Irrfärder i juletid

Självklart har Tomten även slädhundar att tillgå när han skall ut på utdelningsresa. Han bor ju på Nordpolen!
Fast ibland är det förstås Rudolf som gäller. Här vid yngre år, innan han fördrack sig på portvin. Rudolf alltså.

 

– Jisses, fräser tjejen vars axel jag råkar nudda när lagårdsväggen framför mig plötsligt tvärnitar.
Att hon själv fungerar som en oberäknelig bromskloss där hon gullevinglar omkring, hand i hand med pojkvännen, är tydligen inget hon inser.
Ja, där rök den illusionen också. Den om att jag är så fantastiskt smidig och bra på att snabbt och effektivt tråckla mig igenom kompakta julklappsjagande folkmassor.
Elakt svär jag inombords åt både flanebruden och den brede gubbstrutten och viker snabbt in genom öppningen till bokhandeln.
Här skall det väl gå att hitta nått!!?

Jo, jag är också där nu. I julklappsletandet. Det där som jag trodde jag hade under kontroll. Alltså att jag redan visste vad, var och hur och skulle fixa det på typ en kvart.
Nähä, se den lätte gick inte.
Två ynka små presenter fäller mig på mållinjen.
Finns inte, för fult, för dyrt.
Kanske kan jag rita nått till dem istället? Som man kom undan med när man var liten.
Eller nån hiskelig keramiksak eller trä-nånting från teckningen eller slöjden.
Stackars föräldrar! Fyra barn var vi och alla de fula grejorna skulle nödvändigtvis stå framme år efter år.
Nej, lösningen heter massor av pengar.
Då kan man köpa sig fri. Slå till på den där svindyra tjolefixen, slå in och ge svågern in spe. Istället för att stå och tveka om det kanske ändå skulle funka med – ops! Bäst jag slutar här. Karln kanske läser!

Och när jag nu ändå är inne på den svåra konsten att förflytta sig och att leverera klappar, går mina tankar osökt till Tomten själv.
Höga berg och djupa dalar, skogar, stäpper och strida vatten – allt skall han hinna fram igenom/över under en enda stackars natt.
Hur?
I släden bak Rudolf den Röde?
Kanske det kanske, men Tomten har betydligt många fler transportmedel än en ren med portvinsnäsa.
Som första blogg är vi idag stolta att kunna presentera en kort och överskådlig genomgång av Tomtens många olika färdsätt.
Här kommer:

 Santa’s Travel Guide

(Förresten ni missade väl inte Svärtans skakande avslöjande:
Santa ett anagram för SATAN!!!!)

Se upp i jultrafiken! Som den sanne veteran han är har Tomten naturligtvis en äkta veteranbil i gargaget. Körkort? Nej, såna världsliga regler gäller förstås inte för tomtefar.
Har nissarna glömt att tanka bilen? Ingen körbar väg sista biten till stugan? Inga problem, då tar Tomten till apostlahästarna och spänner sig själv framför kälken.

Vad då veteranbil? Trimmad sådan förstås. I själva verkert är nog Tomten brasilianare och drömmer om att köra Formel 1.
Men presenterna, Helge? Äh, Santa. Eller var det den amerikanske Satan . . .

Till herrgården kommer Tomten självklart ståndsenligt bak ysta fålar. Staffan ser till att de är välryktade och havrepigga.
Flätade basttofflor och Christkindl med julgran på kälken. En vanlig syn i Tyskland.

Ljuset i tunneln har vi just skådat då midvintersolståndet passerades. Här är det Tomten själv som tuffar ut ur tunneln.
Kunde Andrée så kan väl Tomten. Fast hellre ballong FRÅn än TILL Nordpolen. För Andrée kunde ju faktiskt inte . . . .

Roddbåt tar Tomten inte till Kina, däremot kan en snabb liten segelfarkost lösa färden över de öppna haven.
Liten åsna funkar också. Men roligast är förstås att själv rida på sin loppa, f’låt häst.

Pizza eller paket, vespan är ett smidigt fordon för båda typerna av leveranser. Varför inte slå två julflugor i en smäll? Och jo, även barnen i Österland kan vara snälla. Då gäller kamelritt vid utdelningen. Som extra krydda byts nissen ut mot snögubbe.

Tomtevarningskyltarna står tätt i dessa dagar. Kör försiktigt, annars kan det du råka ut för samma incident som mannen på bilden till höger. Och hur glada blir barnen där hemma då – på en skala!?

Annons

7 svar till “Irrfärder i juletid

  1. Hej på dej. Tack för besöket, va kul med nya bloggvänner. Kom gärna tillbaka när du behöver rengöra skärmen! *fniss*Önskar dej en God Jul och ett Gott Nytt År.Kram från Ann

  2. Nu har jag läst också. Blir lite vilsen, kan inte betsämma *asg* satt o funderade en stund, det såg felstavat ut…Bestämma. Så.alltså jag blir så glad av att läsa. Nu ska jag skriva ut detta o överlämna till Inger som är antidatorperson. Glugg glugg….

  3. Sv ti ko:Jaaaaaaaaa

  4. Tack för gratulationen! Jovisst fick jag riktigt kaffe så småningom men förmiddagen var oerhört seg då koffeinbristen gjorde sig gällande. Många tomtar blir det..Tomtevarningsskylten var inte dum, konstigt att man inte ser fler av dem i dessa tider…

  5. Visst är det väl för trist…att pengar skulle vara lösningen…men visst har det blivit så i mångt och mycket…..sorgligt och var blev all äkta julglädje av…eller…det är den som trots allt kommer krypande så där lite i taget vart efter man blir klar…trots allt, och trots pengabristen i jan o febr….jag hoppas du överlever julen utan sonen….och jag önskar dig en jätte jätte fin jul, tomtar har du ju i alla fall….GOD JUL

  6. Thanx Fru Aniara, Doris eller vaduvill;)Jag känner att min jul börjar…..NU!

  7. Åh, älskar din tomtemodevisningsshow!Sådan elegans och sådan stil de små skäggprydda herrarna har!Men stackars Rudolf, han kanske borde gå med i AA? Han är ju ingen bra förebild för alla små barn! : )God Jul & Gott Nytt År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s