Sällskapsjakt rubbar kaféfriden

All the lonely people . .
Stinker som ett helt parfymeri gör jag där jag viker runt hörnet för att slinka in en stund på stamfiket för en cappuccino.
In och in, ser till min glädje att de har två små bord kvar utomhus för oss rökande parias. Finemang! Annars hade jag fått fortsätta och spana nedför gatan. Dagens lilla höjdpunkt kräver både gott kaffe, en bok/tidning och en cigg.
Och ibland kanske jag rent av får skrivit något också.
Återigen förbannande mig själv för att jag lät damen i parfymaffären lura mig till att spruta ”nya stinkvätskan” från ”vem det nu var” på vänstra handleden (fy fasiken vad det luktar!! Och jag som bara skulle ha en ny mascara.) ramlar jag omtöcknad in på fiket. Fram till disken.
– Oh, there is my Aniara!
Vem sitter där i hörnet, uppdrucken och färdigkaksäten, om inte en av kompisarnas mycket lilla och skröpliga gamla pappa.
– I was waiting here, wondering when you would come!
Aj, shit! Där rök den lilla helgestunden.

Den lille farbrorn flyttades hit från sydligare nejder för några månader sedan. Ende och ömme sonen ville ta hand om pappan som, änkeman sedan några år, vantrivdes där han var.
Problemet är väl bara att familjen bor ganska trångt och det är inte helt lätt att ständigt vistas under samma tak. Vare sig för sonens familj eller för den gamle.
Nått socialt liv utanför den egna familj har den gamle förstås inte heller, när skulle han ha skaffat sig det?
I själva verket har han nog varit ganska så osocial allt sedan den å sin sida väldigt sociala frun dog och inte helt lätt att umgås med heller. Hur kul är det med en gammal man som brister i gråt lite då och då?
Under månaderna som gått har jag stött på farbrodern lite då och då. Nästan alltid vid ungefär samma hörn, där han brukar vila en stund efter att ha varit ute och stapplat omkring på en liten promenad eller till mataffären.
Ibland har jag stannat en stund och pratat. Ibland har jag erbjudit mig att hänga hans påsar på cykeln och göra honom sällskap till porten.
Häromdagen, precis när jag själv stressade upp till affären för att handla, överraskade han mig med att föreslå att vi skulle ta en fika på MITT kafé.
Jo, han vet att jag brukar gå dit. Har jag berättat.
Så tja, vad skulle jag säga. Tog en slät kopp för att det inte skulle bli för dyrt. Satt i två timmar och försökte uppsnappa vad farbror mumlande berättade. Fullt med högljudda människor på fiket.
Sitta ute var inte och tänka på. Vill ju inte ha på mitt samvete att den bräcklige lille mannen blir sjuk!

Och nu satt han där och väntade på att jag skulle dyka upp.
Suck! Vad göra? Leta rätt på ett nytt fik?
Elak som jag är vet jag inte om jag vill sitta där varje dag och vara ”snäll”. Ibland vill jag bara uggla nånstans för mig själv.
Och inte vill jag att det skall gå att ställa klockan efter mig heller.
Å andra sidan, idag hade vi riktigt trevligt. Fiket var tomt och det gick att höra både historien om hur han träffade sin älskade fru, flydde med familjen från hemlandet tidigt 60-tal, flyttade vidare nästan längst söderut på klotet och hur han upplever sitt nya hemland.
En ganska fantastisk liten man.
Men ändå . . .
Var kommer alla ensamma människor från – och vad har jag med dem att göra!!??

 

PS. Dagens självklara musikval var förstås ”Eleanor Rigby” i Aretha Franklins tappning.
Fast den skivan ville dator-idioten inte läsa (även cd-skivor kan bli illa behandlade . . .) så istället fick det bli en annan starlady från förr.
Som en hälsning till den gamle mannens livslånga och nu förlorade kärlek: Etta James med ”A Sunday Kind of Love”.
DS

Annons

23 svar till “Sällskapsjakt rubbar kaféfriden

 1. Ehmm…det tog ungefär…2000 TIMMAR att läsa igenom DET!

 2. …\’Twas a sunny day All the birdies in the trees …Tverli älhg…*hick*

 3. hejhoppas du får en bra helg, själv skall jag jobba och tyvärr så får jag jobba en timma extra under lördagsnattenha det braeva

 4. Вы! Я чувствую более лучшим теперь. Вы будете поистине другом.Чернота

 5. Vem veet inte du… vem veet inte ja… vi veeeeet ingenting alls osv…Kommer du på något bra sätt att lösa det delikata problemet så…FRAM MED DÉ!

