtvis den för mannen inledande djupa bugningen och för kvinnan den likaledes djupa nigningen.
Höger: Tänk på att man även kan svänga åt höger!!

Så sänkte sig dimman över den dansblyge där han satt på en stubbe och kramade sin bössa.
Långt bort i fjärran tyckte han sig se en chokladpudding ila förbi på sina håriga rävben, men avfärdade det snabbt som varande ett morgonspöke.
– En anka, en anka, min balja för en anka, hördes han muttra strax innan han gav upp jakten och återvände in i stugvärmen.
Med armarna runt sin loppiga byracka vilade han så resten av dagen framför kaminen och tyckte sig rent av kunna skönja hurusom små gubbar sparkade boll i lågorna.
Kvar ute i kylan hasade Diana kring på skarsnön och undrade vem hon nu skulle dansa med.

Detsamma gjorde den stora skaran dansanta damer som häromdagen flockats runt dansbaljan.
Och inte bara undrade med VEM de skulle dansa, de undrade också VAD de skulle dansa.
Salsa, cha cha, vals, slöräv (som för övrigt naturligtvis inte är det svenska namnet för foxtrott utan för slowfox!) eller rent av en eldig tango!?
Så, som en liten service till alla danssugna – och då inte enbart herr Badare med danskavaljerinnor – bjuder Hello Doris idag på första avsnittet i serien ”Tanz für Alle”.
Lite tips, lite historia och förhoppningsvis en aning ögonfägnad.

Först ut är förstås valsen!


Till vänster: En stilig bakryggen-fattning som vi återkommer till i lektion tio.
Till höger: Särskilt stilig blir valsen då damen bär matchande tygtiara på knoppen. Lägg även märke till att båda herrarna kompletterar sina damer med bröstblomma i rätt färg!

”En dans kan ibland jämföras med en hastigt uppflammande sjukdomsepidemi, och det är inte lätt att få fatt på bakterien och upphovet.”
Så skriver Holger Rosenquist i standardverket ”Det glada Sverige” från 1948. I sitt danskapitel i tredje bandet tar han framför allt upp den moderna sällskapsdansen framväxt, från vals till jitterbug.
Och ja, inte är det lätt att förstå vad som gör att just en dans och inte en annan både slår igenom världen över och därtill blir mer än en övergående fluga.
Som exempelvis den nämnda valsen. Uppkommen redan på 1700-taler skulle det dröja tills mitten av århundradet därpå innan valsen fullständigt trängt ut sin föregångare i herrskapssalongerna, den så omhuldade menuetten.
Exakt hur det där gick till kan jag dock inte berätta för just det bandet saknas i bokhyllan.

Nåväl, den dans som idag går under beteckningen vals skiljer sig självklart ganska avsevärt från vad som en gång dansades i Wien. Dansens grundkaraktär är dock dess ¾- takt och att fötternas samlas ihop på det tredje taktslaget.
De svenska bönderna, som har sitt huvud för sig själva, har visserligen ibland försökt sig på att föra ihop fötterna redan på andra taktdelen, men detta är tack och lov ganska sällsynt.
För, som den gode Rosenquist skriver, då fötterna samlas på tredje taktslaget får dansen ”mer schwung och svikt”.

Den ursprungliga Wienervalsen hade annars mer ”hoppkaraktär”, det vill säga att man gjorde ett litet hopp på första taktdelen, samlade ihop fötterna på den tredje – allt medan det svängdes runt.
Dessutom valsades det på den wienska tiden inte bara runt, runt i par utan även i mer invecklade turer.
Men det är minsann för jobbigt och svårt för den moderna människan som istället, för att återigen citera herr Rosenquist, ”följer minsta motståndets lag och bara svänger runt, runt, till höger och vänster, och blir trött och yr, och valsen blir monoton”.
En, två tre . en, två, tre .

Den riktigt danssugne som inte orkar vänta tills nästa avsnitt i serien "Tanz für Alle" beger sig lämpligen till Millroll som lagt upp en hel hög spännande danslänkar!
Och här dras en vals eller två:
Lite wienervals
Mer Wienerwals i gympasalen

Källa: Det glada Sverige. Fest och högtider genom tiderna. Red: G.Berg m fl, 1948

//For Your Ears: Concertgebouw Orchestra Amsterdam –  Lyric Waltz (Shostakovich: The Jazz Album, 1993) //

Annons

10 svar till “Weinervalsare och andra slörävar

  1. Dansat har jag aldrig gjort, suck, inte helt och hållet mitt eget val, eller jo, jag har dansat någon slags dans på en och annan personalfest, men aldrig \’riktig\’ dans och det lär väl inte bli nån heller för jag är gift med en trägubbe.Men jag gillar dina fina fina gammeldags bilder!

  2. Tog vägen…Känner inte igen mig, Lackskor…Vattenkammad ok, men nog f-n bjöd jag upp alltid.Var ju bla. ett bra sätt att få… ja… Äh!Cha cha chaaa…

  3. Vilket jobb du lägger ner 🙂 funderade lite på det där med sällskaps dans…de e ju just det som saknas…sällskap…liksom….solodans blir det väl för jämnan…ja menar en enda kavaljer här och det är Badaren han kommer icke att fixa det…så panelhöna och solodans lär det bli merparten av tiden….för inte katten börjar man om som på skoldansen vissa år…flickorna fick dansa med varandra…medan pojkarna stod i en rad längst ribbstolarna…vattenkammade, finniga och fina lackskor…men inte attan vågade dom bjuda upp…så det blir samma refräng i dag…Älsklingar, vart tog ni vägen? 🙂

  4. Såja … men det kändes lita stelt för min del … jag vill gunga mina höfter och göra snabba knicks å trix … kom igen nu … vad blir nästa Rumba i Badarens Balja?

  5. Jojo, nu ska vi gå till botten med det här dansandet. Det kräver sin man. Måtte bara inte Badaren gå till botten i baljan också…jag tycker att han verkar lite trött ?Men, heja Aniara ! Det här temat tycker jag bättre om än både tomtar och hårtorkar…("Det tar sig", sa han som hade eld i håret !)…vilket du ju också har noterat på min blogg att jag tycker.Men vad ska det bli för svängom imorgon ?Schottis, kanske…eller jenka ?Den som lever får se !

  6. Min dikt är skriven av en italiensk poet eller författare..så fort jag hittar boken där jag tror att jag skrev upp det i kan jag berätta…nu ska jag läsa din blogg…

  7. Ja ja… Ta dé nu lite lugnt…En i taget…

  8. Dans är bland det härligaste som finns, särskilt om du får dansa med någon speciell..*suckar lyckligt* Kram Åsa

  9. Jösses, du har blivit dansgalen, själv har jag ingen koordination, är osäker på om jag ens stavade rätt nu. Jag har försökt med olika sorters dans tex balett och streetdance men trots min viga kropp hoppade jag konstant i fel riktning jämfört med de andra i gruppen. :(Sedan hittade jag "min" dans som förstås var ravedans. Där är det ju snarare så att man inte ska dansa i takt. Fast nu dansar jag inte alls, jo lite ibland i hemlighet på sängen med gardinerna fördragna. Erhhmm..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s