Två knappar och en mager ängel

Kulturnatta.
Natt med kultur – eller rena natta med kultur?
En ängel, två knappar och en blå papperslotus senare är svaret tydligare.
Mer än ok, faktiskt.

På balkongen över torget brister operasångerskan Magnus ut i vibrerande halvfalsk  skönsång. Ordentligt påpälsad och med solglasögon till skydd mot det starka strålkastljuset tar han publiken med storm. Kanske
Lilltjejen bredvid mig ser något tveksam ut då mamman entusiastisk förklarar att ”det är det som är så spännande – vad som helst kan hända”.
Själv väntar jag på att kompisen skall dyka upp och att manskören skall sjunga färdigt: ”En kärleksman skulle smaka bra, en kärleksman är vad jag vill ha . . .”.

Vad nu?
Programmet ligger förstås hemma på köksbordet, men se där kommer en tjej med en hel bunt hängande över armen.
Blädder, blädder. Medelålders tanter tar på sig glasögonen men ser knappt att läsa i mörkret ändå.
Hm, det här skulle vi förstås planerat innan. Saker händer lite här och där, så hur göra den optimala svängen? Kompisen har inga cykellampor, det blir till att gå. Inåt stan kanske?
Ett kvarter, två – nej här händer det ingenting.
Varför? Kunde man inte binda ihop det hela? Med lite happening längs vägen eller lite ljuskonst eller – ah, folksamling!
– Forumteater, säger kompisen och vi knôr in oss i hopen.
Och teatraliskt är det, så det räcker och blir över. Men så lossnar det. Publikens förslag blir till ”Stensättaren och hans lärling på badhuset”. Kort sketch i tre varianter: balett, skräckfilm och musikal.
Musikalen är bäst.
Vi vandrar vidare.

I parken ringer kyrkan som besatt – fullsatt?
Kanske bara fredagssamling (finns väl nått sånt?) i väntan på ”mötet mellan medeltid och jazz” senare i natt.
I den lilla kyrkoparken lyser marken av marschaller. Några äldre damer visar upp tavlor målade av landsflyktiga Falun Gong-utövare. Det nästan insmickrande måleriet blandar tortyrscener med bilder av upplyst harmoni.
Särskilt upplysta är dock inte själva tavlorna. På marken ligger ficklampor av jättemodell. Bara en av dem lyser.
– Batterierna tog slut nästan med en gång, suckar en kvinna och ger oss broschyrer och varsin lotusblomma i papper som tack för visat intresse.

Transportsträckan till Avenyn är lång och händelselös. Ingenting, ingenting – designmuseum.
Kort sväng runt – äh, en natt som denna, mer ös tack.
Uppför Avenyn är det lika dött som på vägen dit. Här gödslas inte mellan de kulturella hållplatserna.
Desto mer ös är det inne på Stadsbiblioteket. Bosnia Express bjuder med sin ”elektrifierade balkanmusik blandad med rock’n roll och zigenska toner upp till dans mellan bokhyllorna”.
Dansar är det ingen som gör, däremot hoppar jag nästan jämfota av upphetsning över att kunna lägga beslag på ett antal utrensade Prins Valiant-album inne i barnboksavdelningen.
Inbundna – tio spänn styck. Som hittat.
Ännu fler böcker hittas på våningen ovan. Nej, jag skall inte . . .  men, men  . . .
700 sidor västeuropeisk kvinnohistoria och 2500 sidor ”fester och högtider genom tiderna” samt en omgång Knallhatten – vem kan motstå det?
Inte jag i alla fall.
Ytterligare en trappa upp väntar en halvnaken ängel på att bli avtecknad. Kompisen är tveksam men blir snabbt pålurad papper och penna.
Ängeln är mager och ser trött ut.

Efter att ha småträngts vid göra-knappbordet är vi också ganska trötta och svettiga därtill.
Dags för ”sjövild folkmusik från hela världen” på Götaplatsen.
Nej, inte riktigt än. En ung man skall läsa egna dikter, vare sig folket vill lyssna eller ej.
Efter att lovsjungit staden och nästan fått med hela kulturnatta-program i rena farten, blir det ”dikt till fåglarna”
– Som tycks vara på väg att bli det största hotet här på jorden
Och jo, inte bara har det kostat honom att ge ut den just tryckta diktsamlingen – han blev därtill av med a-kassan.
Skriva när du är arbetslös!? Fusk, fusk!
Vid det här laget börjar folk skruva på sig Den blonderade damen en bit bort ropar gällt: ”Nu får det fan i mig vara nog. Jag väntar på musik!”
– Jag avslutar med en peppningsdikt.
. . . sätt eld på våra skuggor . . . tänderna som biter av kedjor . . .för att hunden som skulle vakta oss blev kär och sprang iväg . . .
Säga vad man vill, men killen är värd en eloge för sitt hårdnackade genomförande.
Blondie finner av någon anledning det intressant att poppa fram till mig och i pust av nypåfylld alko-doft förklara:
– Jag tillhör det fria folket. Jag vill höra den underbara gruppen som skall spela!
Så drar de igång, Räfven, med eldshow och allt.
Det svänger rejält.

Vi lämnar Poseidon dansande med sina fiskar och tar spårvagnen tillbaks till hemkvarteren. Slinker in på korgen för några öl, tjôtar lite med kompisar, drar vidare och landar på det för natten öppna biokaféet där kompisens man står för nattmackorna.
Lilladottern sitter där också med sina väninnor och skall följas hem.
Men innan dess äntrar ytterligare en ung man estraden för att förmedla sin poesi:
– När jag löst mina existensiella problem, skall jag börja grilla om kvällarna.
Livet som konst, konstigt liv.

