Bilskrällen och annat elände

Det finns de som skrattar hela vägen till banken, andra gråter hela vägen hem från verkstan.
Ja, ja – jag vet att jag sa att jag skulle vara tyst och göra lite nytta, men måndagsmorgonens verstadssamtal fick både mun och tejp att brista.
Munnen upp i ett tjut av fasa, varvid även tejpen sprack och föll i en kletig klump på golvet.
Jävla skit till bilelände!
Jag visste det, tyska plåttanks är inte att lita på.
Visserligen tycks det nuvarande haveriet, kamremmens massakrerande av ventiler och annat motortjolahopp, vara den okunniga bilägarens fel. Bilar, även gamla harvar, måste servas, påstår mekanikern.
Fast sen när han var inne och rotade så upptäckte han förstås att eländet inte slutade där. Nejdå, hela kamaxeln (vad nu det är för nått) är nedsliten pch jo, han kan fuska och ge fan i den och kanske den håller ett år till men ”bla bla bla bla” . . . . ”ansvar som mekaniker” . . . ”försökt få ner priset” . . . ”marginellt” . . . ”hade hoppats” . . . ”alla ser ut att ha” . . . ”tråkigt” . . . ”dyr historia” . . . ”närmast fabrikationsfel” . . . ??!!
Jaha, och där vart vi nästan uppe i vad en ny gammal skrutt går på.
Vad göra?
– Jag ringer om fem minuter.

Hm. Ute och leta bil igen? Tröstlöst! En ny gammal skorv som man inte har en aning om fall den är okay eller tänker ramla ihop om en månad eller så?
Hur köpet av nuvarande haveriobjekt gick till, är en historia för sig. Kanske berättar den snart. Bara jag fått lugna ner mina franska först.
Ok. Så om jag låter laga bilen, byter den där jämra axeln och allt, är bilen ok då? Vad tror mekanikermannen, hur ser den egentligen ut, där djupt under huven?
Ja, det vågar han förstås inte riktigt uttala sig om. Men jo, den ser ju bra ut under, vad gäller rost och sånt. Fast synd är det om den, med den hemska olja i och så. (Ja, ja, jag skulle ha bytt . . . och förresten, utseende är väl inte allt här i världen!)
Åååååh, rådgivning nån!?

Ok då, om man tänker så här:
En ny gammal skrutt kan funka, kan vara helkass.
Kostnad: Ungefär lika mycket som att laga den havererade. (Ok, kanske några tusenlappar till.)

Den här lagad: Se det som att köpa en ny gammal bil, med skillnad att jag får en som är ordentligt genomgången och som fått diverse svaga delar utbytta.
Vilket borde öka chanserna för att den håller ett tag till.
Kostnad: se ovan.

Alternativ 3: Köp 100 Trisslotter och hoppas att Fru Fortuna ÄNTLIGEN tittar åt mitt håll.
Kostnad: 2 500 kr.
Statistisk chans: Noll gånger tio. (Dessutom är väl den samlade spelturen just nu förbrukad, kolla bara dagens löpsedlar om ”Lottomannen” och hans 122 miljoner kronor!)

Vid det här laget har de fem minuterna gått för länge sen.
Jag ringer och ger klartecken: Kör!
(Aj fan, det går ju inte. Bilfan skulle ju ha besiktigats häromveckan . . )

Slutet på Städhistorien:
För de som undrar hur Gudrunstädningen slutade så, tja som ofta; Morgonskratt ger tåranatt – typ.
När stockarna var framburna, riset uppeldat och den något kolnade korven förtärd, satte stora garagestädningen igång.
Ena sonkompisen har nämligen blivit lovad att få ställa sin lilla fräcka och dyra cab där över vintern. (Jo det är till att lyxa till det på sina håll!!) Problemet är bara att garaget med fullt av allsköns bråte och gamla möbler, dels från senare års alltför många dödsbon och dels från en och annan arbetsplatskollaps.
Knô ihop för att få plats med lilla bilen skulle väl gå, men då ville unge herr Tupp stressa fram ”stora-slängar-omgången” och då satte ”spara-bra-att-ha” mamman hälarna i backen och då blev den lille tuppen grinig och tyckte att mamman var en segpropp och då kunde den vid det här laget ännu grinigare mamman inte låta bli att drämma till med att unge herrn minsann inte skulle slå sig för bröstet alltför mycket för hur var det egentligen med till exempel med lagningen av räcket på köksgången som påbörjats för TVÅ år sedan och  . . .
Vid det här laget drog sig de något förskräckta kompisarna åt sidan och när de en stund senare (helt planenligt) skulle åka tillbaks till stan – meddelade sonen att han minsann (icke planenligt) tänkte dra han med.
Jaha, dra då!
Bussen får det bli, i kompisens lilla bil finns ingen plats.
Varpå dumma segmamman, som trots allt minns sin egen ungdomstid och hur man kan få rascha av att vara kvar på landet med idiotföräldrar, i sista stund räcker över hyrbilsnycklarna till Sursonen. Med löfte om att bli hämtad nästa dag.

