Tänk inte tanken!

Ufodring genomförd! Mat för ett helt kompani över . . .
 
Allt bra tur att jag är så himla händig, tänker jag när jag lätt som en plätt skruvar fast handtagen i nya klotgrillen.
Några timmar innan de sexton släktingarna skulle anlända på improviserat grillkalas insåg jag att det inte skulle räcka med en grill och åkte snabbt iväg till närmaste mack för att utöka arsenalen. 
Överhuvudtaget vart jag lite orolig för att maten skulle räcka, så det fick bli några extra flintastekar och lite bröd i den närliggande mataffären också.
Kanske en couscousvariant också, det skulle jag väl hinna?
Ja, nu började det bli bråttom.
Köttet låg i marinad, potatissalladen var klar och jodå, för första gången i mitt liv hade jag åstadkommit något som skulle föreställa tsatsiki.
Tallrikar, glas etc var framme och ett extra bord uppburet och uppställt. Dukning? Äh, gick ju inte att veta fall vi måste sitta under tak eller ej. Bestäm er vädergudar!!
Läget under kontroll? Njae, hyfsat. Kusinen med den talrika familjen ringde på förmiddagen och erbjöd sig att ta med grönsallad och vin. Efterrätt hade han lovat att stå för redan kvällen innan. Flytta bord och bära ut attiraljerna kunde de få hjälpa till med när de kom. Nu gällde det bara att få igång grillningen. De där stora köttbitarna skulle ta tid.
Ja, och plats!
Skruva, skruva, skruva.
 
Knappt hade jag hunnit berömma mig själv för min händighet förrän grillhelvete började krångla.
Aj, det där ”bengallret” måste på innan benen skruvas fast. Men det ramlar ju av när jag vänder för att skruva. Var finns skruven till det tredje benet då? Och de där löjliga, skålliknande små benstöden? De är ju alldeles för stora. Skruvarna når ju inte igenom!
Fortfarande ingen tredje skruv, finns det någon passande i fars gamla skruvlåda? Ah, den här var lång och fin. Skippa stödgrejorna, hur sjuttsingen har de tänkt att det skall funka? Vilken idiot har gjort den här beskrivningen!!??? Samma snubbe som gör Ikeas?
Skruva, skruva, ah, nu lossnade det andra benet!
Men se där, här är ju den tredje skruven. Men var är brickan som hör till?
Fastna då skruvelände! Nähä, inte det. Finns det inga gängor i benet eller? Tydligen inte. Måndagsexemplar!! Ner till macken och gorma? Hinner inte. En riktigt lång skruv, så kanske benet sitter kvar. I vart fall tillräckligt länge för att hinna grilla färdigt.
Ja, så får det bli.
Två ben fast och ett löst svajande. Om jag stöttar den mot tegelväggen? Nöden har ingen lag och klockan hade plötsligt hoppat fram EN TIMME!
Jösses, nu skulle jag ju haft igång grillandet!! Det brinner i knutarna, om än ej i grillarna. Typiskt. Skippa couscousen. På med kol och tändvätska. Brinn då för h-e!!!
Oj, skära upp brödet har jag glömt. Brinn färdigt nu då!!!!

Mycket svett och hysteriskt irrande senare har jag i vart fall fått köttklumparna på plats. Torr i mun har jag blivit på köpet och inser att en drink inte skulle sitta fel. Fat chance! Grillmästare bli vid din kolbädd! Här måste vändas och vändas och vändas. Uj vad det glöder!
När de första gästerna, gamla faster Bertha, 93, med amerikanska barnbarn och barnbarns barn, anländer är köttet lite lagom svart och fullständigt rått inuti. Jag räcker snabbt över grillgaffeln till unge herr Amerikan och rusar in för att hämta den kalla ölen.
Pfyss! Skål!
Det här skall nog gå vägen!
 
En dag senare kryper jag på knäna runt i stadens vardagsrum för att stresspika lister inför sonens snara ankomst. Spik efter spik glider in, rakt och fint.
Allt bra att jag är så händig, hinner jag tänka . . . .
Annons

23 svar till “Tänk inte tanken!