 6. Nä han är inte så farlig, bara man vet hur han ska hanteras. Han är fromm som ett lamm, bara han tror att han bestämmer.Men vem som är herre på täppan i vårt hus vet ju alla utom just husse!Bo.

 7. Hej på sig och Nej då! Katten är inte kvar där, hon har varit hemma hos "rått-familjen" när jag var på landet. Nu är vi båda hemma igen. Ha´ru fattat nu´rå ?Den gamle mannen du skriver om. Det finns alldeles för många i hans situation, man "kan inte hjälpa dem alla" Tror nog du får skaffa dig ett till favoritfik dit du kan gå för att få din stund för dig själv. Ställ upp för honom ibland – han har säkert mycket att ge – men ställ inte upp alltid Hejdå Vink VinkNu måste Qilin ut o göra stan osäker.

 8. Ja, då står man här med två muggar kaffe och ingen är vaken…och likör att spets med…och lite vispad fet grädde, som lägger sig i midjan……och hembakta kakor med egen drottningsylt på…..spröda och goda…./Q,med händena fulla

 9. ja det har jag oxå undrat över, vart kommer alla ensamma människor ifrån? o i förlängningen, kommer jag att bli det?etta james….respect pinglan!

 10. Jag förstår att du någon gång måste vila från att vara en omtänksam människa. Jag menar, du verkar vara uppe dag och natt för att skriva dina vänliga och alltid engagerade kommentarer hos alla oss andra vanliga dödliga bloggare som sover en vanlig natt mellan onsdag och torsdag. Så icke i Anaiaras fall, men så kan även du, min Brutus bli helt mänskligt gnällig om en stackars ensam farbror från främmande land utplacerad in the middle of nowhere..Sov på saken så känns det nog lättare imorgon.

 11. Dom ensamma – det är väl alla dom som ingen har med att göra?Du gjorde honom säker väldigt glad!Han verkar vara en av alla dem som väldigt lite kan lyfta väldigt mycket, bara någon orkar ta sig lite tid med dem.

 12. Någon hör bön!Tack snälla hon, straxt efter det att hon önskade allt ljus på min humbla själ, så sprack himlen upp om aldrig så lite och spred sina strålar över er badare.Ni är i själen en god kvinna.Eder,Badare.

 13. Jag vet på ett ungefär var jag kommer ifrån.Och vad ni har med WD att göra,vete gudarna.Men här är jag lika fast…eh…Okej lite slirig om midjan kanske man är……But what a häck!!!

 14. Stackars farbrorn och stackars Dig – kände igen mig sååå i Ditt skriveri .. Tycker ju inte ALLS jag är någon elak människa EGENTLIGEN, men ibland,när jag bara vill vara ifred och tänka mina egna tankar och andra interiktigt förstått det utan fortsätter och fortsätter att "prata" så har jag såsvårt för att säga som det är – för på något underligt vis känns det inte som ett godtagbart skäl – att vilja vara i sin egen värld en stund …..och då känner jag mig elak som inte VILL prata …..

 15. stackars farbror… :-(bra musik 🙂

 16. …Bra "vinklad" story Aniara!!!Själv tycker jag det är mycket intressant med alla dessa "livs-erfarna" äldre med-människor, ensamma eller ej…de flesta är ju oftast en form av levande rese-skildringar. Hade själv en väldigt intellektuell "vän" som tyvärr "gick bort" för ett antal år sedan…han reste runt mycket i sina dagar…och jag kunde sitta i timtal och lyssna på hans spännande upp-levelser…kan väl påstå att han blev som en "Mentor" för mig på slutet…Men "elak"…nä det tror jag inte "trasten" är…?Eleanor får vi ju ej missa, så här är den då i stället…http://musicfromouterspace.com/MP3s/eleanor_rigby.mp3*Have A Nice (…Lonely?) Day*//:CrYo

 17. Hej Aniara!Läste just din blogg om ensamheten. Så många ensamma människor det finns. Man kan vara ensam men inte känna sig ensam. Ibland har man behov av att vara ensam, Jag lider inte alls av den. Det finns mycket roligt att göra. Jag läser ganska mycket. Rätt många timmar går åt åt tv-tittande måste jag erkänna och den kära datorn suger åt sig ganska många timmar men det är ju så jäkla roligt att susa omkring där i cyberspacen. Din sida gläder jag mig mycket år och dina trevliga och hjälpsamma kommentarer. När jag måste röra på mig ser jag om mitt hus och trädgård.. Jag blev mycket glad över att finna min blogg på din lista över places to visit. Ha det bra!

