Inspärrad grönska


Släpp blommorna loss, det är vår! Glufs, glufs, glufs! . .

Det finns de som har trädgårdar så bedårande, så förförande – ja rent av så fängslande att trädgårdsdyrkande besökare knappt kan slita sig därifrån.
Själv har jag vänt på begreppen. Jag kör med fängslad trädgård – så att inte de gottesugna odjuren skall bita i sig den härifrån.
Nät, nät och ännu mera nät.
Nät runt var buske, nät runt rabatten, nät var helst något planterat litet försöker sticka upp och växa till sig.
Fängslade tulpaner om våren, fängslade rosor om sommaren.
Fängslade syrener, fängslade vinbär, fängslade spireor, fängslad aronia – ja, till och med den röda kornellen fick raskt sättas bak galler när de små klövodjuren började knapra på den. Tvärt emot vad som stod att läsa i Stora Trädgårdsboken.
Rådjurssäker, jo man tackar!
Talesätten kommer och går. Här i trakterna satte Gudrun det gamla talesättet ”ibland ser man in te skogen för bara trän” ur spel. Istället vill jag nu puffa för, ”ibland ser man inte trädgården för bara skyddsnät”.
Vill någon vara snäll och ringa Allt om Trädgård?

 
Varför har du så gröna tår, farmor? Och så stora skor?
Det är bara för att jag skall kunna . . .

Brum, brum, brum.
Är ute och kör igen. Inte tysk plåtvagn den här gången utan hederlig rödsvensk gräsklippare.
Har tappat räkningen på hur många gånger jag ränt fram och tillbaka, upp och ned, på den så kallade gräsmattan i år.
Efter den sena starten, första klippen veckan före midsommar tog nästan kål på Klippon, har jag försökt hålla gräshöjden under kontroll.
Fast Wimbledon-, eller för den delen golfbaneklass, är det förstås inte på mattan.
En del av problemet stavas o f t a.
Konstant kortklippta gräsmattor hämmar mosstillväxt, sägs det. Liksom rullande stenar.
Och vips hörs Temptations ljuva stämmor:
”My Papa was a Rolling Stone,
Where ever he lay his hat was his home . . ”
Ingen hatt men väl ett par skor, rycker mig snabbt ur 70-talet. Mitt i en häftig gräsklipparvändning lossnar överdelen på ena flipp-floppen, badtofflan (eller vad det nu heter). Skor kaputt.
När jag tittar ner på min nu nakna fot inser jag att jag trots allt är på god väg mot mina drömmars mål.
Måhända är jag ännu ingen mz Greenfingers, men nog sjuttsingen är jag en riktig mz Greentoes!

Annons

19 svar till “Inspärrad grönska

 1. Hmm, tänkte på dé där med SShhttjjjccchhhex… ååååhh… vanligt folk kallar dom KEX. I Ö-bro säljs dom HELA, till skillnad mot er "kross" försäljning… Är ni alltid lite i "hatten" va!!!???Ja dé va bara dé jag ville säga.

 2. Mmm … går "igång" på månar… mmm … mmm … är ni inte liite väl tidigt ute med era "kvastar nu VA!!!???Eller är dé bara fråga om … hehehe … provkörning.

 3. God Morgon (hihiii..eller kväll)Hihihhaaa..visste väl att du skulle bli igångtriggad av den Blåa månen.Sjöng själv och minns musiken..Men VAD är det den blåa månen gör???You got me..mmmm???Allt gott under månens sken önskar Soulway

 4. De där tårna.. ojojoj, nästan lite avis, läs nästan! *s*Hur jag ska göra med bloggandet återstår att se, klurar vidare *L* Jag har gjort det för att det är kul, men ibland känns det som om jag är i vägen om du förstår vad jag menar? Med tanke på vad som hänt, så… Jag får se, ska filura lite till *s*Symbios med Vildan? Näpp, vi är alldeles för självständiga båda två för att det skulle kunna ske *L* Jag har sannerligen lyckats med att uppfostra henne till en egen individ 🙂 vilket var planen *s*Kramar och tack för kommentaren *L*

 5. Det här med "nätet"…det fungerar nog bäst i den här formen, orden liksom utsläppta i alltet, istället för blommor instängda i intet, eller åtminstone i ett litet livsrum. Försökte sätta koppel på mina katter idag för att rasta dem på gården ( nu är de stadskatter igen). Ett öde värre än döden, skulle det visa sig. Hellre lugn och ro, (om än dötråkigt) än bara "nästan frihet" i ett koppel med strupgrepp som ger andnöd när man behöver luften som bäst, sa de båda med ett gemensamt knorrande. Så jag öppnade fönstret på glänt istället, vilket mottogs med tacksamhet.Dvs: Stäng in blommorna, men inte så att de märker det själva!

 6. ANIARA!!!!Dina månar finns nu gömda BAKOM mina morgonmånar!!!( Hiii..du kan ju lista ut hur bra jag lyckades…hoohiii..) Spara hem dem från spacet och så ger du mig en röksignal från Västfronten.Okidoki. Have a nice weekend och allt gott från Soulway, your friend in spaceland.

 7. Nuu… nu kom jag på… har ni studerat "Mitt hem och min trädgård" Tidens förlag 1963. Där kan ni finna en mängd olika alternativ som kanske kan hjälpa er, vilse som ni är i trädgårdens värld…Med lycka till hälsningar,Eder alltid lika hjälpsamme badare.Ps. Se särskilt då sid 251, skogstomtens trädgård. Ds.