 1. Du är ju otrolig, du hittar då allt…Sa jag inte att man använder bössa?Huuu… Du litar inte på mej… Huuu.När dé gäller harar/kaniner så är ett sk. "karateslag" ett effektivt sätt att avliva på.Höns svingar jag ett vara i luften knockar den sen mot kubben innan yxan faller.Folk gnäller och har ofta synpunkter på olika slaktmetoder, men äter djur gör dom gärna… Dubbelmoral… ja säg dé.Jepp båda benämningarna används smågrabbars första "skjutvapen" vem har inte prickat snyggaste tjejen i klassen med "tuggat ppr" och med hjälp av en bit ståltråd och en gummisnodd, dock aldrig med en kondom som dom gjorde i kådisbellan.

 2. Slangbella, slangbåge – sak samma om man får tro på vad man kan läsa sig till på nätet:"En slangbella eller bella är ett enkelt skjutvapen, bestående av ett spänt elastiskt band med vilket man skjuter iväg t.ex. småsten.Annat (äldre) ord för slangbella är slangbåge".En bildsökning på ordet "slangbåge" ger t ex följandehttp://www.fotosearch.se/results.asp?start=0&category=all&keyword=slangb%C3%A5ge&pub=all&t=1Nu var det ju inte riktigt så att jag förodrade en sån här sak http://www.edu.linkoping.se/blastad/ITis-projekt/g%C3%A5rden_slaktmask.htmTrodde att man använde nånslags rejäl pickadoll nuförtiden. Riktigt vad för typ är jag dock inte insatt i.Kolla för övrigt in den här killen. http://www.laxvik-aha.se/pedagogiskslakt.htmlHan tycks ha gjort sk pedagogisk slakt till en affärsidé!Kanske något för din granne?Hos den slaktpedagogen hittade jag bl a följande slaktbeskriving: "Får skjuter man i nacken medan grisar och nöt skjuts rakt in i pannan i krysset mellan öronen och ögonen. . . . Vid en nödsituation när inga skjutvapen finns till hands kan man rikta ett hårt slag med en yxnacke mot fårets bakhuvud och därefter omedelbart sticka djuret."Fast följande gjorde mig aningen tveksam:"Kaniner kan man avliva genom att hålla dem i baktassarna och slå ett karateslag mot nacken nedåt mot marken."

 3. Slangbåge sa jag väl… En mkt effektiv kombination av primitiva men tysta vapen.Du förordade slaktmask, är dé bekant hur en sådan är konstruerad resp. "tar livet" av djuren?

 4. Skjuta lamm med slangbella!Jo, jag tackar jag.

 5. Hihihi, du har mkt att lära du, vi kör med slangbåge… Är dé ok?

 6. "13-15 §§ djurskyddslagen (1988:534), 30-32 §§ djurskyddsförordningen (1988:539) samt i Djurskyddsmyndighetens föreskrifter (DFS 2004:12, L 22) om hanteringen av vissa djurarter vid slakt eller annan avlivning…….Den 14:e paragrafen medför bl.a. att slakt av obedövade djur inte är tillåten i något sammanhang förutom i extrema nödlägen."Alltså jag trodde man använde nån slags slaktpistol, inte stod med sin bössa och sköt prick på fåren!!??

 7. Men snälla, hur faen ska vi annars ta livet av dom, klubba slutade man med på 40-50 talet, och (bara som vissa gör) skära halsen av dom är lite väl rått.

 8. Yack! Blä! Ulk! Skriv inte så dant!! Ser de raggsvålsfyllda rostfria framför mig och.. ursäkta…. (mystiska ljud från badrummet) …. tork, tork …. dricka vatten…. brrrrr….Fast jo, jag har faktiskt vid några tillfällen blivit serverad kött som smakat alldeles utmärkt tills de så listiga bekanta inte längre kunnat hålla sig och klämt fram vad det är för djur som fått sätta livet till.Och då… fantasins makt är stor.Bössa, säger du – ni skjuter väl inte lammen?!

 9. Det är grannen/jaktkompisen som äger dom små godsakerna, jag bistår bara när bössa och kniv skall användas.Jag hade samma inställning till dom "vandrande koftorna" 1974 samma land som förstörde dina smaklökar, glömmer aldrig dom stora rostfria faten om sk. bacon, dom va ju för fan en halv cm tjocka och raggen stog på svålen, alltsammans flöt omkring i olja. För att nu inte tala om all jävla puddings och inälvs mat. En fördel med käket på "kobben" (var ifrån alla jävla lågtryck kommer ifrån) var ju att dé faenemej inga problems att hålla vikten, för är dé något som britter kan så är det att förstöra käk!Jo, kofta smaken finns inte när dé gäller lamm som vi slaktar, för vid pälsavdrag så är det viktigt att "pälsen" får aldrig komma mot köttet, dessutom så är kosten viktig, här går dom bla. och käkar vattenväxter runt dammen… Åhh, dé blir kanon kött… Går här och kastar ett (get)öga på dom lite då och då…Mums, snart är dé dax.

