100 kronor till – minst

Något besvikna av det den dåliga responsen på gårdagens lilla gissningslek – inte ett enda svar kom in!! – presenterar vi idag ännu ett avsnitt i serien ”Kronor vi minns”.
Att sortera under avdelningen för Värdelöst Vetande.
Nåja, vi skall väl börja med att först berätta, för de till äventyrs intresserade, var de fyra husvilla kronorna i gårdagens blogg hör hemma.


För större bild, skrolla till gårdagens blogg.

Längst till vänster ses den skotska kronan, tillverkad för James V av Skottland år 1540. och senast använd vid Charles II:s kröning 1651.
De skotska regalierna är de äldsta bevarade i Storbritannien. De gamla engelska kronjuvelerna förstördes efter att Oliver Cromwell störtat kung Charles I. Skottarnas stod på tur, men se dem grävde de listiga höglandsmännen ner. För att plocka fram igen efter att monarkin återinförts år 1660.
Cromwell, som dog år 1658, grävdes för övrigt upp han med, tre år efter sin död och halshöggs.

Guldklimpen därefter är den mexikanska kronan från anno da zumal. Det som vill veta mer om Maximilian I of Mexico, för övrigt en gammal Habsburgare, hittar mer kött att sätta på benen här.

Till höger om Mexikos rojalistiska historias vajar plymen på den iranska Pahlavi kronan, använd vid kröningen av Reza Shah år 1926. Sonen, Mohammad Reza Pahlavi, blev Irans sista shah.
Kronan som är gjord av röd sammet, guld och silver är smyckad med inte mindre än 3 380 diamanter, 369 pärlor, fem smaragder och ett antal safirer.
Totalt väger härligheten 2 kg och 80 gram.

Sist, men inte minst, återfinns längst till höger den sk ” Imperial Crown of the Holy Roman Empire”, översätt det dem som har lust!
Kronan tillverkades förmodligen till Otto I kröning år 962 och var under flera hundra år en symbol för det tysk-romerska riket.
Tiden mellan 1429 och 1796 förvarades kronan, tillsammans med ”imperiekorset, dito svärdet och den ”heliga lansen” i nuvarande Nürnberg.
Officiellt löstes tysk-romerska riket först år 1806 då Frans II tingades avsäga kronan.
Kejsarkronan förvaras idag i Wien.

Och därmed har er ciceron Madame trast fullständigt gått vilse i skattkammaren. Hyllorna fullkomligt dräller av skinande kronor och hon kan inte sluta att glo på dem och vilja berätta mer om vad hon luskat ut om dem.
Babbel, babbel, babbel – who f*ing cares!?
Snabbt sliter Madamen åt sig en famnfull glitter, springer ut ur kammaren och slå igen dörren bakom sig.
Och här mina damer och herrar, kommer en sista liten testomgång för den klurige:
Äkta eller falsk?
Just det, vilken av de två kronorna nedan är av plast och vilken är äkta vara?

Inte så lätt va?
Medan ni grunnar på svaret kör ytterligare en omgång kronor (skrev jag att det skulle vara sista redan tidigare? Ha! Ni skall inte tro allt ni läser!)
Nåväl, som en sista karamell att suga på bjuder vi avslutningsvis (jo, nu är det sant) på en handfull ”alternativa kronor”.
För den som till äventyrs är mer republikanskt lagd.


Överst till vänster ståtar en ganska strikt och stilren krona i kristall. Lämplig för den extremt kortvuxne som vill höja sig över mängden.
Till höger därom återfinns Tutanchamon-varianten. Vilken för övrigt är den extremt ormrädda Trastens egen favorit.
Nederst till vänster en äkta Buttricks-kopia, avsedd att bäras vid skolföreställningar, barnkalas eller eventuella maskerader.
För den som vill känna sig rojalistisk ända ut i x-spetsarna, rekommenderas den lilla svävande kronan som är avsedd till att träs på mobiltelefonens antenn.
Saknar din mobiltelefon antenn? Bara spring och köp ny!
Allra sist, men inte minst – om än tänkta till väldigt, väldigt små individer – blänker två stramt designade silverkronor.
För Karius och Baktius, kanske?

Och därmed var det slut på kronjuveler för denna gång.
Nej, svaret var det ju!
Plast till vänster och S:t Václavs krona till höger. Så klart!

Fast, när vi ändå är igång . .
Ska vi ta den där om de brittiska kunga- och drottningkronor också ?
Ok! Ok! Jag hör er.
En annan gång . . .

 

PS. Krönta bönner, på väg hem DS

Källor: Nätet, bl a Wikipedia.org

 

//For Your Ears:  Bryan Ferry – Smoke Gets in Your Eyes (Another Time, Another Place, 1974) //

Annons

5 svar till “100 kronor till – minst

  1. ja det är en ny variant. Det syns bara blått på min sida MEN om man använder Firefox syns det! Hrm…vad i….kan det vara tro.Är jag kanske censurerad? :-)) Jag la dit "Huldas" uppmaning till protest mot msn…

  2. Eftersom jag är både queen och kejarinna av min blogg så vill jag bara tacka det å det varmaste för så mycken intressant kunskap som du sprider omkring dig. Jag njuuuuuuter av alla uuunderbara kronor och alla gnistrande diamanter och juveler. 🙂

  3. Åh, kära madame..återigen en sida i min smak…..ja, egentligen är väl allt som glimmar guld….eller???Jag glimmar..är jag gjord av guld? Jag är hård på ytan och håller stilen vid hårda smällar…..men kraftigt formbar vid rätt upphettning…eller..så!! Är det inte igenkänningstecknet för guld…??Jag har också varit vid vår käre Tutanchamons säng i guld på Historiska Museet i Kairo…och nästan fått känna på dödsmaskerna, även dessa i rent gult guld….(bara beväpnade vakter och skyddsglas emellen)…så nära var det!!!!Ska nu be butlern putsa upp min krona lite…..så man blir lite anständig!/Q, bara anständig en liten stund

  4. Jag vet…Men blir ju bara hunsad när jag brilljerar men mitt skarpsinne och inte minst min otroliga analytiska förmåga. Så, mina läppar äro förseglade.MVHBadaren.

  5. Tja hörredu…. Rent spontant ser de ju båda ut att vara plast juh!… Men men… kanske den till vänster är köpt i leksaksaffär av en normal svensson… å den högra specialtillverkad av någon rik amerikan eller oljeshejk till nån av sina ungars "sweet sixteen"-party?Go for the oljeshejk kanske!?he he he…Kul glitter att både titta på o att läsa om i alla fall! :-DHa en grejt dag! /Salsanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s