 8. Gjorde som du bad om, ringde Allt om trädgård.Förstår nu varför du inte gjorde dé själv.Fick en utskällning som hette duga… ja eller nått.Aldrig… ALDRIG sa dom, henne har vi fått nog av, totalt obildbar… sa dom.Sen skrek dom -Jäkla stubb bryterska, förstöra en så fin skogstomt ser ju ut som en j***a skrotupplag med allt järnskrot överallt… sen fick jag luren i örat… ja så att säga.Så, du får nog ringa själv!

 9. Så där höll jag på mot kaninerna förra våren när de inte kunde låta bli tulpaner och blåklockewannabies. I år är de spårlöst försvunna. De har väl hittat bättre jaktmarker någon annanstans. I år är det mördarsniglarna. Men de har inte förstört så mycket än. Bara lite blad här och där och mina första småplantor. Var tid sin plåga. Vi får väl vara tacksamma att vi slipper gräshoppor. Just nu gläder jag mig åt att luktärtorna äntligen blommar och att solen åter skiner

 10. Du får väl göra som vi gör mot vargangreppen… Sätt el stängsel, eller tocken däringa viltstängsel som dom klär i vägarna med. Blir lixom en så trygg fort känsla då. Ja eller vad vet ja…Eller gör som jag föreslog för en tid sen…LÄGG NER PROJEKTET…Kan göra mkt roligt för alla slantar du matar rådjuren med.Ja eller nått.

 11. Bättre en fängslad växt än en uppäten en, så lyder den enkla om än dystra sanningen. . .Tro mig, jag har försökt utan också.Befinner mig ju mitt ute i skogen, så det är väl inte så mycket att be för, antar jag.

 12. Hej ANIARA!!!kan du inte skicka den första månbilden i fullt format (storlek) till mig. Skulle vilja se den närmare och kanske beskära den???Här är min e-mailadress:Soulway_7@msn.comHälsningar Nyfiken Gul

 13. Rådjuren lär ställa till ett helsicke och de finns alldeles i närheten. Men de låter mig och de mina vara ifred, faktiskt. Orsaken är en häck mot vägen till, ett plank mot grannen och en långsmal tomt samt ett stycke fruntimmer som kan dyka upp lite oväntat.Metoderna är ju många och ganska fruktlösa som jag hör av mindre gynnsamt placerade trädgårdsägare.CD-skivor på tråd som snurrar. Blodindränkta suddar (som lockar till sig rovdjur med människosmak som biverkan). Antiråddjursspray. Antiråddjursväxter. Och så som finskan sa, faan tet enta som hjälper är att mura in hela tomten. Ok, du valde att stängsla in växterna. Huuu..jag får ångest av bara tanken…men smaken är som baken på en apelsin delad i många klyftor. Och jag är välsignad ett liv utan råddjursingrepp peppar, peppar…Rönnbär och äpplen har jag hört ska smaka riktigt bra ihop i moset. Träden med alla dessa vackra bär är dessutom poetiskt vackra att stilla sin oro med och bara vara i nuet!!! Kramar från Soulway

 14. Alltså, det här "landetprojektet" är just det, en naturtomt.Fast med lite lagom inslag av trädgård.I vart fall är det det jag jobbar på.Varför?Jo, i nått slags bejakande av de kliande wanna-be-gröna, antar jag.Eller kanske ett sätt att fly vardagen, vad fasiken vet jag.För övrigt är jag inte allt igenom stadsbo. Snarare en småstadsbaby, som var barn på bonnalandet och asfaltifierades under förpuberteten, för att som övervuxen plötsligt bli lätt kluven.Usch ja!Dessutom wurmar jag starkt för hönsnätstillverkarna.=)

 15. Mer skogs/natur tomter åt dom aningslösa stadsfolket.Men o andra sida… Vad faen skulle handelsträdgårdana då leva av/på???

 16. Ett litet förtydligande bara i all välmening.Kaliber 12 är den vanligaste kalibern på hagelvapen, ja i Sverige iaf…Hagelvapen används oftast när man med hjälp av hund utför jakt på rådjur, hare och fågel, finns naturligtvis alltid undantag till regeln. Ja, tror jag. Men vad vet jag, en enkel skogsmulle.

 17. (Badaren, finns det kaliber 12!?:O Och jag som trodde att 9 mm var max…:O Det är mycket man missar om man inte läser det fina Biltemas katalog, ser jag! :ds)Mz Greentoes, dagens text påminner mig om Turgenev, fast gudarna vete varför!:d Han hade visserligen en sådan där behagligt "rullande" berättarstil som är väldigt lik din, men inte en hundradels av din humor.Och vaf…n, varför ska man ha samma trimmade, perfekta trädgård som alla böcker och tidningar är proppfulla med och som knappast ser levande ut!?:P Jag tycker att ens fysiska trädgård ska få uttrycka själens grönska och blomster.:) Vill du ha nät, så får du ha det! Men jag avstår från freudianska tolkningar!:dSå släng alla trädgårdsböcker och njut av DIN egen skapelse!:)Kraaaaam!:):):)

 18. Ha ha ha – vilken läcker bild på de gröna tårna 🙂

 19. Nät hjälper föga mot hungriga rådjur.Hjälpemedlet heter… 222 magnum, eller kaliber 12.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s