 10. Låter barbariskt intressant. Är det Badaren själv som ägnar sig åt fårskötsel eller är det nått som går i trakten?Mycket öl är jag säker på att det behövs, för … hm…måste erkänna att jag tillhör de där tråkmånsarna som tycker att lamm (får att inte tala om Får) drar lite för mycket åt kofta.Tänk vad en sommar på ständig fårkotlettsdiet kan göra. Med mintsås till!!!Storbritannien 1969.

 11. Tänkte på dé här med grillandet, kollade på bilderna, skulle ju lika gärna ha varit tagna under våra slakta, stycka lammdagar, ja jävla vad knivarna är flitigt i elden då ska du tro. Traditions bundna som vi är så grillas det alltid färska lammribbs vilka är insmorda med äkta USA kryddor sköljes med fördel ner med rikligt med öl… Ja jävlar vilken fest… Glömde jag nämna den lilla slaktsupen? Nää dé kan jag väl inte tänka mej…

 12. Happ, visste inte dé, du behöver väl inte ta i så heller.

 13. Alltså, män skall göra det och kvinnor skall göra det och… who the f-k cares!?Om man ruckar lite på sina inkörda könsroller och tja, försöker göra både det man tycker är kul och det som är tråkigt, så blir det kanske mer kul. Totalt sett.På nån vänsterAlltså, skulle vilja se käre herr Badare nere i södra Brasilien hävda att "grilla är ett kvinnogöra"!!!!!!Oj, oj, oj.Vore närmaste en feministiskt triumf för en kvinna att lyckas med konststycket att få vara "herre över grillandet" där.Kolla bara vad det är för kön på grillarna här:http://www.paginadogaucho.com.br/churrasco/photos.htmlFixa till caiprinha medans man väntar på maten, brukar minsann också vara en uppgift för män.Hm.

 14. Hmm, dé där att bara sitta vid grillen är ju mannens jobb, ja bara sitta där med en wirre i näven (icke att förglömma så är kvinnans jobb att se till att det aldrig tryter i glaset, men att gå in och hämta dricka hade du ju inget emot vad jag förstår) och pokulera med dom övriga boy´sen…Såå ska dé va!

 15. Nej, nej! Diskar hellre än grillar!!??Alltså helst sitter jag bara där och blir serverad utan att vare sig behöva grilla eller diska eller behöva gå in i köket överhuvdtaget. Det skulle möjligen vara för att hämta nått att dricka då.Men måste jag välja, så grillar jag allt hellre (om jag bara kan lära mig lite bättre) än diskar.Och jo, herr Alter Ego, det kanske kan komma en liten invit när om och när "brassegrillen" blir av. Fast då får du nog överväga att släppa den Gamle till Galina först.Hon vill ju så hemskt gärna ha honom!Dessutom gillar hon ju björkar, vilket tyder på en högst kultiverad smak.Lite grann om björkar har även vi här i landet, t ex den välkända gamla "Där björkarna susa".Fast hm det är klart, jämför med den överväldigande mängden björkar i den gamla ryska klassikern "Och tranorna flyga" . . .Eller blandar jag ihop det med nån annan film?Bill Gates! Vad är väl han mot Steve Jobs!?Säger hon som, sörjande sin gamla Mac, tvingats hålla till på PC de senaste månaderna. Snyft!

