Nätlig musjakt

 OBS! Musritad mus
 
Är möss i själva verket förklädda sånglärkor?
Fan tro’et men det är precis vad labråttorna i Washington University School of Medicine, St. Louis, hävdar i nypublicerad artikel.
Med hjälp av avancerad teknik har de spelat in och analyserat mushanarnas läten och konstaterar att det minsann inte handlar om obegripligt pip utan om rena rama kärleksballaderna.
Och hör sen – HÄR.
 

Fortfarande yr i mössan efter helgens mösspärs beger jag mig ut på nätet för att försöka hitta nått stabilt att hålla mig till inför den kommande musjakten.
Den återlandade Yodas förslag att samla musfångsten på hög och skapa ett mus-eum – eller kanske rent av ett mausoleum – föll mig väl inte helt på läppen, men tja att gå in i sina nojor lär ju vara ett sätt att bli av med dem, så klickedi klick, here I go.

Micky-Mos. Ett lovande namn, på min ära!
Fällan som dödar med hjälp av tyngdlagen, vilken dessutom aldrig tröttnar.
Allt enligt upphovsmannen själv som säljer konstruktionen via nätet till det facila priset av XX.95.
Nää, tror inte det. Flaskor som välter och mosar möss känns något, tja – brutalt.

Flaskor kan man ha till mycket!

Vanliga klämma-ihjäl-med-ett-snäpp-fällan tycks annars vara ett no-no bland många av nätets musskribenter. Det är inte alltid museländena dör på direkten (ja, jag hörde allt lite sprattel genom väggen häromnatten) och vid dessa tillfällen uppfordras fällanvändaren att handgripligen förkorta musens lidande. Hm, nog lät det som om sprattlet tystande ganska fort. Bryr mig INTE!
Fast den som vill förfasa sig kan alltid titta HÄR.

 

Nej, vad som gäller är ”humana fällor”. Såna där som ”samlar” ihop mössen, levande. Sen blir det till att bära iväg med fällan – långt bort i skogen – och släppa de små stackarna fria. Helleduttena da . . . Inte mycket till alternativ fall man gillrar fällor och åker till stan heller. Då dör de ju vääääldigt långsamt där i lådan.
Och mitt i vintern då?
Varsågod små raringar, ut och lek. Bara 20 grader kallt. Vantar och möss-or på!
Fast tjusiga lådor har de allt hittat på. Folk. Eller vad sägs om den här lilla Musskolan.
Borde väl lära de små krypen en läxa i vart fall!

En dag eller två i skolan skall väl lära de små liven att veta hut, hitta ut, menar jag förstås.

 

15 möss i en vridning!? Observera
hålen där vattnet skall träna in.

Lite krassare är företaget som säljer de sk ”uppvridbara mästerfällorna”.
Upp till 15 möss i en vridning utlovas.
Och sen står det jägaren fritt att antingen släppa ut de små liven eller helt enkelt trycka ner fällan i vatten och – ja ni hajar.
Inget agn behövs det heller. Mössen klampar i fällan av ren nyfikenhet.
Låt oss så till sist ta en titt på den kanske mest fantastiska metoden av alla, nämligen den så kallade Skadedjurskontakt Ultimate MC, även känd som ”Ultra-skrikan”. Genom att sända ut irriterande ultraljud får den lilla manicken mössen att springa dit pepparn växer. En slags omvänd flöjtmetod alltså (som för övrigt föreslogs av den gode Badaren häromdagen).
Men det stannar inte härvid. Genom att ställa in olika frekvenser kan du i stort sett få allt levande inom hörhåll att fly fältet.
Enligt den svenska återförsäljaren kan du lätt som en plätt jaga bort möss, hundar, katter, fåglar, rådjur (tror jag när jag ser det!), fladdermöss, insekter – ja, till och med skunkar.
Det sistnämnda tackar vi alldeles särskilt för. Visserligen har jag aldrig haft några problem med just dem, men som de säger ”over there”: Better safe than sorry!

Lite ultraljud får djurlivet på flykt. Kanske resten av familjen också . .
Särskilt om de är skunkiga av sig.

Why can’t we be friends?

Och därmed var det dags att dra sig tillbaka och börja smida planer för den fortsatta musjakten.

 

Den extremt musintresserade kan dock med fördel kolla in bilder och länkar här nedan. Förhoppningsvis ger de lite extra läsning och inspiration – så här i hösttider då mössen står och prasslar i farstun.

Piiiiip!

 

Gulligt? Nej, extremt obehagligt!
Risken är ju överhängande att de snart blir fler!!

Dra den genom vattnet och fånga en gädda eller två! Giuliano Masetti heter mannen som fattat galoppen och tillverkar flugor som denna.

Limpus lexus, Den stora feta blå musen, och Miscus muscus, Den gröna musen, är två av de häpnadsväckande förhistoriska möss du kan läsa om på sajten Amazing Prehistoric Mice.

Läs mer om labbmössens sjungande och forskningen runt den – HÄR.

Drömmer du om att ha möss som sällskapsdjur, kolla in den här rådgivningsspalten.

Världens längst spelade Musfälla!

Två som missuppfattat det hela:

 

For your Ears: War (Remix By Hithunter) – Why Can’t We Be Friends (Grooves & Messages The Greatest Hits Of WAR (The Remixes) //

Annons

7 svar till “Nätlig musjakt

  1. Kolla in denna fälla, det e min favvo, så härligt makaber :)http://www.filelodge.com/files/hdd2/20144/f%E4lla.jpgMan lägger godis längst in i hålen. Sen spänner man nerfjädrarna med tråd.. det e små hål borrade i trät rätt igenom så man liksom "syr" ner fjädern och ringen. För att komma åt godiset måste musen gnaga av tråden… å stryps av ringen mot hålets tak när fjädern släpps fri.hehehe

  2. Det är bra att du är lättledd, nu måste vi försöka leda dig på andra vägar än de mus-liga …

  3. Hmm… Hur menar han då

  4. För mig är musjakten över…WD/ Med smak för en ny tandtråd

  5. Ultraljud verkar bra…Den tar jag!Vad snyggt du har gjort här går du också på johannesört och har fått en ljusare outlook (hehe)Vem behöver högskoleexamen när man kan gå till Doris och lära sig allt möjligtom möss och människor!!

  6. Oerhört intressant repotage på min ära.Vilken kerativitet…Själv "kör" jag med (är väl tradtitionens makt kan jag tänka) "vanliga klämma-ihjäl-med-ett-snäpp-fällan" vilken aldrig har svikigt mig.Som komplement till fällorna använder jag en mkt effektivare musjägare än kattskrällen *fnys* nämligen den på gården allområdande Jycken!Denne ger sig hän på ett för en gammal jägare otroligt tjusigt sätt musjakten med outstanding frenesi.

  7. Nejmen. Nu får du lov att skaffa katt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s