Sol, måne och gravlyktor


– Och vem är begravd där?
Kompisen tycks inte vara särskilt imponerad av mina trevande försök att övergå till alternativa energikällor.
Fast ok, håller med. Just den solscellslampan ser tämligen malplacerad ut strax intill hallonsnåret.
Fast just DEN funkar ju! Vilket är mer än vad kan sägas om flertalet.
Sex stycken har jag placerat ut på strategiska punkter i ett försök att sprida ljus i mörkret. Speciellt i höstmörkret, var tanken. Många och stora fönster i huset gör att det blir lite läbbigt när man inte kan se – men kanske ses.
Sex lampor av fyra olika typer, alla opålitliga som attan. De kommer och går. Ibland funkar en, ibland en annan. Och det oavsett om solen setts till eller ej.
Och de som för tillfället fungerar gör det under fler ljusa sommarnattstimmar än då de verkligen behövs, dvs under becksvarta höstkvällar.

Alltså, när de inte ens klarar att fixa fungerande solcellslampor, hur skall de då klara att få de alternativa energikällorna effektiva nog att ersätta den så skrämmande kärnkraften?
Vad sjutton har forskarna haft för sig de senaste 30 åren?
Fick de inte tillräckligt med pengar?
Undrar i vems fickor kraftbolagens vinster hamnade?
Inte var det mina i vart fall.

Till kompisen säger jag att det är småfåglarna som funnit ro.
De där som envisas med att köra huvudena i de stora fönsterrutorna.
Efter det går hon långa omvägar runt lampan.
Hon har väl läst för mycket Stephen King.

Äääääh, så var det den där fullmånen igen!
För tillfället är det lugnt med ylandet, känns lite tryggare när jag inte sitter ensam och övergiven i det stora huset. Dragningskraften blir mindre när det finns annat mänskligt liv på nära håll.
Fast fasligt grann är den månen, där den sitter uppslängd som en självlysande pizza grandiosa. På väg ut till landet igår kväll tornade den upp sig mitt över motorvägen, så stor och orange att det nästan kändes som om moderplaneten var ett bihang till den istället för tvärtom.
Så här, ett dygn senare, har storleken blivit hanterbar och det är dags att – för femtioelfte gången – plocka fram kameran och försöka göra ettor och nollor av madame Luna.

Det går så där, det vill säga inte alls.
Försöker både med lång utlösning och kort.
Håller kameran tryckt mot kroppen och andningen på hold.
Sätter kameran på utebordet och låter fingret leka mygglandning på avtryckaren.
Grrrr!!!
Madame Luna gäckar mig, hur jag än knäpper och knäpper.
Ena gången blir hon till ett suddigt blurr, andra till nån diffus fisblek prick.
Sen ser hon ut att hänga på ett snöre.
Bara att acceptera, antingen får jag väl gå Fotohögskolan samt köpa svindyr utrustning eller så blir det till att nöja sig med att avnjuta fullmånen au naturell.
Kanske godast så.

(Egentligen hade jag förstås tänkt att lägga upp lite misslyckade bildbevis, men det avförade sig, för datorsladden har jag glömt i stan. Typiskt!!! Fick bli en bild från min fagra ungdom istället, tagen av en som gått Fotohögskolan.)


Hämtade sladden. Så här kass blev min månfotografering. Grrr!!!

Annons

17 svar till “Sol, måne och gravlyktor

 1. Modig du är som vågar vara själv ute på landet i mörkret. Det måste vara vackert med alla lamporna ute i svarta natten . Jag skulle nog sätta på månskenssonaten och njuta av månen och stjärnorna. God natt från Berit som har svårt att sova efter att ha sett en bra franska film, I andras ögon, av en kvinnlig regissör AgnÅs Jaoui.

 2. Du skall inte vara rädd för mörkret. I det mörka dväljs endast Svärtan och Svärtan är din vän. En mycket bättre lösning på problemet är att, istället för att montera belysning utomhus, demontera all belysning inomhus. På det sättet blir det ljusare ute än inne så att du kan se vad som rör sig där ute och samtidigt har du bjudit in Svärtan i ditt hem. Att leta efter vägar att bli av med svärtan är helt fel spår.Gummisnodd?

 3. Åhhh, jag gillar också Iggy Pop. OCH The The, (Uncertain smile och Soulmining…) och Nick Cave!! (Även om han blir lite ruskig ibland…..)(Vad heter den där låten nu som min Engelska ex jämt lyssnade på, Millhaven någonting…hmmmm)Modern soul gillar jag endast väldigt få låtar, och känner inte till den äldre, kanske något att titta in på när jag lyssnat mig trött på alla punkklassiker…hehe…Det finns massor av musik som jag gillar som inte är listad, det blir nog en 5 bloggar till i ämnet minst… :)Jag gillar din måne på ett snöre!!!

