Mera haiku åt folket

Kreativiteten i digitalrymden är enorm, inte minst vad gäller lyriskt skapande.
Inspirerad, hänförd – ja rent av hänryckt av allt det myckna skaldandet som försiggår runt omkring, vill jag nu passa på att slå ett slag för en alldeles speciell form av diktande: haikun!

Tre rader på vardera fem stavelser, sju stavelser och fem stavelser.
Inget rimmande, ingen alliteration eller annat krafs är nödvändigt.
Avskalat och rent.
Svårt?
Säkert. Om man nödvändigtvis ska vara en mästare, vill säga.
Annars går det bra ändå. Du kan till och med testa på nätet att det blir ”rätt.
Klicka dig hit.
Vill du veta mer om vad en haiku är, så klicka hit eller dit. Eller kanske rent av ända dit.

Och nu, mina damer och herrar!
Får jag be om största möjliga tystnad.
Jag ger er – Aniara Trast  och hennes fenomenala haikus!!

 

Inget att skriva hem om?
Ok, sätt igång själv!
Klicka dig till återigen till "Skriv din egen haikudikt" . . . fyll i, fyllera och ta da, publicera i din blogg!
Skicka gärna ett litet meddelande hit till Hello Doris, så vi också kan få avnjuta lyriken!
Ha det!

Annons

13 svar till “Mera haiku åt folket

 1. ”Et tu, Dorius!”…Vid foten av statyn…snart blir jag mördad…alla slåss de om arvet…det space-iska imperiet.*jag kom, jag såg, jag segnade* //: JuliusYodius

 2. Tror oxå att dé é No milk today… osv.Kan va så att all klorofyll som frisläpptes när växterna släpptes fria sökte henne.

 3. Alltså Badaren…Den enda låt jag kommer på är "No milk today, my love is gone away…" med The Hollies, kan det kanske vara, men det var anatgligen fel låt och fel grupp också. Men det var ett rätt bra försök ?!

 4. "No news today….. och vem gjorde den låten?"Har nu en av dina många böjelser, sadism.Du kastade ur dej frågan ovan för; 1, Du visste att jag inte visste, (ja så där på rak arm iaf.) vilka dé var.2. Dessutom så räknade du ut, (så sataniskt) att nu kommer gubben att gå och nynna och fundera till förbannelse.3. Envis som skälve fan som gubben é så kommer han inte att kunna sova ordentligt, emlig och jävlig kommer han nu att stappla omkring fånigt flinande av trötthet.VILKA VAR DET SOM SÅ FINT FRAMFÖRDE LÅTEN!

 5. Såna utmaningar kan jag inte motstå…hehe…När det gäller båtresan, jo, det var rätt fascinerande i efterhand att se att jag lyckades att inte få total panik. Jag skulle tippa på att 95% var panikslagna och yrade runt eller låg i apati på golvet. Men jag undrar om inte det faktum att jag hade mitt barn med mig också gjorde mig starkare. Jag tror det. Jag har alltid sett på naturkatastrofer och undrat "varför gör de inget för att hjälpa de andra" och nu vet jag varför. Och varför jag skulle det.

 6. Skymningsblå ögonDu är en förlorad själSitter i mitt kök

 7. "No news today…..och vem gjorde den låten?"Har nu nynnat låten till förbannelse… Kommer faen inte på vem som gjorde den när dé begav sig.Snälla hjälp mej så jag får sova!

 8. Hej Aniara, kul att du tittade in. Jag hittade lite om statistiken nu på http://www.torstensson.com/weblogHan uppskattar antalet svenska bloggar till mellan 10- och 15000! Jag kollar vidare. Blues kvällen gungade så rejält att det blev morgon..Social ensamgångare ja, har du funderat färdigt? Jag kommer nog att skriva en slags förklaring såsmåningom men egentligen är det bara exakt vad orden säger 🙂 Men nu blev jag ju tvungen pröva skriva haiku också, har snart inte tid till något annat än läsa, skriva o ha trevligHa det gott!

 9. Oj, oj… det var mitt ur livet. Hade också skrivit några stycken och t.o.m. haft en kategori på bloggen för haiku, men tog bort det för inte länge sedan. Ska se om jag kan hitta de igen…. mmhhhh….Kramelikram Marion (skriver mera i gästboken).. Variation, variation…..

 10. Den Heliga Sonen :)som en fullfjädrad besserwisser har lumen_coeli föreställningar om det mesta här i livet.:) Bland annat har jag funderat ut en noga uttänkt teori om hur de olika manifestationer av den heliga anden hör samman med vart på denna underbara planet vi bor. Jag tror stenhårt på att operan platsar bäst i Italien, att balettens självklara hemvist är Ryssland, att impressionismens höjdpunkter är knutna till Frankrike – ja, du fattar galoppen…Men så kommer du med dina överväldigande haikus, och – sätter ur spel min formidabla teori!:DS Jag börjar vackla, och det är ytterst sällan jag gör det!:O Jag tvivlar på att haikus om stenrosen och rådjuret med tandvärk skulle låta lika formidabelt på japanska… Jag börjar tvivla på att haiku över huvud taget har något alls med Japan att göra! Nej, nu ska jag laga en svensk lunch (ja, kurder har beställt köttbullar med lingonsylt och potatismos; Snurre, släng dig i väggen,. min potatismos är bäst i världen, enligt svartskallar!:P:D), och under tiden ska jag fundera på hur man kan härleda denna ädla poetiska konstform till Sverige!!!:):):)Kramar!:)

 11. Tack Aniara!Du är en riktig vän.Du skall se att Claus återhämtar sig nu med ett sådant mångfacetterat stöd ifrån dig. Magi, på min ära, det är ju sådant som verkligen HJÄLPER. Var inte rädd för David, han är ju en sådan fin människa.En lyckad debut har du gjort. Med Haiku diktandet. Du har verkligen greppat konceptet. Enda problemet är att det blir svårt för oss övriga att följa din uppmaning att skapa egna haikus, då den standard du har satt är så hög.Sayonara,Sven

 12. Nejdå, Kära du. Vill inte slita ut mig med onödigt arbete. Och så tänker jag på honom, mindre tvätt.

 13. Haaa.hiii..Du är ju en stor talang! Och nog finns det hittpåi så det räcker härinne också. Hiihihiii..kan inte låta bli att skratta åt vår skicklige Haikurebell Aniara!!!Du är ju sk—-tbra!!!! Kram Soulway

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s