En krona per huvud

Efter den strykande åtgången på gårdagens kepsar, är det idag dags att presentera en kollektion av huvudbonader för mer högtidliga tillfällen.
Dubbelt efterfrågade av ingen mindre än Queenie herself, som lätt rufsig i håret är på jakt efter en mindre skamfilad huvudprydnad. Och vem kan väl motstå en drottnings bön? Inte alla eders ödmjukaste Madame Trast i vart fall.
Så gott folk och övriga hugade, nu öppnar vi dörrarna till skattkammaren för att vädra de verkliga dyrgriparna, kronorna.
Vraka och välj!
Och kom ihåg att, som det så mjölnaraktigt heter: Först till kvarn får först baka limpa.
Ingen krona utan huvud, men Bush han har två.
Hm, hur blev det där nu då? Äh, glöm det, skåda och njut istället.

Först ut är två äkta drottningkronor, en svensk och en dansk.

Den svenska kronan fick specialtillverkas till kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrikas kröning i november 1751. Detta för att den blivande kungen tyckte att den ordinarie kungakronan, Erik XIV:s från 1561, var för stor för hans lilla knopp och istället roffade åt sig drottningkronan, som bl a burits av drottning Kristina.
Den preussiska Lovisa Ulrika, för övrigt var syster till Fredrik den Store, ville naturligtvis inte stå med hjässan bar, utan lyckades tjata till sig en ny kreation. De 44 stora briljanterna som skulle pryda kronan hade hon fått av den svenska riksdagen som bröllopsgåva några år tidigare.
Till historien hör att det i landet just pågick en politisk kamp mellan kungen och riksdagen om vem som egentligen skulle ha makten. Drottningen, som inte ville bli satt på pottkanten, beslöt sig för att skaffa fram pengar till en liten kunglig kupp. Hon bytte helt enkelt ut briljanterna i kronan mot bergskristaller och pantsatte ädelstenarna i Hamburg.
Men se den gubben gick inte. Istället anade han, pantgubben alltså, oråd, skvallrade för svenska riksdagen och så fick både kungen och drottningen krypa till korset, göra avbön och briljanterna limmades på nytt fast i kronan.
Så kan det gå, när det haspas med kronan på!
Oj, höll på att glömma Danmark! Ni vet den där udden som en gång hörde till Skåne.
Drottningkronan på bilden ovan gjordes i vart  fall till Sophie Magdalene år 1731 och användes fram till 1840.
Sen var det väl nån som ville ha en ny, kantänka.

När vi ändå är i farten med nordiska kungligheter passar vi på att även ta en titt på några kungakronor, en svensk, en dansk, en norsk och Bellman.


Den svenska är förstås den av Adolf Fredrik ratade Vasasonen Erik XIV:s krona. För övrigt har de svenska kungarna sedan 1907 skippat både kröningar och kronbärande.
Funkade väl inte längre med Kungasången och det där om att ”göra kronan på hans hjässa lätt”.
Den danska kronan tillhörde från början Christian V och tillverkades på 1670-talet. En bit över två kilo väger hatten.
Och slår därmed den norska kronan med över halvkilot. En krona som för övrigt bara är barnet i sammanhanget, tillverkad 1818 som den är.
Slutligen ses då längst ner till höger, Bellman. Ibland även kallad "tehuvan".
Som i själva verket härstammar från Montenegro och är så ful och säckiga att vi inte ordar vidare om den pjäsen.

Och därmed ber vi att få rekommendera oss, plikten kallar, mörkret har flyktat, dagen gryr, fåglarna kvittrar och skattkammaren har stängt.
Vi återkommer med den spännande kronföljden och lämnar er åt att till dess begrunda ytterligare fyra tjusiga bakelser.
Kan ni gissa var de hör hemma?