En timme senare ringer den lille och vill ha en vägbeskrivning till de norra förorterna. Återigen var korkmamman bra att ha.
Ja, så kan det gå.

Fred på Jorden!

Självklart vill även vi här på Hello Doris att det skall bli Fred på Jorden!
Därför hörsammar vi nu Svärtans uppmaning att sprida översättningar av "Skräck of Horrors" saga "Det är något med Rolf".
Allt för att "överbrygga motsättningar mellan alla folk och därigenom skapa fred på jorden".
Språket vi valt är kinesiska.
Då våra kunskaper i språket i fråga är något begränsade, har vi valt att använda Svärtan-praktikanterna Sven och Claus lilla fiffiga översättningsmaskin.
Här är resultatet:

有某事关于Rolf 。Rolf 喜欢称"Roffe" 。Rolf 有脓肿在他的下巴。脓肿的名字是Felix
Herngren 。Felix Herngren 是一位死的瑞典喜剧演员。Felix Herngren 是只死的为Rolf 。他不是死的为真正。Felix Herngren 死了在五角大楼展示之后。Felix Herngren becam 平凡乏味的人在五角大楼展示以后。可能… 如果Rolf 紧压脓肿Felix 然后可能Felix Herngren 再变得滑稽。他紧压和挤压和脓肿Felix 流行音乐以"流行音乐" 。- 你好Felix, 认为Rolf 。- 你好, Felix 说和挥动。- 现在您滑稽的再oi, 要求Rolf 。- 是, 我是。感谢流行我, 认为Felix 。- Woho 好。我盼望很快然后看滑稽事在电视上? – Nohoyou 。我在家是滑稽与我的妻子和孩子。- 我可能做"精神病院2" 。Rolf 不喜欢, Felix Herngren 牌子"精神病院2" 那里是某事关于Rolf

Vill du också delta i fredsarbetet?
Vänd dig till Svärtan för närmare instruktioner.

Annons

15 svar till “Bilskrällen och annat elände

 1. Har funderat… Kanske är du inte så ond i alla fall?Kopparmärra!Majorna!Röda sten!Delsjön!Flygarns Haga!Hoppets kaj!

 2. har räknat ut att jag lagt ner runt 5000 kronor i månaden under detta året på bilkostnader,reparaioner, underhåll, skatt, försäkring och bensinpengar.Tänk 5000 efter skatt. Man är ju inte klok.hoppas du hittar en bra bileva

 3. Altern-a–t—i—-v… Ehh… 6… Hrmm… Ja…

 4. Alterantiv 5Byt bilen mot cykel o ta sen taxi eller hyrbil :-))

 5. Alternativ 4: Kontakt-Annons: Trevlig bil-mekaniker med förkärlek till gamla tyska klenoder sökes för kortvarigt umgänge…Förrätt, varmrätt och efterrätt med kaffe-Latte serveras i lilla salongen…kvällsmålet intages i gemytligt sken från levande syrendofts-ljus samt en flaska chardonnay därtill…softad bakgrunds-musik samt stilettklackar och knytblus av siden… =)Svar till: Hälften vågat halva i…?

 6. Läser… åhh… konstaterar att detta är för djupt för en sketen "lantis" hängde med en bit iaf… men när snillen spekulerar… Då e´re kört!In med den gula handduken…

 7. Det måste väl trots allt finnas mycketkärlek till den bilen…Annars skulle väl hon inte skänka den så många ord?*****WD/ Som spänt för märra och åstad det bär i full galopp

 8. Jag har bara en gång i livet varit bilägare, och det var en dieseldriven Peugeot 504 -75, som jag stod som ägare till 1982-83 – alltså när jag var 7-8 år gammal – så JAG hade inte så mycket nytta av den. Den hade dessutom ovanan att ladda ur batteriet var tredje gång man skulle starta bilen. Tur att det inte var varannan gång – för då hade man inte tagit sig hem :-S. Skrothögen såldes inom kort för en tämligen blygsam summa.Angående min öppna dörr – jag undrar just vad eventuella tjuvar skulle anse vara värt att stjäla från min våning? Musikinstrument eventuellt, men de flesta är åldriga och står dessutom inte framme. Skivor? Ujujuj … lycka till att plocka ut dyrgriparna … de finns där, men det gäller att veta vilka de är? HiFi-utrustning? Knappast! Alltför gammal för att locka tjuvar. De kanske skulle stjäla Rulle! Fast jag undrar hur stor efterfrågan är efter elvaåriga kastrerade bondkatter? Å andra sidan är han ju något av en cyberkändis vid det här laget. Jo, nog hade jag tur alltid!