Och i köket sitter unge herr Son och käkar macka.


Lata tanter tar spårvagn.

Ölen hägrar.


Nattmacka på biofiket.

Home – at last!

 

//For the ears: Brazilian Girls – Die Gedanken Sind Frei  (Brazilian Girls, 2005)//

Annons

16 svar till “Två knappar och en mager ängel

 1. …Å en annan fick bara uppleva dimman igår!(härliga foton…känsla av närvaro!)Lyssnade lite på räfven oxå…spännande blandning!…Provlyssnade nyligen en del av Kusturicas musik…finns en del likheter där tycker jag?Angående låten du tyckte dej känna igen innan…om du tittar här: http://joydivision.ru/music.htmlSå klarnade det genast,eller…?Natti, NAtti…

 2. du har så rätt i din kommentar….enda man kan vara säker på är att man inte har några svar….

 3. ..jag såg inte att det varit någon i "redet" jag gjorde…var det inte tillräckligt mjukt??/Q,med undran i blicken och vadd i handen

 4. I’ll do that! Take care!Bo.

 5. Var bara tvungen att kolla upp Brazilian Girls först……gillade det jag hörde.Följer sedan er fängslande vandring genom Göteborg,härligt,härligt.WD/ På vandring på sin egen vind

 6. Mmm, nog är det skillnad mellan självvald och påtvingad ensamhet.Och vinflaskor räcker aldrig länge =)Gör dom det hos dej, månntro..

 7. Jo, visst var det "emliga armen" som satte "whöu knöuws" i våra bakhuvuden! Hade tv:n påslagen och hörde liknande dialekter när Heureka slog igenom i skogsdimman och nådde mitt lilla öra.Rodna? Måste ju vila från Spacet och s a s ladda hem inspiration, min kära A.Ha det nu gott me all sin Kultur och kör inte för hårt med den stackars Magnus som säkert gör så gott han kan!Hälsningar Soulway Nyponros

 8. Angående att Hasse Alfredson klarat sig sämre efter Tage Danielssons död. Jag vet inte … men han har inte varit så intresserad av att ägna sig åt komiken – däremot har han skrivit ett antal ganska mörka, men mycket bra böcker. Men det är klart – som under Svenska Ord-epoken blir det ju aldrig igen.

 9. Jag hör och jag ser att i NORRKÖPING är det mycket mera fart på kulturnatten :=)Nu har jag skrivit färdigt, ber så hemskt fruktansvärt väldigt mycket om ursäkt för avbrottet mitt i men även i såna små liv som mitt inträffar då och då oväntade bagateller som att vinflaskor dyker upp. Jaaadå, bara så där utan vidareHej o hå, luden tå

 10. Särskilt då spagetti med frikadeller… O la la!Bo.

 11. Mama Mia, hundar börjar tala mat!;-)

 12. Du menar inte att du samtycker med husse!?Men du… Va du än gör så håll dig ifrån husses kök, han är iofs en brilljant kock, men han var nog mer till sig fördel för några timmar sen. Pizzan varkar vara ett smart drag i afton.Jag får väl se fram emot en lång och uppfriskande rundsniff fram mot lunch i morgon, ja före dess lär han nog inte vakna. Är väl en jäkla tur att någon lat fan uppfann hund/katt luckorna vilken husse monterat in i ytterdörren.Bo.

 13. Blåskusten? Vem har sagt nått om den?Stuga, skog, sötvatten!Som så vanligt när det gäller karlar så har herrn förstås dragit sina egna förhastade slutsatser och irrat iväg över landet och tja, Stenungsbaden!!?Verkligen tur för er att det inte precis är brist på bedagade kvinns.Nåväl, ha det så bra där på den nyfunna väninnans tak och bråka nu inte med källarmästaren!Och din ytterst välmenande och varmsinta omtanke skall jag bära med mig i både minne och hjärta.Hälften tänkt, häften gjort – kanske inte, men i vart fall.Be good!

 14. Inte för att det är lätt att höra vad han säger så här dags på kvällen, men jag tyckte att han svamlade något om Nils Landgren -Red horn- Baby let me kiss you, så trutade fanskapet med sin trut!Bo.

 15. Men dé va väl själva faan… Nu har jag varit på varenda jävla tak längs hela blåskusten, en del blev jätteglade men andra helförbannade!Dé räcker ju för faen inte med några sketna kort för att hitta ditt jävla TORP!!!Har nu nått Stenungsbaden, tar ni där över natten…Sen skiter jag i att leta längre, har fått ett kanon erbjudande av en oerhört bedagad kvinna vilken hemskt gärna vill att jag ställer upp, och gentleman som jag är så gör jag ju dé.Vill ni kära Trast ha hjälp med ert förbannade tak får ni faenemej stå vid vägen och vinka när jag vänder hemmåt.Nu börjar personalen vrida på sig, dom vill ha tillbaks sin dator. Jajaja dé va la ett jävla tjat på källarmästar´n… Ok, så får dé bli!En hetsad,Badare.

 16. Det där med att bromsa H, skulle du ha tipsat om för c:a tre timmar sen då han började med matlagningen.Som kock sa han, är det tillåtet att ta sig en rackare… Maten smakar såå mycket bättre då drog han till med.Som val dresserad så nickade jag bara med.Bo.Ps. Håll med om att det är en förskräcklig musik han hittat, ligger med tassarna över lurarna men lider ändå. Ds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s