Annons

14 svar till “En krona per huvud

 1. Och…jaha…precis när jag skrivit "gå ut och gå" i förra "kärleksnumret så började det regna, så …..dom här drottningkronorna har jag bestämt sett förut, fast inte har jag kommenterat här heller….snacka om återanvändning….. du kan väl köra det hela i repris om du inte hinner annat. Alla som kommenterar här (inklusive undertecknad) verkar ju helgaggiga och har knappt läst rubriken innan de börjar skriva så tangenterna glöder…..ingen kommer att komma ihåg nånting. Det är verkligen som att kasta pärlor för svinen.
  Men nu är det uppehåll….kanske blir en kortis ut då. Lilla rundan till närmsta café……Hej då, kanske……

 2. PS: det har börjat pysa om mitt huvud, måste vara materialutmattning…:-d

 3. Först sv ti ko:Jo, jag håller med dig ndg att det är en aning ostrukturerat skrivet. Det som intresserade mig var det som handlar om abuse, inte det som gäller Annica Tiger m fl. Där verkar det vara mycket rörigt, både svårt att sätta sig in i, och, iaf för mej, ointressant. (Möjligen var det de delarna som skulle föreställa roliga??)Det väsentliga är hur man utrycker en avvikande åsikt, utan att gå in på personangrepp, att det finns mängder med åsikter på nätet och att vi måste ha respekt för att alla inte tycker lika. Hade nog varit bättre om jag bara skrivit ner hur jag tänkte istf att bara hänvisa till artikeln.Kronor i mängderoch jag kan inga kungalängder. (bara ville visa att jag kan rimma) ;-)Men; Ack och ve! En krona skulle nog tynga mitt huvud mot marken…jag avstår och sätter istället stolt upp mitt omfångsrika hår!

 4. Hihihi… Kulturgärning hon… Tillåt mig små le.En riktigt liten copy cat är vad hon är. Hihihi.

 5. sjysst…..när du ändå är igång med kungligheter är det intressant att få veta sådana saker….gick för många år sen på museumet på slottet o kollade in våra drottningars historia….drottning margareta intresserar mig, unionsdrottningen alltså….å andra sidan intressera de flesta kvinnor mig….fräckt i alla fall, en kulturgärning har du gjort i alla fall!

 6. HURRAAAAA för den alltid lika… Jaha… Va faen va dé nu som jag tänkte på… Ja, eller nått!Hrmm, får väl serva traktorn för nästa äventyr…

 7. Jag har en del problem att se nyktert på tillvaron idag…Trots allt glitter och guld…föredrar jag nog själv ändå att vara full…Blunda ni för min plumpna fason…och ta ej ton…ty idag lyssnar jag endast med dövörat…Ni vet hur jag kan vara…lite vilsen där i skaran… WD/ Krampar iväg en kram till fjäderbönan,hon den vise

 8. Men GUD vilka vackra huvudbonader – både kepsarna och kronorna – som små bakelser (de senare alltså) Om jag hade haft en MÖSSA som såg ut som någon av kronorna så hade jag nog ANVÄNT den, annars har jag ALDRIG mössa – mitt huvud är inte gjort för dylika tingestar så jag är GLAD att det är varmt nu i november.Dock är jag väl inte glad EGENTLIGEN åt att tiden är ur led och att knoppar och sånt kommer att frysa, för det sägs ju att vi ska få den värsta vintern i mannaminne huuuuuuuuuuu hutterburrrysfrys !!Britt

 9. Oj, kära madame Trast…oj….vilken underbar skattkammare för mig att träda in i…..här kan jag ju välja kronor efter…behag….mmmm…..jag ser kronor för både….. och……det gör mig så..ja, ni vet madame Trast…att guldkronor are a queens best friends…Ska be butleren fylla på varukorgen..men var är kassan ?? /Q, nytt liv och ny krona…

 10. Oerhört intressant att det var Sophie Magdalene´s, dyrgrip…Hade jag totalt förträngt faktiskt.Vet du att jag och kompisen men endast vid festliga tillfällen bär krona…Kan du gissa hur dessa huvudbonader ser ut?

 11. Jag har nog hellre keps än krona, faktiskt… Det verkar så tungt och otympligt med en massa metall och ädelstenar…

 12. Hej! Trevligt att titta in på din sida och få lära sig en massa nytt varje dag, man lär så länge man lever :)Ha det bra och "simma lungt"//Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s