 16. *hatar fortfarande Bill Gates – djupt, innerligt och passionerat*:/Att svenska folket (förutom, föga förvånansvärt, badaren) alltid skall vara så politiskt korrekta…:s Nähä du, Snurre, kött är mannens ansvar!:p Mannen grillar – jag diskar mer än gärna.:) Viva patriarkato, säger jag!:dTill betydligt angenämare saker nu: italienare, och i synnerhet Aaaaal Paciiiino… Och En Kvinnas Doft… Nej, jag ska nog inte prata om honom just i den filmen, för då blir jag snuskigare än självaste badaren, och börjar dregla värre än den där hunden i badarens profil (kan det rentav vara en bild på Alter Ego!?:O:O:O).Det var många influenser inblåsta i AniarasPlace, vågar jag lova!:):):) Älskar ju själv alla möjliga blandningar, fast t…n vad svårt det är att förklara för barnen vem de är.:ds Så vi har kommit fram till att de i vilket fall som helst är jordbor, och att de får bestämma själva vem de är.:dFast björkkramandet ÄR ursprungligen ryskt.:) Så många dikter, visor, låtar som det skrivits om björken i Ryssland finns knappast i Sverige – fråga det virus, som kommit från Öst.:d Måste ju läsa din blogg från början, men det lär ta tid.:O Vad fasligt roligt är det att läsa folks bloggar! Speciellt från början: då får man liksom en filmrulle dras framför ögonen – "Scener ur Aniaras/badares/nån-annans liv".:)Förresten, vi måste ju komma på något trevligt sätt att förpesta livet för Alter Ego, så att han frivilligt lämnar över gamlingen i mina händer!:) Måste tänka nogapå saken, återkommer senare ikväll, efter jobbet då…:):):)Kram både till dig, alla virus och alla björkar :)/Galina

 17. He.he. hur det kan bli säger jag bara.Men det brukar vara så, börjar det krångla, så krånglar det hela vägen.Ha en underbar vecka – Marion :-))

 18. Ett tips för grillen: Låt det ta tid!Att grilla SKA ta tid. Köttet blir godare då och det är väl bara trevligt om hela tjocka släkten kan samlas runt lägerelden och umgås ett tag medans maten görs klar.Tvivlar inte en sekund på att kvinns kan grilla lika väl som männen. Jag tycker att dagsformen ska avgöra vem som grillar =)//S

 19. Dé va som faen…En ny blogg som jag missat… SORRY!varför var inte jag bjuden?JAG FULLKOMLIGT ÄLSKAR ATT SE PÅ NÄR KVINNOR "GÖR SITT JOBB" Hihihi ja jävlars…Jag säger som biffen, bananen och galento sa när dom va på fest hos nicko och hans tiger… Fy farao för vidbränd potatissallad.Vad skulle jag säga… Jo när dé é dax för dom däringa brasseprylarna så glöm för fan inte mej!

 20. Tja, ohälsan kommer nog både från väst och öst. Ingift från öst och mer inblodes från väst.Norr är det sämre med, söder har jag själv jobbat på att få in i nästa generation. Annars är det nog ganska kul att grilla, bara jag lär mig att få in den rätta snitsen! Börjar fundera på att bygga en brasiliansk churrasqueira!=) Om churrasco: http://www.maria-brazil.org/barbecue.htm Ännu mer om att grilla på brasilianska: http://www.virtual.epm.br/uati/corpo/cozinha7_churrasco.htmVad gäller det där att det krävs karlar för att grilla . . . Pytt, säger jag!För det första får man ju ta vad man haver; en bra kvinna reder sig nog både så väl som eller rent av bättre än en karl.För det andra: Upp till bevis, herr Eriksven2!!Du vet var grillen finns.

 21. Dina kamrater är ju för söta, men det är ju bara så, att bara en man kan grilla!!Kram G

 22. LOL!Nähä du, inte skall Jag stå och fixa grillen; jag är banne mig en stolt patriarkatets kvarleva: det är mannens uppgift att laga till köttet!:):):) Själv kan jag endast sträcka mig till att grilla grönsaker, vilket jag inte heller gör alltför ofta i och med att jag är en fascistoid anhängare av hälsosam matlagning.:dsMen visst var det ROLIGT att få läsa om dina mödor, förlåt att jag inte lider med dig!:dsHoppas, i likhet med den förra kommentatorn, att ditt grill-iver kommer att belönas någon gång i framtiden…:)En grillhet kram till dig!:)P.S. för övrigt, så trodde ju jag att det menades allvar med ryska virus i familjen, men det visar sig att ohälsan har i stället amerikanskt ursprung!?:O

 23. Heeeheeee..heee..Stackars krake! Nu förstår jag whats up. Hoppas sonen har med sig presenter och uppskattning till mor sin!!! Samt att släkten i Amerrka minns dina stekar i sina testamenten;-)!!!Ha det gott önskar Soulway

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s