Elementärt om element

 På tredje blomningen slår den till – vintern.
 
– Men vi kan väl sätta i kontakterna så länge!
Återigen slår unge herr Son sin mor med häpnad.
En sån enkelt och självklar lösning, den kunde hon ju nästan tänkt ut alldeles själv.
Det var ju dessutom hon själv som köpt de nya elementen, med kontakter och allt.
 
Snabbtur ut till landet. Kylan slog ju till rejält i veckan och inte hann vi med det vi skulle där ute förra helgen. Skyller på mössen – och mörkret.
Och så var det elementen. De gamla ute i snickarboden drog ström nog att hålla halva Ringhals kärnklyvande. Måste ha hängts upp tidigt 70-tal eller nått.
Sonen med polare monterade ner dem tidigare i höst. Problemet var bara att de konstiga kontakter satt i några konstiga doser som direktmonterats i elen.
Eller nått.
Lösningen heter förstås elektriker och en sån hade jag jagat rätt på under veckan.
Och jo då, han kunde hänga med ut i helgen.
Och jo då, han kunde kanske fixa torktumlaren och bastun också. Och kolla vad det är som drar så in i bomben med el fast vi egentligen inget har igång därute under vintern.
Själv har jag närt en gnagande misstanke att det läcker el på väg till huset. På nån stolpe ute i skogen eller så. Fast det är det ingen annan som tror.
Och för övrigt, hör och häpna, kom de och grävde ner både el och telefon för någon månad sedan.
Och tur är väl det! Hälften av stolparna lutade ganska betänkligt efter Gudruns omgång tidigare i år.
– Ring mig fredagkväll så bestämmer vi, sa elsnubben.
Ringde gjorde jag från fredag eftermiddag fram till lördag förmiddag, då vi gav upp och åkte ändå.
Sonen fick jag med mig på köpet, för han skulle leta efter kursboken han förmodligen glömde därute förra helgen.
 
Ritsch ratsch filibombom bom – in med knirrande trädgårdsmöbler, stelfrusen vattenslang och upp med lite mer ved inför midvinterns brasor.
Rådjurens älskade vårliga hors d’oeuvre, Forsythian, fick ett par störar nedspettade runt om (bara hönsnätet kvar nu) strax före solnedgången, musfällorna vittjades på sin endaste lilla muskrake och så var det klart för återfärd.
Suck, det var ju det där med elementen. Får väl bära in all färgen då, blir förstörd om den fryser. Och så får jag ”ta tag i” saken nästa veckan. Eller nått.
Det är då sonen kommer med sin lysande idé. Inte behöver vi väl vänta på att nån elektriker skall montera upp elementen och fixa det där med dosorna i väggen.
– Det är väl bara att plugga i dem med kontakterna, så länge.
Och se där, vägguttag finns det ju redan. Precis där elementen skall vara.
Varpå Tom Lehrers gamla refräng går igång i undertecknads huvud:
”It’s so simple, so very simple, that only a child can do it!”
 
Precis när vi sätter oss i bilen för att åka tillbaks till stan, ringer elsnubben.
– Vaknade precis. Såg att jag missat en massa samtal.
– Skall vi åka ut och fixa dina element imorgon?
Mörker!
 
// For Your Ears: Tom Lehrer – New Math (That Was the Year that Was, 1965)//
Annons

13 svar till “Elementärt om element

 1. Förstår inte att alla klagar på kylan…i slottet är det glödande hett……innan jag ens satt in kontakten…./Q, med sänkta el.kostnader

 2. Tror jag är tokig. Skrev nyss två!! kommentarer o nu är de borta ….???? Hjälp!!

 3. …the heat is on…halleluja…../Q, på väg till tvättstugan

 4. hejsan tjejen….vet faktiskt inte hur du vill bli tilltalad så jag tar ngt mellanting, halvt vanvördig som jag är….det finns en enorm massa billåtar…finns till o med en rocklåt om en volvo pv som ngn amerikansk grupp sjöng in….hos bruce hittar man en del, som handlar om bilar på ngt sätt, eller i låtnamnet typ cadillac ranch….chucken har kört några tror jag osv…men om jag skall vara ärlig….ian flemings bond skattade en norton commando högt (gör jag med) finns några låtar om harley davidson….o så den ultimata låten i mitt tycke oavsett fordon born to be wild med steppenwolf….beach boys körde några låtar om olika fordon, samt en soullåt jag kom ihåg nu mustang sally….har gärna en diskussion om detta med dig, o jag kan stå för priset oxå…en påse bilar förstås!

 5. Tjillevippen på dig! (hmm, vad betyder det egentligen?) Jo såg du citatet; jag är inte dum – jag har bara otur när jag tänker! Ja med dina element o så :-dKul med alla mån-namnen, det hade jag inte hittat. Men nu får jag väl ge mig lite med månen – det finns absolut hur mycket som helst! Det blev nästan lite för intressant..bara upptäcker mer o mer..Men nu är det go´natt!

 6. …El-ement-ärt min käre Dorison!…Senaste fotona blev djävligt lyckade…höst/vinter-fotograferande verkar annars underskattat av många?Passade på att vara lite social i helgen…fint väder (sista chansen?) var det ju också…så det är ju synd att missa det genom att sitta framför en skärm…*Halleluliahahaha*~CY,ensam men lycklig ändå…

 7. Sonen har huvudet på skaft, kan man säg….tur man har dom…

 8. Ännu en ros som inte ger tappt i november. Och nu är det dessutom snö ! Det ger en ändå hopp om livet. Liksom dagens vakna ungdom som vet ett och annat som man tillfälligt har glömt bort. Hoppas du inte har sovit bort hela dagen…

 9. så du har varmt nu, med andra ord?!Sonen har sin slant i tryggt förvar i sin spragris i väntan på ett nytt lån…( tack för dagens kommentar)Är du verkligen en trast, doris? liknar mer en nattuggla?

 10. Kära Doris the Dodo.Varken kontakter eller dess ytor är mig främmande.Ej heller stället som man för in den i.Behöver liksom inte bläddra i någon manual,utan går direkt på källan för energin.WD/ Med upplyst syn på (under)livet…….Fan vet om inte detta skulle ha skrivits med osynligt bläck!?!Tjong iväg med kommentaren…för sent att ångra sig nu..!

 11. Säga vad man vill om arvingarna men…Innovativa kloka är dom understundom.

 12. Gomorron fru Trast!!! Inatt var det en märklig natt…det var ljust i sovrummet och mycket behagligt varmt (för mig som är frusen)…trots att mörkret var påfallande….mörkt..Helt plöstligt kom jag på att det var JAG som lyste och att värmen kom ifrån MIG….utan kontakt i väggen…och med elementet på 0…../Q, med religiös blick eller vad det nu kallas…..

 13. Gick du inte till sängs innan kl. 04:32 !!Då kan du inte vara vaken nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s