Ordfånerier och procenträkning

Okay, så jag ljög. Slå mig då!
Inte hade jag skrivit nått. Och inte räknat något heller.
Men just NU skriver jag, det här – som jag inte riktigt vet vad det skall handla om. 
Börjar med att pälsa på mig, stoppa kameran i fickan och istrippa iväg uppför backen. För jo, det man lovar skall man hålla och lovat har jag att fika med en av alla dessa sällskapssökande bekanta.
Egentligen borde jag ha samlat ihop böcker i en kasse och gått åt rakt motsatt håll, men tja vad göra.

MODS. Halvvägs till fiket fastnar min irrande blick på ordet, ritat i snön på en bilruta.
Var inte det typ 40 år sedan? Varför har någon fått för sig att peta dit det nu?
Varit och kollat filmen ”De kallar oss mods”?
På Bio-fiket plockar jag till mig en tidning att bläddra i medan jag väntar på sällskapet.
Och se där, på första uppslaget jag får upp står det minsann ”Nymods”.
”Går det inte att påverka vardagen kan man ju alltid fly in i en annan värld, en annan dimension eller till en annan tid då det fanns tro och framtidshopp.”
60-talets Storbritannien. Inga stackars loosers som Kenta och Stoffe i Stefan Jarls film.
Läser vidare:
”Mod är från början en förkortning av modernist. Man ville vara först med det senaste. . . . körde scooter och gick på klubbar och dansade hela nätterna, så kallade allnighters.”
Så visst, me want too!
Fast skippa det där om att vara först med det senaste. Scootern också.
Och kanske hellre hålla 1973-1983 istället. Det var kul år.

Oj, vad är det jag hör plinga fram mellan öronen? Kan det vara Dylans ”Forever Young” igen?
Väx upp, din gamla Dodo!

På väg hem fastnar jag framför mataffärens fönster.
Mellan 70 och 90 räkor i påsen?
En sån skillnad!
Det är ju en himla massa räkor det.
Hur kan det vara möjligt?
Räkna, räkna – vad blir det?
20 procent?
Om man räknar hur många 20 räkor är av 90.
Eller skall man räkna hur många 20 är av 70?
Eller är det 70 av 90 som gäller?
Skall man sätta normala antalet räkor per kilo till X och räkna sen?
Hallå???
Unge herr Son, var är du!!!???

Källa: Tromb nr3, 2005.

Annons

8 svar till “Ordfånerier och procenträkning

  1. hej DorisJaa, det är sådant man kan fundera på här i livet – när man har mycket tid över ;-)Räkor…70 eller 90 stycken. Stora eller små..Själv köpte jag korvar idagmassor!tjingeling

  2. Jag undrar för övrigt om det stämmer. 70 till 90 st. Finns det någon som köper en påse och räknar antalet i? Med en så oprecis siffra som "något mellan 70 och 90" kanske det lika gärna kan vara 68 eller 93? Angående utvik och sånt: om de börjar visa riksdagsdebatter där politikerna samtliga debatterar helnakna, då kommer i alla fall jag att börja titta. 🙂

  3. ”Går det inte att påverka vardagen kan man ju alltid fly in i en annan värld, en annan dimension eller till en annan tid då det fanns tro och framtidshopp.” Jaaa tack! Tro och framtidshopp vore inte alls dumt, och mycket snart tänker jag skaffa mig just det. Jag ska bara dra snacket om döden ett varv till först. Fast jag drar stundom till andra världar och tider: Om inte annat är filmen om Narnia ett utmärkt tillfälle att fly till en annan värld. Och till en annan tid i mitt liv, uppfödd på kristendom och litteratur som jag är.

  4. Jag blev lite fundersam på det där med räkorna också, undrade hur det stod till (och letar som vanligt efter hjälp på nätet, hittade detta: http://www.recepthjalpen.se/view_ingredient.php?ingrID=223Tydligen är det så att det ska gå mellan 70 och 90 räkor på ett kilo och det är ju en himla skillnad som sagt, men man får väl tänka som så att är det 70 räkor är de lite större, precis som en liter jordgubbar kan vara allt från tio jättar till femtio småknortar, eller nåt sånt…

  5. Fina snöbilder. Fångade en mus i går och tänkte på dig. Har 2 gamla påsar räkor i frysen. Kanske dags att prova dem på mig själv.

  6. De ä toleken det hänger pau … vill baka spottkaga me daj hihihi

  7. åh nej.. e det så dom tänker se ut nu de små liven.. jag tycker dom har varit så söta nu ett tag i svarta långrockar å rosa ögonskugga.. jaja.

  8. Samlingssvarskommentarinlägg eller så:Kort o koncist. tja, ska försöka iaf.Alltså till årets nyårsmiddag knallade jag iväg i trygga halkfria kängor och "finskorna" i liten påse. Kändes 50-60-tal eller så.Räkor 70/90 handlar väl om storleken på räkorna, inte antalet? Vara "duktig flicka" har jag lagt av med. Blev av med en liten bit av umgänget i den vevan och lika bra var väl det. Det är ett lyft att bara lägga av. Säga nej jag har inte lust. Tycker jag du ska pröva.* vad hände 73-83?? Jag hade litet kryp då och kombinerade några år med dagbarn som kryllade omkring dygnet runt så jag har inte en susning om nånting….*jag har fortsatt känna mig som ett mods, även om det inte syns utanpå Nu fick jag en idé till en blogg…Tror inte alla behöver innehålla så mycket. Vad skriver jag om? Ibland, som idag, blir kommentarer längre än min blogg. Jo, jag har från början bestämt mig för att skriva ngt varje dag. Det är ju orimligt att varje dag få till ngt "klokt". En sådan förväntan tror jag bara är något vi själva lägger på oss och vips har vi ytterligare ett "måste" i våra liv.Tjolahopp. Köttbullarna är till fredagens middag hemma hos goda vänner. Vi fixar då o då gemensamma fester hos dom för de har gott om plats. Denna gång blir det middag med bara 24 gäster. Vi börjar nämligen dra ner..insåg det gått för långt när vi förra juldagen hade 53 …blev lite väl stressigt …Så. Ta det lugnt. Tre djupa andetag o sen full fart igen.Kram på dig frånmamma Qilin Scan 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s