 9. Aniara…vänta en vecka eller så, då har älgjägarna slut på sin semester och då kan du iaf. leta trattisar….men gå bara ut på vardagar, för till helgerna är dom på gång igen. Vet av egen erfarenhet…far.ex och son…dom blir som tokiga.Men jag hade tur ibland…behövde inte plocka trattisarna …dom kom hem i jaktryggsäcken.I brist på älg osv….och älgstek med kantarellsås är inte så dumt 🙂

 10. hej o tack för din långa kommentar som jag i känd debattanda måste gå i clinch med…..jag tror tjejerna höll käft för dom som satt där inne var gamla uvar de flesta (däribland en mycket pratglad mekaniker, klubbordförande tror jag) o några "yngre" som jag då….jag tror inte de vågade öppna klyket för risk att bli ansatta av de tuffa "gubbarna"……eftersom jag är läder kille o inte rädd för ngt yttrade jag mig ibland:-)….det vill till o gå i närkamp med en gammal ardenner som sover med avtalet under kudden typ…..sen tror jag män i gemen är rädda för kvinnor o framför allt släppa till befogenheter o möjlighet att påverka….då skulle ju kanske tjejerna tvåla till dem…självförtroende o självinsikt är ibland underutvecklade hos män resp överutvecklade om du förstår hur jag menar….jag har ställt mig frågan ibland hur jag skulle hantera att ha en kvinnlig chef…jag jobbar i ett mycket mansdominerat yrke….o andra sidan är jag lika jävlig mot alla mina chefer….jag är en visa på det företaget för mitt mycket dåliga morgonhumör när jag gick förmiddag…..när det gäller din bil…om jag förstår saken rätt kraschade du kamaxelremmen o på den bilen innebär det att du gjorde mos av samtliga ventiler oxå….dyrt, mycket dyrt….tyska bilar är dyra att reparera. men oftast väldigt pålitliga mekaniskt om man sköter dom…byter du olja regelbundet o kollar den så har du nog bil i ett antal år till….undrar du över sånt här är du välkommen att fråga, det finns inga dumma frågor bara dumma svar. o jag hjälper gärna till om det behövs….tjing

 11. …klockan mycket…knackat kod till jobbesidan. Swischar bara förbi ikväll…Mycket läsa…väntar tills morgondagen…*gäsp*…Natti,natti…!

 12. Människor, med konstiga ansikten, bär på stockar, till elden, bränner kroppar, gräver gravar, rotar, plockar, kryper på alla fyra, sniffar mot vinden, vädrar bytet, höjer yxan, otäcka ljud, snyftanden, sedan tyst.Eller är det bara min fantasi som spelar mig ett spratt igen?Der Schwartze

 13. Jodu … MIN bil är inte besiktigad än – och nu vet jag inte längre om den startar – *suck* … men den GJORDE det i alla fall när Bengt bytt batter för nån vecka sen …. imorgon ska jag shoppa med dotra – men på ONSDAG blir det till att ta itu med bilen på ENA eller andra viset …..Ha det bra!Britt

 14. Lider med dig när det gäller bilen… Joo… Jag gör dé, sant!Ungar ja… Undrar om, sådan mor/far sådan son/dotter inte stämmer iaf, har faktiskt egen erfarenhet av det… Tyvärr.

 15. Jo du, det där med gamla bilar är ett "äventyr" för sig själv. Själv begriper jag mig hjälpligt på att tanka och ta en shoppingtur in till butikerna i stan.Saknar min gamla som står på gården med något därunder som behöver svetsas. Fyrhjulsdrift och högt i tak var kul. Har dock en annan skittråkig som i alla fall funkar.Här en till som skulle behöva rensa ut lite allmänt skrot!Det där med sonen står jag över..eller kanske..NÄ!;-)!Tjingeling! Livet är en kampf!!! hälsar Soulway!P.S. Ingen fara med mina dunkar. De är bara en metafor jag använder som betecknar…någonting, vet ej riktigt vad!D.S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s