 18. Aha, läser mig till en kollega….jag är också IVA-syrra. kul…….hej "evasister"!Ensamhet……. ensamhet är hemsk om den inte är självvald, vilket den ofta inte är hos äldre människor.Som tidgare nämnts, så ser vi det mycket på sjukhusen och svenskarna är kyliga mot varandra, kanske beroende på klimatet…..eller uppfostran…eller traditioner…eller synsätt…eller fördomar…..eller brist på empati…eller brist på sympati…eller brist på sunt förnuft……inte fan vet jag…. men brister finns det..helt klart! Hos många!Vi som jobbar med människor hela dagarna, ser det väl lite annorlunda. Vi bryr oss ju om andra människor 100 procent av den vakna tiden.Trots att jag älskar mitt yrke……så kan känslan att bli "uppäten". infinna sig ….oftast då om jag ska vara sjuksköterska på ledig tid s a s. Jag har upplevt hur det känns att bli tuggad..bit för bit….tills jag lärde mig säga NEJ.Jag förstår dig, fru Trast, som behövde relaxa lite och behöver vi ju alla.Jag tror också att jag skulle undvika det stället, OM jag hade behov av att bara umgås med mig själv, dvs ladda batterierna måste vi ha rätt att göra.Men när vi laddat oss, då har vi orken och tiden att bry oss om andra….men det måste kännas rätt…annars blir det fel…..för båda parter./Q, fördjupad i sig själv

 19. Ja, blir kvar ett tag till, så får vi se. Efter jag hade lugnat ner mig och kunde tänka klart, så vill jag ju inte missa alla mina vänner här.Ang. ensamheten. Den löper som en epedimi in i folks hem. Tror att stress och rädsla föder den. Man blir misstänksam mot sin "nästa", med tanke på allt som händer. Förr om åren, pratade alla med alla och brydde sig, nu vet man inte ens vem grannen är. Empatin försvann.Jag vet, för jag är ensam. Det är svårt att få vänner i denna åldern. Alla är misstänksamma. Och då tycker jag, att jag är en glad och lättsam person som har lätt för att umgås. Men jag ska inte klaga för mkt, för jag har ju iaf barn å barnbarn att umgås med då å då…Kramen/Carin

 20. Är du alldeles säker på att ditt musikval inte speglar en lätt desperat önskan ur djupet av din plågade själ???Och nej. Jag och herr Badare har inget "hemligt" kuckeliku för oss. Han har således icke ERÖVRAT mig!!!??? (Frk Trast har kanske inte heller har märkt att vi passerat två sekelskiften sedan hennes tid och lever i 2005 nu!)Men någonstans anar jag ett litet förgyllt hjärta bakom the tars and feathers och önskar frk Trast en Extra Trevlig Söndag!!!Hälsningar den väna, sköna, sensibla HERSELF: S

 21. jag förstår att det ibland kan vara träffande saker, som du kanske förstår är jag intensivvårdssjuksköterska. Det är så många människoöden man mött coh som man känt att man behöver skriva av sig. Även om det inte är några riktiga patienter utan en sammanblandning av allt.hoppas du orkar fortsätta läsa ändåkram eva

 22. Tjaa, vad har man att göra med de ensamma i vårt land?Först o främst kanske man ska tänka tanken att man själv en dag blir gammal och ensam och har behov av att få tala lite med en medmänniska.Inser också att om någon blir ettt plåster på en så kan det kännas jobbigt.Själv har jag en äldre släkting vilken är ensam och ringer mig och vill att jag kommer över.Alla hans bekanta är döda och hur kul är det? Min mor är 94 och samma sak för henne, alla bekanta är döda själv sitter hon i en lägenhet utan att komma ut.Ringer till mig nästan varje dag och säger ungefär samma saker men jag lyssnar o talar tålmodigt med henne för jag vet att om jag överlever så kanske jag också sitter där med luren och ringer för att jag känner mig ensam.Ensamheten är en förbannelse i vårt samhälle! Är med och hjälper pensionärer på en datakurs och de har trevligt,vill lära sig och är duktiga samt slipper vara ensamma just då! Kritisera inte dig på något sätt men det du skrev fick mig att vilja svara och det är väl just meningen med att skriva, tack för övrigt för ditt svar till mig på min sk blog!/Bosse/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s