Att pinka och andra tigerhistorier


En riktig karl pinkar med blicken fäst i fjärran!

Gårdagens toaletthistoria kom till frukost.
Sonen läste högt ur DN, om Tony Blair som gått på dass under ett restaurangbesök.
När han står där och gör det han ska, försöker han slå sig i slang med sin ränngranne.
Inledningsfrågan: "Varifrån kommer du?" besvaras med en misstänksam blick.
Blairs nästa försök: "Har du roligt här?" bemöts än mer misstänksamt – under komplett tystnad.
Vilket fick den gode Blair att dra slutsatsen att hans pinkkamrat tydligen var från Sverige och "inte hade en aning om vem jag var och undrade vilket syftet egentligen var med denna konversation".

Sen då?
Jo, av detta blev en liten anekdot att roa gästerna med vid en bankett hos Londons överborgmästare. Sedermera citerad av P1:s Godmorgon världen.

Och här satt sonen och undrade hur det egentligen går till på brittiska dass.
– Brukar de prata med varandra när de pinkar?
Varpå jag naturligtvis undrade:
– Gör ni inte det här då?
– Nää.
Se där lärde jag mig något nytt.
En pissande svensk tiger, åtminstone när han står med främlingar på rad.

Den svenska tigern bråkas det för övrigt om just nu.
Bilden "En svensk tiger" tecknades av Bertil Almqvist, pappan till Barnen Hedenhös, till "Vaksamhetskampanjen" år 1941. Kampanjen syftade till att påminna svenskarna om tystnadsplikten och det viktiga i att hålla tungan rätt i mun för att försvåra för eventuella spioner som försökte lägga pussel. (Ja, bildligt talat då . . .)
Tigern visade också att det svenska folket minsann var redo att bita den som vågade sig på ett angrepp. Nåja, vi lämnar den aspekten för nu.

Bråket om den svenska tigern står i vilket fall som helst mellan Försvarsmakten och det lilla privata Beredskapsmuseet i Skåne. Tvistefrågan är vem som egentligen har rätten att använda den klassiska symbolen.
Och, får man registrera ett varumärke med en bild man inte har rätt till?
För det är nämligen vad Försvarsmakten gjort, hävdar Beredskapsmuseet.
"En svensk tiger " tillhör vårt kulturarv och dessutom överlät Almqvists döttrar förfoganderätten över bilden till museet år 2002.
Nej, den "En svensk tiger" är vår, hävdar Försvarsmakten som år 1981, elva år efter Almqvists död, lät registrera Tigern hos patentverket, PRV som varumärke.
Eftersom PRV inte kollar upp vem som egentligen har rätten till bilder i varumärken, visste Almqvists döttrar inget om det hela.
Tigern registrerades som försvarets.
Och så hade det kanske kunnat lunka på om inte Försvarsmakten börjat reta sig på att det lilla beredskapsmuseet använde sig alltför mycket av tigersymbolen på exempelvis affischer, kort och rockmärken. 1997 lämnade försvaret, eller rättare sagt  MUST, Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst, in en stämning med skadeståndskrav på en halv miljon kronor.
Och ja, så var cirkusen igång.
Rättegången, som pågick i tre dagar, hölls i början av oktober i år och dom faller den 25 november.

100 kr var tigern värd den gången Bertil Almqvist ritade den. Det var vad han fick av Svenska Informationsstyrelsen år 1941.
Fast då ingick tydligen inte upphovsrätten.
Ack ja.
Nu TIGER jag – innan försvaret kommer och tar stämmer mig också.

 

Källor: SvD, Kvällsposten, Beredskapsmuseet m fl

Godmorgon Världen, 20 oktober. Lyssna till Blair själv ca 25 min in på programmets andra timme.

Beredskapsmuseet

For Your Ears: April Stevens – Teach me Tiger (Ultra-Lounge Volume 8: Cocktail Capers, 1996, urspr 1960)//

(fast annars hade jag för mig att Eartha Kitt sjöng den låten också – och Marilyn Monroe. Fast hm, hittade inte dem)

Ok BeJi, här är det då – omslaget på April Stevens "Teach me Tiger":

 

Tufft läge!?

Missa inte TOA-LÄNK från Yoda!!

Annons

12 svar till “Att pinka och andra tigerhistorier

 1. …Hmm…Här kan det nog bli problem för vissa…att få till det!?!http://www.yuretz.ru/data/532/2.jpg~CY,som naturen skapat honom…

 2. Vad klok tant kan vara…Bo.

 3. Hade inte Lena Ph en låt som hette något liknande; Touch me tiger…minns den svagt från ett teveprogram från 80-talet – uppträdde slingrande och med tigermiau kring det årets utnämnde "Sveriges sexigaste man", nämligen Sven Wolter….Anekdoter! Hursomhelst, tackar för en trevlig lässtund och kan meddela min teori om vad som händer med flodhästen på bilden….vän som man är, går man ju givetvis nerför berget och fixar mjuk landningsplats ;o)Ha en bra vecka!!Kramen

 4. Vad trodde hon..?Att vi karlar höll i varandras och skakade av demefter väl förättat ärende vid pissediket !?!WD/ Som gjort dé mesta…men inte dé

 5. Hmm, nu kom jag på en forskningsuppgift åt dig till mitt bibliotek. Vad gör/säger/inte säger männen på herrtoan?? Du kan klä ut dig så du smälter in i miljön. Ingen ersättning över huvudtaget utgår då nöjet får anses vara värt besväret. Punkt. Jag tiger.:=)

 6. Jaha, nu fick jag återigen gå hit till dig, Doris ,och lära mig något nytt spännande om den här världen. Back off! Försvarsmakten tycker jag..Foten är bra, tårarna har torkat och jag har klistrat tillbaka ansiktet jag förlorade för en stund, när jag låg nedslagen till marken och kved…dubbar….inte än va´?!

 7. Tiger??? Hur gör djur???/Q, undrande i tidig morgonstund

 8. Mycket stämningsfullt på min ära!

 9. Vilken snygg övergång!

 10. Tack det samma! ;o)

 11. April Stevens EP med "Teach me Tiger" är värd att ha … om inte annat så för omslagets skull – MYCKET snyggt. De som inte har sett det och som är nyfikna på hur det ser ut, till er kan jag bara säga: TOUGH!MVH/Bj.

 12. Mycke tjafs för lite krafs…Försvarsmakten är ju bara en klubb för "ladhounar" numera…lägg ner skiten helt och leasa bort bevakningen till jänkarna…de bestämmer ju ändå var skåpet skall stå !?!…Hmmm…väldigt Stämnings-full låt…tänkte ta en sväng inom slottet sen…men jag tror jag avvaktar ett slag…om jag fattar vad jag menar he,he?Fast original e ju original…så…http://usna67.info/images/Teach.mp3Godmorgon-godkväll-godnatt…~CY,original men ändock kopia…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s