 4. "måne på ett snöre" låter som min grej.Har lyckats förstöra min nyköpta 6.0 digi kamera, så några bra bilder på himlakroppar är det inte tal om.Inte några andra kroppar heller för den delen…//S

 5. Jag tycker bilderna på månen blev fina! Tack för ditt stöd… Du dömer igen, utan bara stöttar… Tack igen för det!Kramkram

 6. Tror nog att "någon" har missuppfattat innebörden i ordet TJATA!

 7. Aniara, jag tycker ju att de där "misslyckade" bilderna är hur coola som helst!:) Speciellt den med "snörmånen".:d Vet inte om det berodde på alkoholhalterna i min, så lätt "berusliga", kropp (du ser, jag berikar det svenska språket med egna adjektiv :d), eller om det var just månens inverkan, men jag var ganska exalterad förrigår…:)Min son fyller år snart, och han önskade sig en enda present – ett teleskop!.:D Så vi har varit i Teknikmagasinet, dit jag avskyr att gå – det är i sådana ögonblick jag längtar efter deras pappa :ds – och valt ut ett praktfullt teleskop! Så nu sitter vi och försöker hitta en kurs dit vi två kan gå för att lära oss lite stjärnskådníng, och jag är minst lika förväntansfull som han.:d Du och Soulway borde kanske skaffa er teleskop för att ha något att roa sig med i höstmörker?.:):):) Det kan vara riktigt kul, tror jag.:) Då kanske slipper ni ha de där konstiga lamporna utplacerade där de passar ungefär lika mycket som vindkraftsmaster på de oändliga småländska vidderna… Fast när jag nu tittar på lampan igen, tycker ju jag att den ser ganska gullig ut.:)Och vad var det nu igen käre badaren tjatar om? Vilken kättja?.:s Har han inte fattat än att det är syndiga flickor som är de mest intressanta och tilldragande?.:DGillar din blogg… kan "vandra" här hur länge som helst och aldrig tröttnar.:) Men nu ska jag ta hand om två gossar som skall äta middag, bada och sedan gosa en stund med morsan, innan det blir dags att sova…:):):)Kram, vännen! :)P.S. du svarade ju aldrig på frågan om vilket stjärtecken du är född i?:)

 8. P.S. Med lite beskärning och redigeringstrix skulle den första månbilden kunna bli riktigt bra, tror jag!!!D.S.

 9. Kunde inte låta bli att dra på med kättjan. Ser bilden av Laila Westersund i sin oljefläckiga meckaroverall när hon håller en monolog om hur det är att jobba som kvinna inom den då mansdominerade meckarbranschen. Hon vaggade grovt över scenen, snöt sig i näven och så kom hon till "Kättjan". Alla lustar hon hade att tampas med där på verkstadsgolvet. Den sketchen är obetalbar och förevigad i mitt glada vara.Mörkret är riktigt jobbigt här på landet Aniara!!! Jag försöker också med de där solcellsvarianterna och fler ska nog till i år.Men den på bilden såg nästan gravlik ut. Vet inte om det hade känts bättre av att mötas av en sådan i mörkret!!????Allt gott till den briljanta kåsören i Väst hälsar Soulway!!!P.S. Har en egenfotad månbild som jag är mycket glad över. (Perfekt till poesi.) Minns inte hur jag gjorde. Tror jag testade olika varitioner. Med blixt. Utan blixt. Med lång slutartid. Med zoom. Utan Zoom. Med kamera och utan..höll jag på att skriva. D.S.

 10. Vilken rolig sida du har,Kommer gärna tillbaka//Ha det fint

 11. Mungiporna eller benen…Spelar väl inte så stor roll, är ju liksom andemeningen som jag är ute efter.Våga dej inte att bryta mot §1 bara! Proppar!!!

 12. får inte skriva mycket, då folk har lagt sig och jag skall vara "tyst" :dsskriver i morgon!:)

 13. Mina försök att plåta Luna har också varit förgäves, men om du skulle – mot förmodan – lyckas med det – låt mig veta hur man gör! snälla!!Tjingeling Marion

 14. "all den kättja man åsamkar"… Ja dé é till att ha höga tankar om sig själv!

 15. Jo, det är lite ruggit när mörkret anfaller och alla fönstren väcker obehag istället för lust. Man vet ju aldrig när man är påpassad av lantliga "tittare" och man tänker på all den kättja man åsamkar och vad den för med sig, där i mörkret;-)!!!Huuuu…Kramar från Soulway.

 16. Åååhh, så intressant! En ny blogg som verkar intelligent :-)Jag har ett vagt minne att jag rusat förbi här inne förut någon gång men var antagligen för lat för att läsa (fy Emma).Tack för kommentaren. Det är skitjobbigt ibland men ja… det löser sig nog förr eller senare 🙂

 17. Börjar bli rätt säker på att det inte är "min kvast" som framkallat eder "glömska" enär min kvast icke, ICKE har befunnit sig hos er, och definitivt icke vid packnings tillfället då ni "glömde" sladden.Se tycker jag nog inte att ert språk (Försöker både med lång utlösning och kort.) är passande, betänk att eder blogg kan beskådas av det uppväxande känsliga släktet.Sen vill jag nog ge er kredit för belysningsarmaturen, ni har verkligen "känsla" för vad som passar i naturen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s