Historien om Babyliss

En riktigt hårresande sida bjöd allas vår svävare Yoda på igår.
Inte bara gav han en lärorik genomgång av ett urval av allehanda hjälpmedel ur den stora hårproduktsfloden, han reste därtill en fråga som väckte min ständigt lurande nyfikenhet.
Jag citerar:
"Babyliss locktång Instant heat för den som vill ha lockar för kvällen.
…Vem kom på det geniala namnet Babyliss egentligen…är den inte för vuxna eller?"

Jo, mitt herrskap, det skall jag berätta för er!
Efter ett idogt nät- och bokkonsulterande har jag nämligen luskat rätt på

Historien om Babyliss

Egentlig skrivs varumärket BaByliss och härstammar från 60-talets Paris.
På den tiden fanns det bara såna där stora klumpiga hårtorkarhuvor som ni kanske kommer ihåg eller åtminstone har sett på bild.
Nåväl, en dag gick klumphårtorken på en av stadens mindre, men väldigt exklusiva frisörsalonger sönder.
Väldigt dålig tajming, för just den dagen hade de en väldigt viktig kund som absolut krävde att de skulle fixa färdigt hennes "ballongfrissa". (Kommer ni ihåg dem då? Stora papilljoter, lite tuperande, mycket luft och sen en slät yta på alltihop)
Att låta kunden sitta och självtorka med de stora rullarna i håret . . .
För att göra en lång historia kort, så lyckades en smart hairstylist (en coiffeuse) vid namn Lisette fixa det hela genom att helt enkelt plocka bort själva torkhuven och använda blås och värmeuttaget direkt mot kundens hår.
Prototypen för den handhållna hårtorken hade sett dagens ljus.
Kunden som fick håret fixat hade en man som, då hon berättat om händelsen i salongen, genast skred till verkat att förfina apparaten, patenterade den och voilà, tjänade en förmögenhet.
Den kära Lisett, som fött idén, fick ingen ekonomisk ersättning utan "hedrades" istället med att delvis få sitt namn förevigat i produktens namn.

För så här är det
Ba -står för ballon (fransk stavning) – den aktuella frisyren vid hårtorkens "tillkomst".
By – by, engelska betydande "av" (det var – hör och häpna! – inne att vara lite engelsk i Frankrike på den tiden)
Liss – kort för Lisette
Att det blev två s istället för ett, som i upphovskvinnans namn, beror på att det även finns ett franskt ord "lisseur" som betyder "utslätare" (antingen maskin eller person). Och tja, det blev liksom två flugor i en smäll då.

Ja, så kan det gå, när frisyren skall på!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apropå den sent omsider åter uppdykande Anna-Lys och hennes sedeslärande historia "Öl & Män"

Annons

10 svar till “Historien om Babyliss

  1. HAHA!Det här var ju bara så jävla lysande!Ibland kan onödigt vetande vara onödigt intressant och du fick det faktiskt det onödiga att verka intressant.Bra där!//S

  2. Nej, nu blir jag nästan orolig ! Locktänger ? Fast jag vet att "Crazy Yoda började", som barnen säger…

  3. Äh fan,jag drar ner till pizza turken och hoppas att kan kränga en pava eller två.Full fräs i pannan boys..!Trevlig helg.WD/ Som både vart på torken och stormen…eller!?!

  4. Tänk vad mycket det är man inte vet! 🙂

  5. Tänk när jag i brist på liv och berättelser börjar ösa ur din eminenta kunskapskälla på nätet, och människor förundrat häpnar och undrar: "hur kan du veta så mycket om ALLTING"då svarar jag "Jag har en sekundär källa på nätet".För du är ju inte en primär källa..eh..sorry hjärnskadad av forskningsmetodik och grym förkylning…vet inte vad jag skriver…

  6. Ok, det var tur du klargjorde att hönsen inte tvättas Skulle se ut det va – våta höns, fjädrar som slokar, det droppar från sittpinnarna..Här var det spännande läsning, blev djupt intresserad fascinerad osv av BaByLiss tillkomst…Hrm..Tequilaär min favorit..inte så bra tydligen..

  7. Oj, har aldrig använt sådant….jag låter mitt långa hår torka av WD:s heta andedräkt….Detta kan ju också ses som en ytterligare ekonomisk besparing, då jag varken behöver element eller hårfön…./Q, som köpt vingar för pengarna

  8. …Tack kära Doris "Holmes"…Ännu en börda har lättat från mina axlar…och det där med två S var smart..!~CY,morgon-"pig" varelse…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s